Ευ. Βενιζέλος: Αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια

Ευ. Βενιζέλος: Αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αυτή η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑFM».

 

Τόνισε, επίσης, πως το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τραγικό λάθος, την προσπάθεια να συνδέσει ο κ. Τσίπρας το προσφυγικό με το δημόσιο χρέος, ενώ πρόσθεσε πως οι επιλογές του πρωθυπουργού είναι ταξικές και ωμές.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως υπάρχουν πολλά προβληματικά σημεία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Πρώτον, η πολιτική ανεπάρκεια της ΕΕ που καταφεύγει στο ΝΑΤΟ, δεύτερον η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική της ισοτιμία και, τρίτον το παλιό σενάριο κοινών περιπολιών, εφαρμόζεται εκ του πλαγίου.

«Η απόφαση για το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ως γερμανοτουρκική και η κυβέρνηση μετά έτρεξε ασθμαίνοντας να πει είμαι κι εγώ εδώ», δήλωσε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως είχε εδώ και πολύ καιρό προτείνει να δημιουργηθούν πλωτά hot spots και πρόσθεσε πως η Τουρκία οφείλει να αποδεχτεί τα πλωτά hot spots. Στην τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης εμπεριέχονται τα εκτός ευρωπαϊκού εδάφους hotspots, είπε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως υπάρχει κίνδυνος στεγανοποίησης συνόρων με την ΠΓΔΜ.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Στην απόφαση εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών αναφέρθηκε εκτενώς ο Ευ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Αργύρη Παπαστάθη και Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, τονίζοντας πως υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, όπως το ότι «θα σταματήσει η ενοχοποίηση και η στοχοποίηση της Ελλάδος» αλλά υπάρχουν τρία συν ένα πολύ βασικά προβληματικά στοιχεία:

1.     «βλέπουμε την πολιτική ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όταν τα πράγματα γίνονται σκληρά και δύσκολα, καταφεύγει σε άλλου τύπου σχήματα και εν προκειμένω στο ΝΑΤΟ»,

2.     «η Τουρκία επιβάλλει τη θεσμική της ισοτιμία.  Η Τουρκία σου λέει, δεν είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είμαι μέλος του ΝΑΤΟ, και όταν το πλαίσιο είναι Νατοϊκό, παίρνω πρωτοβουλία, είμαι ισότιμος, εγώ έχω ίδια ισχύ με οποιονδήποτε άλλον»

3.     «το παλαιό σενάριο των κοινών περιπολιών στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, εφαρμόζεται εκ του πλαγίου, μέσω αυτής της ΝΑΤΟϊκής δύναμης»

4.     «δεν υπάρχει καμία διάκριση στη μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην προκειμένη περίπτωση και είναι τελείως ασαφές εάν θα υπάρχει ένα είδος επανεισδοχής. Η αποστολή του ΝΑΤΟ, και το τόνισε αυτό ο κύριος Stoltenberg, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είναι να κάνει μόνον αναγνώριση, εποπτεία και επιτήρηση.»

Τόνισε επίσης ότι «η γερμανική διοίκηση είναι μία διοίκηση που τρέχει τώρα», και άρα η επόμενη διοίκηση θα είναι η τουρκική.

Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε πως «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να στεγανοποιηθούν τα σύνορα της χώρας με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, επισήμανε τα μεγάλα ζητήματα:

«Όταν λέει η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι θα επιχειρούν τα τουρκικά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα, τα ελληνικά στα ελληνικά, και το ίδιο στον εναέριο χώρο των δύο χωρών, καταλαβαίνετε το ερώτημα.  Σε ποιόν εναέριο χώρο;  Των 6 ή των 10 ναυτικών μιλίων;  Κι όταν λέμε χωρικά ύδατα, δυστυχώς οι γείτονές μας αναπαράγουν όταν μπορούν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών.  Τα Ίμια, τί χωρικά ύδατα έχουν;  Ή το νησί στο οποίο έγινε το τραγικό συμβάν, στην Κίναρο, τί;  Εμείς φυσικά λέμε ότι αυτά είναι ελληνικά νησιά τα οποία έχουν χωρικά ύδατα.

Όχι μόνο χωρικά ύδατα, θα μου επιτρέψετε να πω, και υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, διότι είναι κατοικούμενα, με δυνατότητα να στηρίξουν οικονομική ζωή.»

Ο Ευ. Βενιζέλος επανάλαβε την πρότασή του για τα πλωτά hotspots τα οποία όμως δεν προχώρησαν γιατί «η Τουρκία δεν το βλέπει πολύ φιλικά, αλλά εμείς πρέπει να επιμείνουμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιμείνει», τώρα όμως, με την επιτήρηση του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να γίνουν: «Αν λοιπόν τώρα πάμε στην επιτήρηση του ΝΑΤΟ, τί νόημα έχει αυτό αν δεν υπάρχουν κέντρα και πώς θα γίνεται η επανεισδοχή όσων πρέπει να υποστούν την επανεισδοχή, χωρίς τα πλωτά αυτά κέντρα;» και συμπλήρωσε «αφ' ης στιγμής η Τουρκία αποδέχεται ότι θα παίρνει αυτούς οι οποίοι εντοπίζονται, πρέπει να αποδεχθεί και την ιδέα των πλωτών κέντρων.  Τα πλωτά κέντρα μετά θα μετακινούνται τα ίδια, με όσους έχουν προσφυγικό status, σε Ευρωπαϊκά λιμάνια, δε χρειάζεται να πάνε στον Πειραιά.  Μπορούν να πάνε κατευθείαν στο Αμβούργο ας πούμε.»

 Αναφερόμενος δε στον τρόπο λήψης της απόφασης εμπλοκής του ΝΑΤΟ, σημείωσε:

«Η πρωτοβουλία που ανελήφθη από τη Γερμανία, και η οποία εμφανίστηκε ως Γερμανο-Τουρκική και μετά έτρεξε ασθμαίνουσα και η Ελληνική Κυβέρνηση να πει, είμαι κι εγώ μέσα στην πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία γίνεται Γερμανο-Τουρκο-Ελληνική και άρα είμαστε ενθουσιασμένοι που αποφασίστηκε αυτό στο ΝΑΤΟ, αποκτά νόημα με τα πλωτά κέντρα ή με κέντρα χερσαία στην Τουρκία, δίπλα στους χώρους συγκέντρωσης και φιλοξενίας των προσφύγων που λειτουργούν σε χώρες όπως η Τουρκία, όπως είναι η Ιορδανία και ο Λίβανος» και υπενθύμισε πως  «στην τελευταία απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη να υπάρχουν hot spots εκτός Ευρώπης, δηλαδή στην απέναντι πλευρά.»

Τέλος χαρακτήρισε τραγικό λάθος «η απόπειρα που έκανε ο κ. Τσίπρας να συνδέσει το ζήτημα των προσφύγων με το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού δημοσίου χρέους. Αυτό, που θα γίνει στο χρέος είναι ούτως ή άλλως η συμπλήρωση της παρέμβασης του 2012 ,αυτό που περιγράφεται στην συμφωνία της 12.7.2015. Τώρα κινδυνεύουμε να πάρουμε ο,τι ήταν  να πάρουμε με πρόσθετο όρο τη φιλοξενία δυςανάλογα μεγάλου αριθμού προσφύγων»

Σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως «οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι επιλογές ταξικές ωμές, σου λέει, ποιοι είναι μαζί μου πολιτικά, εκλογικά, τους ευνοώ, φορτώνω το βάρος στους υπόλοιπους».

Αναφερόμενος στο άρθρο του κ.  Thomsen, σημείωσε πως δημοσιεύθηκε  μετά την επιβεβαίωση ότι η κυρία Lagarde επανεκλέγεται για δεύτερη θητεία ως Γενικής Διευθύντρια, και  μετά τη συμφωνία σε σχέση με το Αιγαίο, «ώστε να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση ότι μπορούν τέτοια θέματα να επηρεάσουν τη διαπραγμάτευση σε σχέση με το πρόγραμμα»

«Πολιτικό είναι το πρόβλημα της χώρας» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος και ξεκαθάρισε πως: «Δεν μπορεί να έχουμε μία Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή η Κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο, στα βράχια.  Κινδυνεύουμε να μην είμαστε σε στασιμοχρεωκοπία, όπως έχω πει, δηλαδή να σερνόμαστε.  Κινδυνεύουμε να υποστούμε τις συνέπειες της ασύντακτης χρεωκοπίας εντός Ευρώ.»

Σχετικά με όσα έγιναν στην  Πολωνία το 2011 και τους ισχυρισμούς ότι έπρεπε να τα είχε αποκαλύψει την ίδια στιγμή, ο Ευ. Βενιζέλος είπε: «Φαντάζεστε να είχα βγει και να είχα πει ότι προτάθηκε από τη Γερμανία Grexit, τί θα συνέβαινε στις ελληνικές τράπεζες, στην ελληνική οικονομία, στη διαπραγμάτευση;  Είχα βγει, όμως, στο Βρότσλαβ και είπα, προσέξτε, αυτό που διακινδυνεύουμε είναι το μεταπολεμικό κεκτημένο, όχι το μεταπολιτευτικό, το κεκτημένο της χώρας μετά την απελευθέρωση και μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου.  Αλλά ποιος έδινε σημασία;  Ήμασταν οι κακοί μνημονιακοί, οι γερμανόδουλοι, αυτοί οι οποίοι εφαρμόζουν το μνημόνιο, ενώ υπήρχαν οι εύκολοι δρόμοι, υπήρχε η Ρωσία, υπήρχε η Κίνα, υπήρχε η υπερηφάνεια, ο τσαμπουκάς, οι μονομερείς ενέργειες στο χρέος, υπήρχαν οι εύκολες λύσεις χωρίς θυσίες, που είδατε πού μας έχουν οδηγήσει τώρα, σε χειρότερες καταστάσεις, σε χειρότερες θυσίες, σε οπισθοχώρηση.»

Σχετικά με την τροπολογία για τις άδειες των καναλιών, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε πως «επιχειρείται ο διπλός εκβιασμός, πιέζουν τους παλαιούς, πιέζουν και τους νέους λέγοντας ωμά ψέματα στη Βουλή» και αναφερόμενος στα στοιχεία που κατέθεσε εχθές η κυβέρνηση για τον αριθμό τηλεοπτικών αδειών σε άλλες χώρες και στα σχετικά ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, είπε πως «Κάποιος επιχείρησε να πει ωμά ψέματα χθες στη Βουλή.»