Εξηγήσεις την «κομματικοποίηση των παροχών» με τα εφάπαξ ζητά η ΝΔ

Εξηγήσεις την «κομματικοποίηση των παροχών» με τα εφάπαξ ζητά η ΝΔ

Εξηγήσεις για τα  κριτήρια βάση των οποίων παρακάμφθηκε η σειρά των 55.000 δικαιούχων εφάπαξ και δόθηκε χρονική προτεραιότητα σε 253 εξ αυτών, ζητούν από το Υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών, 30 βουλευτές της ΝΔ. Μάλιστα, στην ερώτησή τους κάνουν λόγο για  «κομματικοποίηση των παροχών» και κατ' εξαίρεση αποδόσεις προς εξυπηρέτηση ημετέρων!

Ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τον τρόπο που εφαρμόζεται η ευνοϊκή διάταξη περί της κατά προτεραιότητα χορήγησης εφάπαξ του δημοσίου. Η διάταξη αυτή πρέπει να εφαρμόζεται με εξαιρετική προσοχή και με όρους δικαιοσύνης και διαφάνειας, χωρίς να κατηγοριοποιεί τους ασφαλισμένους σε φίλους και ημέτερους. Δε μπορεί τη στιγμή που 55.000 συμπολίτες μας περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια για να πάρουν τα χρήματά τους, να υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιοι παρακάμπτουν την επετηρίδα με τις ευλογίες του Υπουργείου Εργασίας και των διοικήσεων των Ταμείων», σημειώνουν σε δήλωσή τους με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης εργασίας της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης και Νότης Μηταράκης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς

1. την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2. τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ δημοσίου»

Με την παράγραφο 10 του αρ. 35 του ν.4387/2016 προβλέφθηκε ότι την εφάπαξ παροχή του δημοσίου λαμβάνουν κατ' απόλυτη προτεραιότητα δικαιούχοι που είναι άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις, ή γονείς αυτών ή άτομα που συνταξιοδοτούνται με βάση ειδικές διατάξεις περί αναπηρίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα (Πρώτο Θέμα, 22/1/2017), η διάταξη του ν.4387/2016 έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα με αδιαφανή τρόπο, οδηγώντας σε εύλογα ερωτήματα ως προς το αν οι αποφάσεις περί της κατά προτεραιότητα χορήγησης εφάπαξ όντως αφορούν σε άτομα που δικαιούνται την ευνοϊκή μεταχείριση.

Με δεδομένο δε ότι:

α) περίπου 55.000 συνταξιούχοι περιμένουν έως 3 και 4 χρόνια να τους χορηγηθεί το εφάπαξ, πολλοί δε εξ' αυτών έχουν, ή αποκτούν σοβαρά προβλήματα υγείας

β) κατά τη διετία 2015-2016 επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι χορηγήσεις εφάπαξ κινήθηκαν με «ρυθμούς χελώνας»,

γ) το διάστημα 2012-2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά σε πολύ δυσμενέστερη δημοσιονομική συγκυρία οι χορηγήσεις εφάπαξ είχαν φτάσει τις 96.750 και το ποσό των 3,1 δις

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πόσες ήταν οι αιτήσεις για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ βάσει της παρ. 10 του αρ. 35 του 4387/2016;

2. Πόσες από αυτές αφορούσαν αιτήσεις εφάπαξ των ετών 2015-2016 και πόσες προγενέστερες αιτήσεις;

3.Πώς αποδεικνύεται για κάθε μία από τις περιπτώσεις που έγιναν δεκτές για κατά προτεραιότητα χορήγηση εφάπαξ, ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 10 του άρθρου 35 του ν. 4387/2016; Με ποια δικαιολογητικά συνοδεύονται οι αιτήσεις αυτές;

Παρακαλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να μας χορηγήσουν τα σχετικά έγγραφα (Κατάθεση Εγγράφων) και ειδικότερα έγγραφα που να αποδεικνύουν τον αριθμό αιτήσεων, τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν, σε ποιους αφορούσαν και με ποιες προϋποθέσεις δόθηκαν.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναστασιάδης Σάββας

Αντωνίου Μαρία

Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ

Βαγιωνάς Γιώργος

Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης

Βούλτεψη Σοφία

Βρούτσης Ιωάννης

Γεωργιάδης Άδωνις

Γιαννάκης Στέργιος

Γκιουλέκας Κωνσταντίνος

Κακλαμάνης Νικήτας

Καράογλου Θεόδωρος

Κατσανιώτης Ανδρέας

Κατσαφάδος Κώστας

Κεδίκογλου Σίμος

Κέλλας Χρήστος

Κεραμέως Νίκη

Κόνσολας Μάνος

Κουκοδήμος Κώστας

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Κυριαζίδης Δημήτρης

Κώστας Αχ. Καραμανλής

Μηταράκης Νότης

Μπακογιάννη Ντόρα

Μπουκώρος Χρήστος

Σκρέκας Κώστας

Σταϊκούρας Χρήστος

Σταμάτης Δημήτρης

Φορτσάκης Θεόδωρος

Χατζηδάκης Κωστής