Νέα εποχή στη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες ή πυρκαγιές, που τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες, φέρνει η ψήφιση την Τρίτη από την Βουλή του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας.
Βασική λογική του νέου συστήματος για τη διασφάλιση του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η δημιουργία μίας κάθετης δομής για όλους τους κύκλους διαχείρισης καταστροφών, από την πρόληψη, την ετοιμότητα, την αντιμετώπιση μέχρι την αποκατάσταση.
Mε τις νέες προβλέψεις δημιουργούνται δομές και όργανα συντονισμού σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο με πλήρως αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα για όλα τα επίπεδα διοίκησης (κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό) και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εξασφαλίζοντας τη σύντμηση χρονοβόρων διαδικασιών λήψης κρίσιμων αποφάσεων και ανάληψης δράσεων σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και του καθεστώτος απόσεισης ευθυνών.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ένας εθνικός διοικητής, ο οποίος θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τους 13 νέους περιφερειακούς διοικητές που θεσπίζονται σε επίπεδο κάθε περιφέρειας. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν 13 περιφερειακά συντονιστικά κέντρα επιχειρήσεων, που θα στελεχωθούν με εξειδικευμένο προσωπικό και θα ενισχυθούν με τεχνολογικό εξοπλισμό και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας. Σε κεντρικό επίπεδο θα λειτουργεί και θα συνεδριάζει σε μόνιμη βάση και όχι μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, όπως ονομάζεται, θα διαθέτει πέντε μονάδες και συγκεκριμένα μονάδα χερσαίων και θαλασσίων επιχειρήσεων, μονάδα εναέριων επιχειρήσεων, μονάδα εμπλεκόμενων φορέων, μονάδα ευρωπαϊκού μηχανισμού και διεθνούς συνδρομής και μονάδα για την τηλεφωνική γραμμή «112».
Επίσης, για την ενίσχυση της εκπαίδευσης του εμπλεκόμενου προσωπικού και των εθελοντών προβλέπεται η δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, καθώς και Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας με 4 σχολές και Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων.
«Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο απλούστευσης διαδικασιών και ενίσχυσης της αμεσότητας και αποτελεσματικότητας των μηχανισμών των δήμων, με έμφαση στην προετοιμασία και την πρόληψη, στην αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, αλλά και ένα νομοθέτημα που θωρακίζει οργανωτικά και επιχειρησιακά τους ΟΤΑ της χώρας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο των υπηρεσιών τους και δίνοντας οριστικό τέλος σε διαδικασίες αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Φορέων» έχει τονίσει για το σχέδιο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε την ευθύνη της σύνταξής του.
Για το σχέδιο έχουν εκφράσει την θετική τους άποψη και υποστήριξη τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επιστημονική κοινότητα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι εμπλεκόμενοι με θέματα Πολιτικής Προστασίας φορείς, οι Ενώσεις και Ομοσπονδίες των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η Ένωση Περιφερειών της χώρας (ΕΝΠΕ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ).
Ενδεικτικό είναι πως πριν από μερικές εβδομάδες έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, για το νέο σχέδιο.
«Συγχαίρω την ελληνική κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για δημιουργία σύγχρονου και αποτελεσματικού "Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων & Αντιμετώπισης Κινδύνων". Είναι τομή για την πολιτική προστασία στην Ελλάδα. Πρόληψη και ετοιμότητα βασικός πυλώνας του» ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.
«Η αναγνώριση της προσπάθειας μας από τον πλέον έμπειρο και γνώστη της πολιτικής προστασίας σε όλη την Ευρώπη μας γεμίζει αυτοπεποίθηση και μας δίνει δύναμη! Συνεχίζουμε» υπήρξε η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά.