ΕΣΡ και τρέχουσες εξελίξεις στο Συντονιστικό της ΝΔ, υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

ΕΣΡ και τρέχουσες εξελίξεις στο Συντονιστικό της ΝΔ, υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Το πρωί της Πέμπτης συνεδρίασε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το άτυπο Συντονιστικό της ΝΔ για να εξετάσει τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, με έμφαση στο ζήτημα του ΕΣΡ. Η ΝΔ προσέρχεται στη σημερινή Διάσκεψη των προέδρων με σταθερή θέση, όπως την διατύπωσε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι "αν θέλουν ένα Ε.Σ.Ρ. υποχείριο του κ. Παππά, να το ξεχάσουν". Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι από τη δική του πλευρά έχει κάνει πολλά βήματα στην κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου, παρουσιάζοντας συγκεκριμένο πλαίσιο ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου και προτείνοντας πρόσωπο ευρείας αποδοχής για πρόεδρο του ΕΣΡ και δηλώνει πως η ευθύνη τόσο για αδιέξοδο μέχρι σήμερα, όσο και για τη δυνατότητα υπέρβασής του έστω την ύστατη στιγμή, ανήκει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Η ίδια η ΝΔ θέτει και θα επιμείνει σε τρεις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ΕΣΡ, "συγκεκριμένες, αυτονόητες και ρεαλιστικές", όπως λένε στην Πειραιώς.

Συγκεκριμένα:

-Να καταργηθεί η αντιδημοκρατική πρόβλεψη περί 4 μόνο τηλεοπτικών αδειών και να μεταφερθεί ρητά, μόνο στο Ε.Σ.Ρ. τόσο η αρμοδιότητα καθορισμού του αριθμού των αδειών, με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος όσο και οι λοιπές αρμοδιότητες που, με βάση το Σύνταγμα, ανήκουν στο Ε.Σ.Ρ.

-Να υπάρξει δημόσια δέσμευση από πλευράς του πρωθυπουργού ότι, μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α, το οποίο έχει αναστείλει και δεν θα προβεί στο μέλλον στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ., καταργώντας και τον διάτρητο και έκθετο στα μάτια της κοινωνίας διαγωνισμό – φάρσα. Επίσης, ότι δεν θα κλείσει κανένα κανάλι και δεν θα οδηγήσει εργαζόμενους στην ανεργία.
 
-Το Ε.Σ.Ρ. να στελεχωθεί καθ' ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Κουτρομάνος, προκειμένου να μην καταστεί ποτέ υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι θα είναι κάθετα αντίθετη σε ενδεχόμενη προσπάθεια τροποποίησης του κανονισμού της Βουλής, ώστε να αλλάξει η σύνθεση της διάσκεψης των προέδρων για να διευκολυνθεί η δημιουργία της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

Κυρ. Μητσοτάκης: "Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές"

Το Συντονιστικό της ΝΔ συνεδριάζει πάντως και στον απόηχο των συζητήσεων, αλλά και των προβληματισμών που αναπτύσσονται και στη χώρα μας μετά την εκλογή Trump στην προεδρία των ΗΠΑ. Είναι σαφές ότι σκεπτικισμός υφίσταται και στο εσωτερικό της ΝΔ λόγω ορισμένων απόψεων που είχε διατυπώσει προεκλογικά ο νεοεκλεγής πρόεδρος των ΗΠΑ, προβληματισμών που αναπτύσσονται για το τι ενδεχομένως μπορεί να σηματοδοτήσει ευρύτερα η νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, αλλά και για τα αίτια που έχουν οδηγήσει και σε άλλα απρόσμενα εκλογικά αποτελέσματα, όπως το Brexit. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη "η αντισυστημική ψήφος σχετίζεται με το φόβο για το νέο, την παγκοσμιοποίηση και τη μετανάστευση που επίσης αλλάζει τη ζωή μας".

Στον δημόσιο λόγο των στελεχών της ΝΔ αποτυπώνεται πάντως ξεκάθαρα η στάση αναμονής για τις πρώτες κινήσεις και τα πρώτα δείγματα γραφής από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ τονίζεται και η εμπιστοσύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βάθος που έχουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα πεποίθηση ότι "οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές, γεωπολιτικά σημαντικές και σε κάθε περίπτωση δεν θα επηρεαστούν από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών".

«Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό», τόνισε επίσης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σε παραγωγικούς φορείς στα Χανιά.

Μήνυμα αναμονής έστειλε και η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως "οι θέσεις Trump για την εξωτερική πολιτική δεν ήταν πολλές, άρα πρέπει να αναμείνουμε τη στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών, για να μπορούμε να έχουμε, σε ότι αφορά την Ελλάδα, μία αίσθηση για το που θα πάει η αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσακος, υπογράμμισε και από τη δική του πλευρά πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις "έχουν στιβαρές βάσεις", σημειώνοντας μάλιστα ότι "αξιολογούμε επίσημες αποφάσεις και όχι προεκλογικές δηλώσεις". Ο ίδιος ήταν, πάντως, εκείνος που είχε εκπέμψει πρώτος μήνυμα σκεπτικισμού κάνοντας λόγο, όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ξεκάθαρα το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, για "σκέψη, περισυλλογή και δράση". Και παραπέμποντας μέσω twitter στους στίχους των REM "είναι το τέλος του κόσμου, όπως τον ξέρουμε"

"Ακούω ανθρώπους που φέρνουν τον κατακλυσμό", σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, που διαφοροποιούμενος από τέτοιου είδους προσεγγίσεις, τόνισε: "Η Ελλάδα είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Αμερική και θα έχει καλές σχέσεις και με πρόεδρο τον Donald Trump. Σε κάθε περίπτωση, η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση - σήμερα του κ. Τσίπρα, αύριο του κ. Μητσοτάκη- οφείλει και πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση".

"Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι ισχυρές", σχολίασε και ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας μάλιστα πως "η αμερικανική πολιτική είναι σταθερή και η διασπορά μας έχει ρίζες και στα δύο κόμματα».

Τόσο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, όσο και άλλα στελέχη του κόμματος επισημαίνουν πάντως τα διαφορετικά δεδομένα που δημιουργεί η εκλογή Trump σε σχέση με όσα ανέμενε η χώρα μας από την επικείμενη επίσκεψη Obama, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, «γίνεται πλέον σε ένα νέο, διαφορετικό περιβάλλον, με άλλα δεδομένα». "Η επίσκεψη του Barack Obama στην Αθήνα δεν μπορεί πλέον να έχει τη σημασία την οποία θα περιμέναμε", σχολίασε από την πλευρά της η κ. Μπακογιάννη.