Την πρόταση να συζητηθεί ξεχωριστά σε άλλη Συνεδρίαση της Βουλής ώστε να «μην υπάρχει κανένα νέφος και καμία υποψία», πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης, και κεντρικό πρόσωπο της Ομάδας των 53, όσον αφορά στην κύρωση της συμφωνίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.
Η συγκεκριμένη προτροπή του κ. Φίλη ενδεχομένως να μη σήμαινε τίποτε εάν η Συμφωνία για την οποία δήλωσε πρόθεση επανεξέτασης και επαναπροσδιορισμού, δεν την είχε διαπραγματευτεί και δεν την είχε κλείσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.
Το θέμα αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις, η οποία όπως είπε και η υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής, ψηφίστηκε το 2017 από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ που είχε δηλώσει παρών.
Μάλιστα το ΚΙΝΑΛ,δια στόματος του κοινοβουλευτικού του αντιπροσώπου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας και κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνεδρίασης, ζητώντας να συζητηθεί σε ανεξάρτητη Συνεδρίαση η συγκεκριμένη συμφωνία, ενώ έθεσε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποιος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ την υπέγραψε;
β) Για ποιό λόγο η συμφωνία έγινε στις 4 Ιουλίου 2019 ,δηλαδή 3 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών και για ποιό λόγο όλα έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες και όχι σύμφωνα με τις συνήθεις κοινοβουλευτικές διαδικασίες;
Σχετικά με το θέμα ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδικήσεων Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Αριστομένης Συγγελάκης, σε δημόσιες δηλώσεις του, υποστήριξε πως μέσω της δημιουργίας τέτοιων ιδρυμάτων, ελλοχεύει ο κίνδυνος παραχάραξης της ελληνικής ιστορίας μέσω κεκαλυμμένων παρεμβάσεων και προσπάθεια «ξεπλύματος» των θηριωδιών της ναζιστικής Γερμανίας.
Σε παρόμοια υπονοούμενα η κ.Κεραμέως, διευκρίνισε πως τέτοιες πρωτοβουλίες δε σχετίζονται με τις μαύρες ημέρες της Κατοχής και της Ιστορίας, ενώ ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, προκαλώντας δεύτερη παρέμβαση της υπουργού Παιδείας η οποία είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον εαυτό του».
Λόγω της αρχής της δεδηλωμένης και βάσει των Κανονισμών της Βουλής άρθρο 71 Α, η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε, ενώ η βουλευτής του νομού Μαγνησίας της ΝΔ κ. Ζέτα (Ζωή) Μακρή, εξέφρασε την ικανοποίησή της που μία τέτοια συμφωνία δεν επηρεάζει, όπως η ίδια είπε, σε τίποτε το θέμα των αποζημιώσεων.
Σε μία εκ νέου παρέμβαση το ΚΙΝΑΛ μέσω του βουλευτή του νομού Βοιωτίας κ. Γεώργιου Μουλκιώτη ζήτησε την απόσυρση της διάταξης που αφορά στο Ελληνογερμανικό ίδρυμα, υπογραμμίζοντας πως «αυτά τα ζητήματα πρέπει να εξετάζονται λαμβάνοντας τις παραμέτρους των γερμανικών αποζημιώσεων και της συνολικής πολιτικής μίας χώρας», ενώ προηγουμένως και το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει την ίδια στάση.