Ερώτηση αναφορικά με την πρόσληψη 38 ατόμων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ερώτησή του επισημαίνει την «πρωτοφανή» λογική μοριοδότησης των υποψηφίων στον διαγωνισμό, βάσει του οποίου βασικό κριτήριο επιλογής τους είναι μια Πρόταση ιδεών και όχι η εκπαίδευση και η επαγγελματική τους εμπειρία.
Επιπλέον εκφράζει την ανησυχία ότι πρόκειται για μια ακόμη ένδειξη της διακριτικής μεταχείρισης που προωθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να εξασφαλίσει την «τακτοποίηση ημετέρων».
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
«ΠΡΟΣ: Τον Αξιότιμο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: Πρόσληψη 38 ατόμων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με «πρωτοφανές» κριτήριο επιλογής, μια Πρόταση ιδεών
Στην πρόσληψη 38 ατόμων ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας αναμένεται να προβεί το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), όπως ορίζεται στην Απόφαση με Αριθμ.: 4504/244/05.01.2017. Παρά την ιδιαίτερη σημασία να δοθεί έμφαση στην προώθηση της Διά Βίου Μάθησης σε επίπεδο πολιτικής, καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξε διστακτική στάση στην προώθηση της μη τυπικής εκπαίδευσης τα δύο χρόνια της διακυβέρνησής της, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις. Μεταξύ αυτών είναι η αύξηση της ελκυστικότητας της Διά Βίου Μάθησης (ΔΒΜ) μέσα από τη διασφάλιση της ποιότητάς της, όπως ορίζεται και από τη σχετική νομοθεσία (ν. 4115/2013 «Η διασφάλιση Ποιότητας της μη τυπικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους λοιπούς αρμόδιους φορείς»).
Εντύπωση προκαλεί η «πρωτοφανής» λογική της μοριοδότησης των υποψηφίων βάσει μιας Πρότασης ιδεών, την οποία καλούνται να συγγράψουν και να καταθέσουν οι υποψήφιοι μαζί με την αίτησή τους και η οποία θα αποτελέσει το βασικό κριτήριο που θα κρίνει την επιλογή του κάθε υποψηφίου. Πιο συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι υποψήφιοι καλούνται να γράψουν μια Πρόταση, απαντώντας στα ερωτήματα:
- Περιγραφή των βασικών υποχρεώσεων διαχείρισης προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α.
«2014-2020»
- Περιγραφή και αντίληψη των Κ.Δ.Β.Μ.
- Περιγραφή του τρόπου υλοποίησης του αντικειμένου
- Ικανότητα στην συνεργασία - Συντονισμό - Δεξιότητες επικοινωνίας - Ομαδικότητα
Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος θα πάρει 5 μόρια αν διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ, 6 μόρια αν έχει μεταπτυχιακό και 7 μόρια αν έχει διδακτορικό. Σημειωτέον, η μοριοδότηση του μεταπτυχιακού και του διδακτορικού τίτλου δεν είναι αθροιστική, αλλά, σύμφωνα με την πρόσκληση, μοριοδοτείται ένα από τα δύο. Την ίδια στιγμή η επαγγελματική εμπειρία μοριοδοτείται με 10 μόρια, ενώ η Πρόταση ιδεών μοριοδοτείται συνολικά με 35 μόρια!
Συμπεραίνει κανείς ότι το σκεπτικό της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι να περιοριστούν, όσο το δυνατόν, τα μόρια των τυπικών προσόντων των υποψηφίων και το βάρος να έχει η Πρόταση. Μια πρωτοφανής λογική που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της διακριτικής μεταχείρισης που προωθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προκειμένου να εξασφαλίσει την «τακτοποίηση ημετέρων».
Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Στη βάση ποιας λογικής επελέγη το βασικό κριτήριο που θα κρίνει την επιλογή των υποψηφίων για τις παραπάνω θέσεις να είναι μια Πρόταση ιδεών και όχι η εκπαίδευση και η επαγγελματική εμπειρία των υποψηφίων;
2. Έχουν διερευνήσει τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου τη συμβατότητα της διαδικασίας επιλογής των υποψηφίων αυτού του διαγωνισμού με τις αρχές και τους δείκτες ποιότητας στη ΔΒΜ, όπως ορίζονται στο ν.4115/2013;
3. Ποιοι θα είναι οι αξιολογητές των Προτάσεων των υποψηφίων και με ποια κριτήρια θα οριστούν;
4. Ποια είναι τα επιμέρους κριτήρια αξιολόγησης των Προτάσεων των υποψηφίων;
5. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να διερευνήσει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην εν λόγω περίπτωση και να αποδώσει ενδεχόμενες ευθύνες;
Ο Ερωτών Βουλευτής,
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Νέα Δημοκρατία»