Πριν μεταβεί στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σήκωσε επιθετικά τους τόνους μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο: «Ποτέ δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο».
Έπρεπε να συντονιστεί με το εσωτερικό κλίμα, με τον υπουργό εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να περιοριστεί στα σύνορά της», και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογου να τον κατηγορεί ότι κάνει τον νταή στην Ελλάδα αλλά για τα «υπό κατοχή νησιά», δεν κάνει τίποτα.
Στην Μαδρίτη αντιθέτως παρουσιάστηκε απολύτως θεσμικός, και λελογισμένος. Δεν έθεσε θέμα αφοπλισμού των νησιών, και ήρε το βέτο που σχεδίαζε για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την υπογραφή ενός «μνημονίου κατανόησης», το οποίο είναι γενικών κατευθύνσεων και του οποίου η υλοποίηση δεν είναι σίγουρη, καθώς προσκρούει στον πολιτικό πολιτισμό των δύο χωρών.
Είναι ενδεικτικό ότι η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον χαρακτήρισε το μνημόνιο ως ένα «συνηθισμένο σε αυτές τις περιπτώσεις δούναι και λαβείν». Και αν η δήλωσή της δεν μας έκανε σοφότερους, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, δήλωσε ότι στην πραγματικότητα «δεν αλλάζει τίποτα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι η νομοθεσία μας αντιμετωπίζει πλήρως όλα τα αιτήματα που εκφράζει η Τουρκία» - άρα προς τι το μνημόνιο; Η ρήση καταδεικνύει τα εσωτερικά προβλήματα που θέλει να ξορκίσει. Πάντως με «καρφιτσωμένες στο πέτο» την υπογραφή του μνημονίου και τη δήλωση Μπάιντεν για τα F-16, επέστρεψε στη χώρα του με αύρα νικητή.
Σε δηλώσεις του στη Μαδρίτη, θεώρησε το θέμα των F-16 περίπου κλεισμένο, αλλά αναγνώρισε ότι «τα κοινοβούλια είναι μέρη όπου λαμβάνουν χώρα προβληματικές διαδικασίες. Και εδώ ο κ. Πρόεδρος (Μπάιντεν) είπε ότι θα κάνει τα βήματα που μπορεί. Δεν αφορά μόνο τους Δημοκρατικούς. Υπάρχουν και οι Ρεπουμπλικάνοι» (που αντιτίθενται σε πώληση νέων ή αναβάθμιση υπαρχόντων εξοπλισμών της Τουρκίας). Εκεί δεν πούλησε τσαμπουκά, πολιτισμένα δήλωσε ότι «Θα στείλουμε ξανά τις αντιπροσωπείες μας εάν χρειαστεί.»
Το λούστρο του πολιτισμού όμως ξεφλούδισε κατά την πτήση επιστροφής. Απέρριψε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Μητσοτάκη λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός… δεν έχει καλές προθέσεις και «δεν είναι δυνατό να συναντηθούμε εάν δεν συμμορφωθεί». Επιδόθηκε δε σε μια παραληρηματική περιγραφή λέγοντας ότι στα νησιά του Αιγαίου η Ελλάδα «προσπαθεί να δώσει σήμα από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους».
Επίσης αντιθετικός μετά την προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε πως «δεν έχουμε μέλημα να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις, κάνει παραβιάσεις τουρκικού εναερίου χώρου». Αλλά παρόλο που δεν έχει μέλημα να πάει σε πόλεμο «η αεροπορία μου θα δώσει την κατάλληλη απάντηση».
Το… κλου της επιθετικότητας ήρθε χθες, με παρέμβαση στα εσωτερικά μας. Μιλώντας στο Ινστιτούτο Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε κατευθύνσεις στους…Έλληνες ψηφοφόρους! Όπως είπε «Ελπίζω ο Ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό»!
Δεν θα το επικεντρώσουμε στον Μητσοτάκη. Και για τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη θα ίσχυε, παρότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «μέλη του κόμματος Τσίπρα λένε ό,τι και εμείς».
Προφανώς κανείς δεν είναι πιο πατριώτης και κανείς προδότης. Απλώς είναι διαφορετική η αντίληψη περί εξωτερικής πολιτικής και η μεθοδολογία. Και αυτή η μεθοδολογία εξαγριώνει την ιθύνουσα τάξη της Τουρκίας. Ο Μητσοτάκης φέρνει Ραφάλ, φρεγάτες, αναβαθμίζει τα F-16, παραγγέλλει F-35, άρματα, κ.α.
Αντιθέτως ο Τσίπρας με άλλη αντίληψη, και σε αδυναμία κατανόησης της ανησυχίας του λαού για την Τουρκική επιθετικότητα, έγραψε: «Ο Μητσοτάκης οδηγεί τη χώρα από βατερλό σε Βατερλό (δική του η ορθογραφία). Και κάθε φορά που υφίσταται ένα φιάσκο βγάζει από το μανίκι την εξαγγελία αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνηση, δεν ξέρω στα πόσα δις θα φτάσουμε για να καλύψουμε τις ήττες του».
Οπότε κατά Τσίπρα, η Ελλάδα απέναντι σε έναν άκρως επιθετικό γείτονα που επιβουλεύεται και την ίδια την εθνική της κυριαρχία, εξοπλίζεται για να καλύψει ο Μητσοτάκης τα Βατερλώ του – τέτοια αντιπολιτευτική αγχίνοια! Και τους φταίνε οι πετσωμένες δημοσκοπήσεις.
Αυτό θαρρούμε πως είναι το πρόβλημα που αφηνιάζει τον Ερντογάν. Ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται. Ότι ακόμη και τώρα, πριν έρθουν τα νέα όπλα, την όποια επιθετική κίνησή του θα την πληρώσει ακριβά. Γιατί ενδεχομένως η Τουρκία «να μην μπορεί να περιοριστεί στα σύνορά της», αλλά βλέπει ότι αυτά γίνονται σιδερόφρακτα και θανατηφόρα.