Απέλπιδα προσπάθεια να αποποιηθεί την ευθύνη που φέρει για την ψήφιση του νόμου που μειώνει τις συντάξεις αλλά και να δημιουργήσει εκ νέου μια εικόνα σύγκρουσης με τον επιχειρηματικό κόσμο πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, καταγγέλλοντας τον ΣΕΒ ότι υπερθεματίζει «για τη περικοπή συντάξεων».
Ταυτόχρονα επιχείρησε να συνδέσει τον ΣΕΒ με τη Ν.Δ. στην οποία απέδωσε πρόθεση να κοπούν οι συντάξεις, την ώρα που η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατέθεσε ήδη από το μεσημέρι τροπολογία η οποία προβλέπει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, που ο Αλέξης Τσίπρας και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφισαν και προβλέπει τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Ο Πρωθυπουργός ενεφανίσθη για μια ακόμη φορά να επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα ενώ ταυτόχρονα εγκαινίασε την προεκλογική παροχολογία μοιράζοντας φοροελαφρύνσεις, συνολικού ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ που, όπως είπε, θα εξασφαλιστούν από την υπέρβαση των στόχων για το πλεόνασμα.
Παράλληλα χωρίς να μιλήσει ευθέως για ακύρωση του νόμου που αφορά στις συντάξεις ή έστω αναστολή του, παρέπεμψε στη δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί σύμφωνα με την οποία «πρόκειται για ανελαστικές υποχρεώσεις, που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα» κλείνοντας το μάτι στους συνταξιούχος για... μελλοντικές εξαγγελίες πιθανότατα από το Βήμα της ΔΕΘ.
Δεν παρέλειψε επίσης να ρίξει βολές προς την Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το γεγονός να παρίστανται ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ορκωμοσία του Τ. Ερντογάν χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία είχε αποφασίσει μάλιστα να μην παραστεί.
Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΒΒΕ, έπλεξε το εγκώμιό τους για τη στάση τους στο Σκοπιανό, προανήγγειλε την επανασύσταση του υπουργείου Βιομηχανίας και υποστήριξε ότι το χρέος καθίσταται βιώσιμο και ανοίγει ο δρόμος για «αυτοδύναμο» δανεισμό από τις αγορές.
Ο Αλέξης Τσίπρα μίλησε και για το σκοπιανό λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που προωθήθηκε η συμφωνία των Πρεσπών ήταν και το brand name της Μακεδονίας που φέρουν πολλά ελληνικά προιόντα και στις διεθνείς αγορές.
Μάλιστα ανέφερε ότι χωρίς τη συμφωνία θα συνέχιζαν να μονοπωλούν το όνομα διεθνώς τα προιόντα της πΓΔΜ.
Στη συνέχεια δήλωσε ότι αναγνωρίζει «τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της πΓΔΜ», αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν μπορεί να επιτρέψει «πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».