Επιστροφή στα… πεζοδρόμια προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ μίλησε για εποικοδομητική αλλά και «μαχητική» αντιπολίτευση σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να «λαμβάνει υπόψη τη δυναμική έκφραση της κοινωνίας».
«Εμπειρία και ωρίμανση δεν σημαίνει ότι δεν συμμεριζόμαστε τις δίκαιες κινητοποιήσεις της κοινωνίας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα βρεθεί πάλι στα συλλαλητήρια ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι μια εποικοδομητική και μαχητική τεκμηριωμένη αντιπολίτευση για να προσθέσει ότι η «δυναμική έκφραση της κοινωνίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψη»
Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως μια κυβέρνηση που εκλέγεται για 4 χρόνια έχει και «λευκή επιταγή» από τους πολίτες, τη στιγμή που ο ίδιος κατ'' επανάληψη τόνιζε κάθε κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώνει το έργο της.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis κάλεσε εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής υποστηρίζοντας πως η κυβέρνησή του δεν ενεπλάκη στις δικαστικές εξελίξεις αλλά ότι υπήρξε η διερεύνηση ενός σκανδάλου.
«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δε θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση της Novartis είναι διεθνές σκάνδαλο με συγκεκριμένες προεκτάσεις στην Ελλάδα. Υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα και όχι σκευωρία. Υπάρχει και έρευνα του FBI», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που μιλούσαν για εσωτερική ενημέρωση από τις τότε κυβερνήσεις».
«Για άλλη μια φορά προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική, προανακριτική, ειδικά δικαστήρια, ότι του ταιριάζει για να μάθει ο ελληνικός λαός και το σκάνδαλο και τη σκευωρία», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας».
«Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε και επισήμανε ότι αν οι θεσμοί «είχαν τρομερή διαφωνία θα το μαθαίνατε».
«Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» είπε ο. κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».
Για το ενδεχόμενο να μειωθούν τα πλεονάσματα στο μέλλον προέβλεψε ότι δε θα είναι θετικοί οι δανειστές και στάθηκε στο πλεόνασμα των 37 δις από φόρους και δανεικά, για να χρηματοδοτηθεί η μείωση του πλεονάσματος κατά μία μονάδα έως το 2022.
Σχετικά με το Μετρό της Θεσσαλονίκης είπε ότι ο πρωθυπουργός ως μη όφειλε ήρθε και προκατέλαβε αποφάσεις, όπως την απόφαση του ΚΑΣ, προσθέτοντας πως το «σημαντικότερο ατόπημα είναι ότι παραδεχόμενος, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις -που δεν υπάρχουν- δίνει το πάτημα στο νέο εργολάβο να διεκδικήσει αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο «εθνικός εργολάβος» που ανέλαβε το έργο διεκδίκησε λίγες μέρες μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών αύξηση των τιμών των διοδίων στην εθνική οδό και υποστήριξε, χωρίς να είναι βέβαιος- όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε - «ότι αυτό μπορεί να ήταν και προσυνεννοημένο με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένο και να πει η επόμενη κυβέρνηση ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ»...
Καταλήγοντας είπε ότι «το ψευτοδίλημμα ή αρχαία ή μετρό εμείς καταφέραμε να το μετατρέψουμε στο και αρχαία και μετρό» και «σήμερα ξαναγυρνάμε στο ούτε αρχαία ούτε μετρό». Τόνισε δε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ανατραπεί.
Για τον αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του λέγοντας ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη. «Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει», σημείωσε κ. Τσίπρας και ισχυρίστηκε ότι «το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που δείχνει την άποψή της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί»
Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε: «Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε και για την πολιτική του απέναντι στη μεσαία τάξη υποστηρίζοντας ότι «ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ΄ το Σεπτέμβριο του 2018» και πως τώρα δεν βλέπει φοροελαφρύνσεις από την παρούσα κυβέρνηση.
«Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» σημείωσε ακόμα και πρόσθεσε ότι «η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια και μια σειρά παρεμβάσεις, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Για τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα αυτά και εκτίμησε ότι ο κ. Μητσοτάκης, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν.
Αναφερόμενος στην επένδυση στο Ελληνικό τόνισε ότι «εμείς κυβερνήσαμε 4,5 χρόνια και καταφέραμε να βάλουμε τέλος στην μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζούσε η ελληνική οικονομία και φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων» και πως «από το 2001 έως το 2014 έρχονταν και έφευγαν σχέδια επί χάρτου. Έγινε ένας διαγωνισμός που κατέληξε σε μια σύμβαση και είπαμε ότι είναι μια σημαντική επένδυση την οποία πρέπει να προχωρήσουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» για να καταλήξει ότι «φέραμε την απόφαση κοντά στο 90% της ολοκλήρωσης».
Για την εξυγίανση της ΔΕΗ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος λέγοντας ότι «στο μάνιουαλ του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μια δημόσια επιχείρηση για να την πουλήσεις και ο κ. Χατζηδάκης ξέρει καλά να το κάνει αυτό, το έκανε και με την Ολυμπιακή».
Απέρριψε την κατηγορία ότι ευθύνεται η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της επιχείρησης και επέρριψε τις ευθύνες στην αδυναμία αποπληρωμής των τιμολογίων του ρεύματος από πολίτες. Επίσης, υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε κοινωνική πολιτική και κατάφερε να μειώσει τον δανεισμό της επιχείρησης ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αυξήσει το κόστος για τα νοικοκυριά.
Για το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές είπε πως «εμένα με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι το έκανε όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση για να δημιουργήσει τοξικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στο κόμμα του.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής ΠτΔ με 151 ψήφους υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης» και μίλησε για θεσμικό ατόπημα, καλώντας τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό.
Συμπλήρωσε δε ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας κάλος Πρόεδρος και γι'' αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος διότι, όπως τόνισε, «θα μείνει στην ιστορία», είπε ότι δεν οπισθοχώρησε μπροστά στο προφανές πολιτικό κόστος, ενώ έκανε λόγο για υποκρισία από την πλευρά της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είμαστε υπερήφανοι που αναλάβαμε το πολιτικό κόστος, γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας της» ανέφερε και κατέληξε ότι «το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας και το κακό που έκαναν αυτοί, επίσης θα το βρουν μπροστά τους».
Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έκλεισε έναν κύκλο βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια και έχοντας πλέον ποσοστά πολύ μεγαλύτερα του επιπέδου του 4%. «Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε όταν πήγαμε από το 3% στο 33%, για να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε, επιμένοντας στην ανάγκη μετεξέλιξης του κόμματος.
Σκιαγραφώντας τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. «Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος», ανέφερε και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Ερωτηθείς εάν θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά με τις κατηγορίες κατά του Πάνου Καμμένου απάντησε ότι «δεν θα συμμεριστώ την άποψή σας ότι απασχολεί τους πολίτες και την πολιτική ζωή του τόπου αυτή η επιστολή»