Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής
Στη συνεδρίαση του «σκιώδους» υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκε κυρίως η στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΝΔ στο ζήτημα της εξεταστικής τόσο για την υγεία όσο και στα εξοπλιστικά.
Κοινή συνισταμένη αποτελεί η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, προκειμένου να «περάσει» όσο πιο αναίμακτα μπορεί είτε το κομμάτι της πώλησης της ΔΕΗ είτε τα υπόλοιπα σκληρά μέτρα.
«Στη Βουλή θα συζητάμε για τον κ. Παπαντωνίου και η κυβέρνηση θα πουλάει τη ΔΕΗ» έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ θέλοντας να αναδείξει την επερχόμενη κυβερνητική τακτική. Την ίδια στρατηγική βλέπουν στην ΝΔ πίσω και από την κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η αίτηση για την σύσταση εξεταστικής για τα εξοπλιστικά είναι κακογραμμένη και δε διαθέτει σοβαρά στοιχεία.
Ο Μάκης Βορίδης διατύπωσε τον προβληματισμό ότι η ΝΔ δε θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι συνεργάζεται ή συναινεί με επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να δείξει ότι σύρεται πίσω από πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου γι'' αυτό ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ του "όχι" στις σχετικές ψηφοφορίες.
Υπέρ του "ναι" τάχθηκε η τομεάρχης Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη, με το σκεπτικό ότι η ΝΔ δε θα πρέπει να δείξει ότι φοβάται.
Το θέμα έκλεισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια παντού στοιχείο που θα αναδείξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Εισηγήσεις για θέματα των αρμοδιοτήτων τους έκαναν οι τομεάρχες Νίκη Κεραμέως, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιωτης, Βασιλης Οικονόμου και Μάκης Βορίδης.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Μάλτα
Από το απόγευμα της Τρίτης πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Μάλτα για την σύνοδο του ΕΛΚ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πραγματοποιήσει δύο ομιλίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ενώ θα έχει και διμερείς επαφές μεταξύ των οποίων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Donald Tusk και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Mariano Rajoy.
Στην Βαλέτα βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μια και αποτελεί μέλος του προεδρείου του ιδρύματος Μαρτένς επίσημου think tank του ΕΛΚ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς καθ'' όλη τη διάρκεια πτήσης προς Μάλτα έκατσαν δίπλα δίπλα.
Ενδιαφέρον είχε παρότι, αποτελεί μια «παραδοσιακή» κίνηση, το δείπνο που παρέθεσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στην ελληνική αποστολή.
Το παρών έδωσαν τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και ο πρώην πρωθυπουργός. Ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες και ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ήταν μια ευκαιρία για χαλαρή κουβέντα με τις εξελίξεις στην Ευρώπη να κυριαρχούν, χωρίς να λείψουν όμως και οι αναφορές στην πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά και στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Προ των πυλών η έκτακτη εισφορά;
Η πληροφορία είναι πραγματική και ήδη αρχίζει να συζητείται. Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να παίξει το χαρτί της έκτακτης εισφοράς προκειμένου να εισπράξει χρήματα από τους έλληνες φορολογούμενους.
Η κίνηση αυτή μαζί με το «σκούπισμα» των διαθεσίμων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα αποτελέσουν τα εργαλεία, προκειμένου να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τον Ιούλιο.
Όπως τονίζουν στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί, εάν τελικά επιλεγεί από το Μέγαρο Μαξίμου η λύση της πληρωμής της δόσης του Ιουλίου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με χρήματα εκτός μνημονιακής σύμβασης.
Σε μία τέτοια περίπτωση η διαπραγμάτευση θα σπάσει στα δύο. Σε πρώτη φάση θα υλοποιηθούν τα προαπαίτουμενα που απαιτούνται μόνο για τη δεύτερη αξιολόγηση (ενεργειακά, ειδικά μισθολόγια κ.α.). Τα υπόλοιπα και πιο σκληρά μέτρα θα μεταφερθούν μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει και η πληροφορία που θέλει την κυβέρνηση να εξετάζει το λεγόμενο «δάνειο-γέφυρα». Μόνο και μόνο το άκουσμα της έκτακτης εισφοράς αποτυπώνει τη διάθεση της κυβέρνησης να φτάσει την κατάσταση στα όρια, αφού η ενεργοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου θα εξαντλήσει περαιτέρω τα εληνικά νοικοκυριά, προκαλώντας ανησυχία, ενώ παράλληλα θα στείλει «περίεργα» μηνύματα στο εξωτερικό.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν επιβεβαιώνει την πιθανότητα αυτή, αφού από μόνη της η επιλογή θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται στο «κυβερνητικό» συρτάρι.
Είναι σαφές ότι σε αυτό το σενάριο ο κ. Τσίπρας, εάν αποφασίσει να το πράξει, θα έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την παραμονή του στην εξουσία, παρά την άμεση επίπτωση που αναμένεται να έχει το χαράτσι στις δημοσκοπήσεις και στην εικόνα της κυβέρνησης.
Κομβικό σημείο πάντως για όλες τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης εισφοράς, αποτελεί η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον, τέλη Απριλίου. Στελέχη που παρακολουθούν την πορεία της διαπραγμάτευσης εκτιμούν ότι από τις όποιες αποφάσεις λάβει το ταμείο, θα εξαρτηθούν και οι επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου.
Εάν το ΔΝΤ «παίξει σκληρά» μέχρι τέλους, τότε ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα επιχειρήσει να κάνει “by pass” την αξιολόγηση. Θα προσπαθήσει να πληρώσει χωρίς δανεισμό από το μνημόνιο τα χρήματα της δανειακής υποχρέωσης του Ιουλίου ώστε να «πετάξει» την μπάλα στην εξέδρα, για τον ερχόμενο Οκτώβριο, ελπίζοντας ότι οι διεθνείς συσχετισμοί (γερμανικές εκλογές) θα είναι με το μέρος του. Το συγκεκριμένο μονοπάτι προϋποθέτει το «χαράτσι», αφού σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν περίπου 7 δισ. ευρώ, παρά την εξελισσσόμενη στάση πληρωμών στο δημόσιο. Μεγάλος άγνωστος σε αυτή την εξίσωση παραμένει το ύψος των χρημάτων που θα πρέπει να μπουν στο δημόσιο ταμείο, ποιους τελικά θα αφορά και βεβαίως ποια θα είναι τα εισοδηματικά κριτήρια.
Η πληροφορία περί έκτακτης εισφοράς έχει φτάσει και στην ΝΔ, η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δεν κρύβει την ανησυχία του για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά στο κομμάτι των καταθέσεων. Στελέχη του γαλάζιου οικονομικού επιτελείου δεν αποκλείουν μείωση του ορίου αναλήψεων μετρητών, εφόσον βεβαίως συνεχιστεί η «αιμορραγία».
Η κατάσταση στις τράπεζες αποτέλεσε κεντρικό θέμα τόσο στην συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας όσο και στην σύσκεψη των τομεαρχών της ΝΔ, λίγο νωρίτερα.