Oι εκλογές και ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλλονται. Εν τούτοις τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η φημολογία που φέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξετάζει τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η λήξη του “κόκκινου” συναγερμού για τον κορονοϊό, η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και κυρίως η ανάγκη να τρέξει το πρόγραμμα για την οικονομία και τον τουρισμό ενδέχεται να φέρει νωρίτερα τις όποιες αποφάσεις σχετικά με τον ανασχηματισμό.
Οι δύο κρίσεις που αντιμετώπισαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, επιτρέπουν στον ίδιο να έχει μια συνολική εικόνα για τα στελέχη που τοποθέτησε μετά την εκλογική νίκης της 7ης Ιουλίου του περασμένου έτους. Ειδικά σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορονοίου υπάρχουν απτά αποτελέσματα για το σύνολο του κυβερνητικού σχήματος. Και όχι μόνο για τα στελέχη που εκ της φύσεως της κρίσης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.
Διότι μπορεί το ζήτημα δημόσιας υγείας που προέκυψε να ήταν μείζονος σημασίας και μάλιστα παγκοσμίου επιπέδου, εν τούτοις δεν υπάρχει δικαιολογία για όσους επέλεξαν να αφήσουν «κάτω» τα μολύβια και να μην προχωρήσουν έστω και υπό αντίξοες συνθήκες στην υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης, όπως αυτά είχαν καταγραφεί και στους φακέλους που παρέλαβαν κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες των στελεχών της κυβέρνησής του. Για τον τρόπο που αποδίδουν και σε ποιούς από τους τομείς που έχει αναλάβει. Και χωρίς, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, να τίθεται θέμα «δομικού» ανασχηματισμού το σενάριο των αλλαγών βρίσκεται στο τραπέζι.
Αλλαγών που όμως ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει συζητήσει με πάνω από δύο τρία άτομα. Κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του. Ακόμη και όσοι έχουν ασχοληθεί με την «βαθμολογία» υπουργών και υφυπουργών δεν διαθέτουν σχετική πληροφόρηση. Ούτε για τις αλλαγές, ούτε για πρόσωπα που είτε θα μετακινηθούν, είτε θα αναβαθμισμούν, είτε θα απομακρυνθούν. Κυρίως δε για αυτά που θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Οι όποιες αλλαγές θα σηματοδοτήσουν την πορεία της επόμενης ημέρας. Έμφαση θα δοθεί στα υπουργικά χαρτοφυλάκια που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Η αντιμετώπιση των κρίσεων ναι μεν ήταν επιτυχής αλλά ο δρόμος πλέον είναι δύσκολος και σίγουρα κινείται σε διαφορετικό πεδίο, χωρίς πλέον να παραγνωρίζεται η σημασία της δημόσιας υγείας και του έργου των αρμοδίων αρχών.
Θεωρείται βέβαιο πως στην αιχμή του δόρατος θα βρεθεί η αποκαλούμενη «βαριά» βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός. Και στο πεδίο αυτό ο νυν υπουργός, δείχνει να μην αποτελεί την λύση που απαιτείται. Ο αυτόματος πιλότος στον συγκεκριμένο τομέα δεν λειτουργεί πλέον. Οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Και στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται δραστικές λύσεις. Επίσης ο τομέας των μεταρρύθμισεων θα αποτελέσει τη βάση της ανάταξης ώστε να επιτευχθεί και ο προβλεπόμενος για το 2021 στόχος της ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος ήδη τρέχει. Το άνοιγμα της χώρας απαιτεί άλλους ρυθμούς. Ηδη έχουν επιτευχθεί πολλά κυρίως μέσα από την ψηφιοποίηση. Χρειάζονται περισσότερα, στοχευμένα με ένα σχήμα που να λειτουργεί και χωρίς εσωτερικές έριδες…