Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σκηνικό έντασης επιχειρεί να στήσει ο Πάνος Καμμένος χέρι – χέρι με την Χρυσή Αυγή, καταγγέλλοντας στημένες ιστορίες, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και πως η συνεδρίαση δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.
Την αρχή έκανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων όταν κατέθεσε ενστάσεις για την σύνθεση της Επιτροπής ενώ τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. «Πρώτη φορά που μια χώρα στην εθνική πράξη εκχωρεί εθνική κυριαρχία με μία νομοθετική πράξη. Έχει παραβιαστεί κατάφωρα και ο Κανονισμός Βουλής και το Σύνταγμα», φώναζε ο Ηλίας Κασιδιάρης και μάλιστα μιλούσε για σωρεία ποινικών εγκλημάτων!
Λίγα λεπτά αργότερα οι δύο βουλευτές ανέβασαν ξανά τους τόνους με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Κ. Δουζίνας να ζητήσει μια μικρή διακοπή.
«Ο Λαζαρίδης πήρε; Δεν πήραν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές», έλεγε όρθιος ο Ηλίας Κασιδιάρης, με τον κ. Δουζίνα να απαντά ότι έχει στείλει επιστολή ο κ. Βούτσης. «Καταλαβαίνουμε Ελληνικά και δεν έχουν πάρει όλοι», επέμεινε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, δίνοντας τη σκυτάλη στον Π. Καμμένος, ο οποίος φώναζε περί κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Ο ίδιος, μάλιστα, απευθυνόμενος προς κάποιον βουλευτή της πλειοψηφίας είπε: «Εσύ προσωπικά έστησες την ιστορία με τον Δανέλλη και επιχειρηματίες φίλοι σου»!
Η ΝΔ ζητά να έρθουν όλα τα έγγραφα και ο Κοτζιάς
Σε κλίμα έντασης είχε ξεκινήσει από την αρχή η συνεδρίαση, με τον Ν. Δένδια να καταθέτει τρία αιτήματα προς την κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο να στήνει το δικό του (σικέ) αντιπολιτευτικό σόου. Πριν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ζήτησε να κατατεθεί το κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ μετά τις αλλαγές που ψηφίστηκαν, να γίνει γνωστή η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στον πρωθυπουργό, αλλά και να προσέλθει ο ίδιος ο πρώην υπουργός που διαπραγματεύτηκε την συμφωνία για να απαντήσει στη Βουλή.
«Η συνεδρίαση είναι ιστορική, το θέμα δεσμεύει την χώρα ζητάμε το σύνολο του κειμένου του Συντάγματος για να αντιληφθούν οι βουλευτές αν οι αλλαγές του συνάδουν με την Συμφωνία των Πρεσπών. Εάν δεν υπάρχει, πρέπει να λεχθεί καθαρά και να συνεκτιμηθεί», τόνισε αρχικά ο γαλάζιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μιλώντας για την επιστολή παραίτησης του Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «θρυλείται πως μέσα σε αυτό έχει σκέψεις, γεγονότα και στοιχεία που θα βοηθήσουν την Επιτροπή να καταλάβει καλύτερα». «Το τρίτο αίτημά μας είναι να κληθεί και να υποστεί τις οποιεσδήποτε ερωτήσεις συναδέλφων, και ο Νίκος Κοτζιάς. Βεβαίως η κυβέρνηση εκπροσωπείται δια του κ. Κατρούγκαλου, όμως ο κ. Κοτζιάς πρέπει να έρθει στην Επιτροπή και να του ζητηθούν εξηγήσεις για το κείμενο της Συμφωνίας», υπογράμμισε.
Την σκυτάλη πήρε ο πρώην ύπαρχος του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος επιχείρησε να ασκήσει αντιπολίτευση, όταν συνεχίζει να κρατά στην ΚΟ του τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος υπερψηφίζει τη Συμφωνία! Συγκεκριμένα, επιτέθηκε αρχικά στον πρόεδρο της Επιτροπής, Κώστα Δουζίνα λέγοντας ότι οδηγίες δεν δίνει η κυβέρνηση στη Βουλή και κατήγγειλε ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη αναφορικά με τους ανεξάρτητους βουλευτές. «Ο Κανονισμός προβλέπει επιστολή του προέδρου της Βουλής προς τους ανεξάρτητους όπου θα ζητείται ο ορισμός των εκπροσώπων τους», είπε υπενθυμίζοντας ότι σήμερα διαλύθηκε μια ΚΟ «και ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες γιατί γίνονται μεταγραφές για να περάσει ή όχι η Συμφωνία».
«Η σύνθεση της επιτροπής υποκρύπτει ουσιαστικά μεθόδευση. Για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινήσουμε συζήτηση έστω και με υπόνοιες μεθόδευσης», προσέθεσε ο Π. Καμμένος και παράλληλα κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει το τελικό κείμενο με τις αλλαγές. «Έχουμε τέσσερις τροποποιήσεις και δεν έχουμε το τελικό κείμενο», είπε.
Το ίδιο ουσιαστικά ζήτησε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος. «Να κατατεθούν τα τελικά κείμενα του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων της Βουλής των Σκοπίων. Τα θέλουμε εδώ», υπογράμμισε, λέγοντας ότι μόνο τότε θα διαπιστώσουμε πόσες φορές γίνεται η χρήση του όρου Μακεδονικός λαός! «Επίσης στο κείμενο που μας δώσατε δεν υπάρχει η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που χειροτερεύει τα πράγματα και στο ζήτημα ιθαγένειας – που είναι εθνικότητα – και στο γλώσσα. Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα για την συζήτηση», συμπλήρωσε. Τέλος, ο ίδιος ζήτησε να κατατεθεί η επιστολή Κοτζιά.
Τετάρτη και Πέμπτη στην Ολομέλεια η Συμφωνία των Πρεσπών
Την απόφαση κατά πλειοψηφία να συνεδριάσει δύο μέρες (σήμερα και αύριο) η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων την ώρα που φουντώνει η κοινοβουλευτική «μάχη» για τη διαδικασία για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ακολούθως, σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο - σύμφωνα με την ίδια απόφαση - η Επιτροπή θα το εισάγει Τετάρτη και Πέμπτη, κάτι που σημαίνει πως η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το βράδυ.