Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος η χώρα ανακτά τη δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα για επιτευχθούν οι στόχοι στους οποίους δεσμεύτηκε.
«Ολοκληρώσαμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, κάνοντας μερικές πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις», ανάφερε Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι συνιστά το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα τελειώνει η περίοδος της λιτότητας».
Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι πλέον η χώρα έχει δημοσιονομικό περιθώριο μεγαλύτερο από τις υποχρεώσεις της και ανέφερε ότι «το σημαντικό με το τέλος του προγράμματος είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για τους στόχους που πρέπει να επιτύχει και τώρα η ευθύνη μεταφέρεται στους Έλληνες, εμάς ή οποιαδήποτε εκλεγμένη κυβέρνηση». «Εμείς θα αποφασίσουμε τα μέσα και τα μέτρα για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», τόνισε.
«Σωστά αναφέρετε ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (στο οποίο περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα εφόσον είμαστε πάνω από το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ», είπε, εξηγώντας όμως ότι «η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%».
«Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, με τον δημοσιογράφο να του επισημαίνει ότι κάποιος που το ακούει αυτό μπορεί να σκεφτεί ότι ίσως να μην κάνει τις περικοπές στις συντάξεις.
Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει ευθέως παραπέμποντας στις αποφάσεις του eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας. «Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup, την περασμένη Πέμπτη, μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα», είπε.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε προεκλογικές παροχές οι οποίες θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις συνθήκες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει την τετραετία, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφίας της μειώθηκε στους 152 βουλευτές.
Τέλος, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η επενδυτική κοινότητα θα αντιδράσει θετικά στην έκδοση ελληνικών ομολόγων, με το πρακτορείο Bloomberg να σχολιάζει στο γραπτό κείμενο της συνέντευξης την εντυπωσιακή - όπως τη χαρακτηρίζει - μεταστροφή του, αναφέροντας ότι τρία χρόνια πριν βρισκόταν σε σύγκρουση με τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τους όρους διάσωσης της Ελλάδας, συνθηκολόγησε με τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη και τώρα βρίσκεται σε τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές.