Κείμενο τεσσάρων σημείων απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, προς τα κόμματα σχετικά με την ψήφο των αποδήμων. Με τη νέα κυβερνητική πρόταση η επιστολική ψήφος τίθεται ως προϋπόθεση, μόνο για πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση τους χώρους ψηφοφορίας και προτείνεται μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.
Η νέα κυβερνητική πρόταση φέρνει πιο κοντά στη συναίνεση το ΚΚΕ και πλέον θεωρείται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου καθίσταται εφικτή προκειμένου οι Έλληνες του Εξωτερικού να μπορούν να τελούν το συνταγματικά προβλεπόμενο δικαίωμά του από τις χώρες διαμονής.
Εάν το ΚΚΕ συμφωνήσει με τις νέες προτάσεις συμπληρώνεται και ο αριθμός των 200 βουλευτών, ενώ όλα δείχνουν πως και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πιαστεί από αυτές ώστε να αποφύγει την απομόνωση στην οποία έχει οδηγηθεί από την αρχική κάθετη αντίθεση που εξέφρασε.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ανακοίνωση που εξεδόθη και η οποία εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται ουσιαστικά με τις θέσεις του ΚΚΕ αφήνοντας πίσω την κάθετη άρνηση στην πρόταση για προσμέτρηση των ψήφων των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα.
Διαβάστε τα τέσσερα σημεία που αναφέρονται στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, πρός τα κόμματα της αντιπολίτευσης:
1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
2. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
3. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ' αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ' όσον το επιθυμούν.
4. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν.»