Του Τάσου Ευαγγελίου
Πιστεύοντας ότι όλα μπορούν να ξεχαστούν και βασιζόμενοι στο γεγονός πως η φονική πυρκαγιά στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους δεν έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά, τουλάχιστον δημοσκοπικά, στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να ελπίζουν ακόμη και σε μια... ανατροπή αν οι δανειστές για τους δικούς τους λόγους υπαναχωρήσουν στο θέμα των συντάξεων.
Οι συντάξεις είναι ο μεγάλος φόβος αλλά και η μεγάλη ελπίδα του Αλέξη Τσίπρα που θα κρίνει την ημερομηνία των εκλογών. Η απόφασή είναι στο δικό του χέρι και θα ληφθεί με βάση την ενημέρωση που θα έχει από τους θεσμούς, γεγονός που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά αλλά εδράζεται σε ένα δεδομένο: Δεν θα πάει σε εκλογές με κομμένες συντάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό και αν δεν υπάρξει υπαναχώρηση ως προς το νόμο Κατρούγκαλο η επιλογή του θα είναι στην χειρότερη περίπτωση ο Ιανουάριος. Αν από την άλλη καταφέρει να έχει στο χέρι μια αναστολή εφαρμογής του Νόμου ως απώτατο χρονικό περιθώριο ορίζεται ο Μάιος. Και αυτό διότι δεν θα ρισκάρει να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές μετά από δυσμενή αποτελέσματα στις Ευρωεκλογές.
Άλλωστε έχει σχετικά παραδείγματα πρωθυπουργών (Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής) που επέλεξαν, παρά τα δυσμενή δημοσκοπικά στοιχεία, να κάνουν εθνικές εκλογές μετά από ήττες στις ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα αλλά και τα ύψη των διαφορών γνωστά.
Το Σκοπιανό είναι το άλλο ζήτημα που κρίνει τις εκλογές αλλά κυρίως σε σχέση με τον φίλο και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο που δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει να φτάσει η συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή.
Ο Πάνος Καμμένος πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα να μεταθέσει μέχρι τις εκλογές την κατάθεση της συμφωνίας. Τα δημοσκοπικά του ποσοστά έχουν εξαφανιστεί ενώ το κόμμα του ήδη έχει χωριστεί στα δύο σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν εάν φτάσει στη Βουλή το Σκοπιανό.
Το τελευταίο διάστημα αυτή η πίεση έχει γίνει πιο έντονη, ειδικά μετά τις πληροφορίες που διέρρευσαν και φέρουν το Μαξίμου να θέτει σε συναλλαγή το Σκοπιανό με τις συντάξεις δηλώνοντας στους δανειστές πως η κυβέρνηση θα πέσει και δεν θα καταστεί εφικτή η συμφωνία των Πρεσπών.
Η αγωνία του Πάνου Καμμένου είναι έκδηλη. Δέχεται και ο ίδιος πίεση από τις εξελίξεις και βλέπει το πολιτικό του μέλλον να τελειώνει τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας διατηρούν ποσοστά που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίζονται ως «βασικοί παίκτες» στο πολιτικό παιχνίδι της επόμενης μέρας.
Αν και μέχρι τώρα ο κυβερνητικός εταίρος έχει αλλάξει αρκετές θέσεις ως προς τη στάση που θα τηρήσει στο Σκοπιανό οι πρόσφατες δηλώσεις του περί αποχώρησης από την κυβέρνηση προκαλούν προβληματισμό. Διότι ναι μεν στο Μαξίμου δηλώνουν πως θα βρουν την πλειοψηφία που απαιτείται (ακόμη και με βουλευτές των ΑΝΕΛ) εν τούτοις ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει σημειώσει από την αρχή κάτι: Μαζί μέχρι το τέλος.
Το Σκοπιανό κρίνεται σε σχέση με τις συντάξεις ως «μικρότερο κακό» δεν παραγνωρίζεται όμως από το επιτελείο του Πρωθυπουργού παρά τη δεδομένη στενή σχέση του Πάνου Καμμένου με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και σε προσωπικό επίπεδο.
Προς το παρόν πάντως αυτό το παιχνίδι επιτρέπει να διατηρείται ένα χαρτί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και οι δύο εταίροι ως προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Πάντως κεντρική γραμμή του Μαξίμου παραμένει η «αγορά χρόνου». Στελέχη του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού εκτιμούν και εισηγούνται πως όσο περισσότερο κρατηθεί η κυβέρνηση, σε συνδυασμό πάντα με μια ευνοϊκή εξέλιξη στις συντάξεις, τόσο θα αλλάζει η κατάσταση. Δεν αποφεύγουν να δηλώνουν πως είναι εφικτή η ανατροπή και να τονίζουν και προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως ο χρόνος θα λειτουργήσει νομοτελειακά υπέρ τους.
Στη χειρότερη περίπτωση εκτιμούν πως έχουν μπροστά τους ένα διάστημα 2 με 3 μήνες κατά τη διάρκεια του οποίου έχουν τη δυνατότητα να παίξουν με παροχές και μερίσματα που θα τους επιτρέψει μια δυναμική ανάκαμψη λίγο πριν τις εκλογές.