Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποτελεί τον επόμενο σταθμό για τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσκεψη στις ΗΠΑ και θα μεταβεί την προσεχή Πέμπτη στην ολλανδική πόλη Μάαστριχτ, όπου υπεγράφη και η σημαντική για την πορεία της ΕΕ συνθήκη, για να λάβει μέρος στη σύνοδο του ΕΛΚ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να έχει και διμερείς επαφές με κεντροδεξιούς ηγέτες, ενδεχομένως και με την Angela Merkel.
Είναι στην ουσία η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί με τους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, μετά την παρουσίαση των βασικών αξόνων οικονομικής πολιτικής της ΝΔ και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη ΔΕΘ για συγκεριμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών με αντίστοιχη περικοπή κρατικών δαπανών, προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Οι βασικές θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναγκαιότητα αλλαγής στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχουν παρουσιαστεί βέβαια εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη σε κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε τόσο με ηγέτες, μεταξύ των οποίων και με την κ. Merkel, όσο και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ άλλων και με τον Μ. Draghi. Έχει, ωστόσο, ενδιαφέρον το γεγονός ότι θα μεταβεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΕΛΚ έχοντας δώσει πλέον σαφές δείγμα γραφής για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Πολιτική που θα αποτελέσει τη βάση για την επιδίωξή της να πετύχει μία «νέα συμφωνία» με τους θεσμούς, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης έχει ασκήσει και δημοσίως κριτική το προηγούμενο διάστημα για την αποδοχή εκ μέρους τους της συνταγής υπερφορολόγησης, που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση…
Η ηγεσία της ΝΔ έχει επισημάνει αμέσως μετά την παρουσίαση του «οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση» στη ΔΕΘ ότι οι μειώσεις φόρων ύψους 1,5 δισ. δεν εξαρτώνται από την σύμφωνη γνώμη των δανειστών από τη στιγμή που έχουν προσδιοριστεί και συγκεκριμένα ισοδύναμα από τη μείωση κρατικών δαπανών. Απαιτείται όμως σε κάθε περίπτωση συμφωνία μαζί τους, προκειμένου να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, ώστε να απελευθερωθούν πόροι με τους οποίους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει να προχωρήσει σε επόμενη φάση σε περαιτέρω μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε και από τις ΗΠΑ στη σημασία που αποδίδει το κόμμα του στη μείωση των στόχων του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να τη διεκδικήσει από ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση λόγω της ταχύτητας και του εύρους των διαρθρωτικών αλλαγών που δεσμεύεται ότι θα προωθήσει μία κυβέρνηση της ΝΔ «χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους», αναλαμβάνοντας και την «ιδιοκτησία» του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει ανάγκη η χώρα.
Στο εσωτερικό της χώρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσει τις περιοδείες που έχει ξεκινήσει στην περιφέρεια και στο πλαίσιο αυτό θα μεταβεί στην Βόρεια Ελλάδα, με την ευκαιρία του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, ενώ προγραμματίζονται νέες επισκέψεις το επόμενο διάστημα και σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, αρχής γενομένης, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Γλυφάδα και την Ελευσίνα. Την προσεχή Παρασκευή θα μιλήσει και στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ.
«Ψάχνουν για συνενόχους»
Η αντιπολιτευτική προσοχή της ΝΔ θα παραμείνει φυσικά εστιασμένη και στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών όπου η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της ενόψει της πρωτοβουλίας για συγκρότηση ΕΣΡ, επιμένοντας στην κατάργηση του νόμου Παππά. "Δεν ψάχνουν για συνεννόηση αλλά για συνενόχους. Και εμείς συνένοχοι στο κλείσιμο των καναλιών και στο πλήγμα στην ενημέρωση και στην πολυφωνία δεν πρόκειται να γίνουμε", τόνισε στο Liberal στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ενώ κατηγορηματικός ήταν στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος λέγοντας ότι "δεν μπορούμε να συμπράξουμε στο κυβερνητικό θέατρο του παραλόγου» και ότι «αυτονόητη προϋπόθεση για νέο ΕΣΡ είναι η κατάργηση του νόμου Παππά".