Ελ. Βόζενμπεργκ: Χρειάζεται σοβαρή, ήρεμη, νηφάλια και σκληρή στα ελληνοτουρκικά

Ελ. Βόζενμπεργκ: Χρειάζεται σοβαρή, ήρεμη, νηφάλια και σκληρή στα ελληνοτουρκικά

"Μια σοβαρή, ήρεμη, νηφάλια και σκληρή, ταυτόχρονα, στάση θα μπορούσε να είναι αυτή που πρέπει" να τηρήσει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ επισήμανε ότι η κυβέρνηση δυστυχώς δεν καλλιέργησε μια ενιαία φωνή σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα και πρόσθεσε: "Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει μια διγλωσσία. Ο υπουργός Άμυνας ανεβάζει τους τόνους, η επίσημη κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δηλαδή, μιλάει σε πιο ήπιους σε πιο χαμηλούς τόνους. Αυτή η εικόνα, η οποία μεταφράζεται στο εξωτερικό και γίνεται κτήμα των γειτόνων μας, δεν διευκολύνει. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ενιαίοι, να είμαστε ενωμένοι".

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε, επίσης, ότι "η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας, που έχει γίνει απειλητικός και δυσκολότερος". Σχετικά με το ζήτημα των Ελλήνων στρατιωτικών είπε ότι αφενός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε το θέμα και εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με δική του πρωτοβουλία, αφετέρου και η ίδια έκανε σχετική ερώτηση στα ευρωπαϊκά όργανα.

Σε ό,τι αφορά, δε, την κατάσταση στη Συρία επισήμανε ότι "τα νέα που ακούγονται κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι" και ανέφερε ότι σε περίπτωση ευρύτερης σύρραξης, οι συνέπειες για τη χώρα μας θα είναι οδυνηρές, καθώς θα υπάρξει αύξηση του προσφυγικού ρεύματος.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση της οικονομίας και την έξοδο από το μνημόνιο, η κ. Βόζεμπεργκ σχολίασε πως "ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει μια καθαρή έξοδος" ενώ "η δική μου οπτική και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι μπαίνουμε σε ένα καινούριο μνημόνιο χωρίς χρήματα".

Όπως εξήγησε η κ. Βόζεμπεργκ, "έχουμε αναλάβει και προνομοθετήσει εξαιρετικά δεινά για τους Έλληνες πολίτες και μιλώ για τη μείωση των συντάξεων το 2019, για τη μείωση του αφορολόγητου του 2020, για τη δέσμευση της περιουσίας μας για 100 χρόνια. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλήσουμε για καθαρή έξοδο. Αν μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε με ένα σοβαρό επιτόκιο, που να μην είναι δηλαδή υψηλό και κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σίγουρα είναι θετικό, αλλά όλο το περιβάλλον χωρίς αναπτυξιακή πολιτική και χωρίς μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν πρόκειται δυστυχώς να αποφέρει αυτά τα υψηλά πλεονάσματα, για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα, αν δεν υπάρχει πρόσθετη φορολογία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ