Σχεδόν ένα χρόνο μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη υπογράμμισε με γραπτή παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την ανάγκη εντατικοποίησης του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, με καλύτερο συντονισμό μεταξύ των Κρατών - μελών αλλά και των εθνικών Αρχών επιβολής του νόμου με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες (Europol, Eurojust).
Η κυρία Βόζεμπεργκ, μεταξύ άλλων, κατέθεσε και σχετική ερώτηση στην Επιτροπή επισημαίνοντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της ανανεωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν έως ότου επιτευχθεί η Ένωση Ασφαλείας, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο Junker. Κάτι τέτοιο απαιτεί, κατά την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, αγαστή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αλλά και της Ε.Ε. με τους διεθνείς εταίρους της και τις γειτονικές χώρες.
Η κυρία Βόζεμπεργκ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των μέτρων για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της στρατολόγησης Ευρωπαίων πολιτών από τρομοκρατικές οργανώσεις και στην ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα (interoperability) των βάσεων δεδομένων των αστυνομικών αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού:
«Ένα χρόνο μετά τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και υπό τη σκιά της αυξανόμενης τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη, η ασφάλεια συγκαταλέγεται στις κύριες ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών. Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα της σύγχρονης τρομοκρατίας, το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται μεμονωμένα παρά μόνο με αγαστή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών αλλά και της Ε.Ε. με τους διεθνείς εταίρους της και τις γειτονικές χώρες.
Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της ανανεωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια είναι σημαντική: Αυστηροποίηση των κανόνων κατά των οικονομικών πόρων της τρομοκρατίας, ίδρυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων, ενίσχυση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας (Europol, Eurojust) και καθιέρωση κατόπιν έντονων διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων με τις καταστάσεις ονομάτων των επιβατών (EU-PNR). Εντούτοις, ο δρόμος παραμένει ακόμα μακρύς έως ότου επιτύχουμε την Ένωση Ασφαλείας, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο Junker.
Η διαδικτυακή τρομοκρατία παραμένει ανεξέλεγκτη, διότι υστερούμε ακόμα σε νομοθετικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των βάσεων δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ χρειαζόμαστε επιπλέον μέτρα για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης πολιτών από τρομοκρατικές οργανώσεις.
Η οικοδόμηση μίας ανοικτής και ασφαλούς Ευρώπης είναι το ζητούμενο και πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο με τη σύμπραξη όλων μας».