«Ήταν μία επικοινωνιακά θετική για τη χώρα μας εικόνα η χθεσινή, αλλά προσωπικά δεν είμαι αισιόδοξη ότι θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα», δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», για το αποτέλεσμα της συνάντησης, που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.
«Ήταν μία καλή εικόνα -αυτό δεν θα το αρνηθεί κανείς- δύο νέων στην ηλικία ηγετών, αισιόδοξων για μία προοπτική, αλλά πέραν τούτου τίποτε. Από ευχολόγια έχουμε κουραστεί κι έχουμε χορτάσει. Για να αλλάξει ο αλυτρωτισμός, πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα της γείτονος χώρας. Να μιλάμε με ακρίβειες: Η γειτονική χώρα έχει ένα Σύνταγμα στις διατάξεις του οποίου είναι οι αλυτρωτικές βλέψεις και ρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά μας χωρίζουν και αυτό, για να αλλάξει, χρειάζονται συγκεκριμένες πλειοψηφίες στη Βουλή, που δεν τις έχει ο Zaev --η πλειοψηφία είναι των εθνικιστικών απόψεων και τάσεων της ομάδας του Gruevski», επισήμανε η κ. Βόζεμπεργκ.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής πλευράς η ευρωβουλευτής παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση δεν μερίμνησε να έχει μία εσωτερική ηρεμία, να έχει λειτουργήσει θεσμικά, να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, να ξέρει και η αξιωματική και η υπόλοιπη αντιπολίτευση και το κοινοβούλιο με ποια πρόταση διαπραγματεύεται».
Αντέτεινε, δε, πως «αν ήταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση, θα είχε λειτουργήσει θεσμικά, θα είχε καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα ήταν σε γνώση των πολιτικών αρχηγών και του κοινοβουλίου, θα πήγαινε με μία εθνική συναίνεση την οποία θα επιδίωκε και θα είχε μια διαπραγματευτική πολιτική διαφορετική». «Ο πρωθυπουργός», συνέχισε, «ξεκίνησε ανάποδα, ξεκίνησε με αφορισμούς , με αναδρομή στο παρελθόν σε άλλες πολιτικές συγκυρίες, δημιούργησε ένα κλίμα αντιπαλότητας στο εσωτερικό και πήγε στο εξωτερικό εκμεταλλευόμενος -με τη θετική έννοια του όρου- το γεγονός ότι ο συνομιλητής πια δεν είναι ο εθνικιστής Gruevski, είναι ένας πιο μετριοπαθής πολιτικός αρχηγός».
Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση που διατύπωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, ότι «η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία», η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε ότι «η ΝΔ έχει μία ενωμένη φωνή, του Κυριάκου Μητσοτάκη, που χθες διατυπώθηκε με έναν απροκάλυπτο πατριωτισμό». Διαβεβαίωσε, δε, πως «αν αύριο το πρωί η Νέα Δημοκρατία κληθεί να ψηφίσει, αφού λάβει γνώση και της πρότασης με την οποία διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, θα έχει μία φωνή», ενώ σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση παρατήρησε ότι «ο υπουργός Άμυνας και η παράταξή του με την οποία συγκυβερνά η κυβέρνηση είναι σε απόλυτα αντίθετη κατεύθυνση». «Αν η κυβέρνηση δεν έχει οργανώσει τα του οίκου της, ελέγχει με βίντεο που ανάγονται στο παρελθόν την αξιωματική αντιπολίτευση, που αποδεδειγμένα όταν θα φτάσει στη Βουλή θα έχει μία ψήφο και μόνο;», διερωτήθηκε.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών της ΝΔ στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις διαφορετικές τοποθετήσεις που έγιναν στο θέμα, επισήμανε ότι για να διαμορφωθεί η γραμμή του κόμματος «διατυπώνονται στα αρμόδια όργανα οι διαφορετικές απόψεις και η μειοψηφία συντάσσεται με την πλειοψηφία». «Οι ακραίες φωνές υπάρχουν πάντα σε πολυπληθή συλλαλητήρια. Αυτό ήταν μία λαοπλημμύρα και δεν σημαίνει ότι ταυτίζεται με τις ακραίες φωνές όποιος συμμετέχει σε ένα συλλαλητήριο που έχει έναν ιερό σκοπό, μία συναισθηματική εκφορά του λόγου του Έλληνα, όταν θεωρεί ότι θίγεται η χώρα του», διευκρίνισε, εκτιμώντας πως «ούτε θέμα, ούτε χώρος υπάρχει» για ένα νέο κόμμα στον χώρο της Δεξιάς. «Εμείς ως μεγάλη παράταξη αγκαλιάζουμε όλες τις φωνές. Και η πιο κεντρομετριοπαθής με την πιο κεντροδεξιά φωνή μπορεί να συνυπάρξει, αρκεί να έχουμε βασικούς άξονες αντιλήψεων [...] Δεν έχουμε ανάγκη να αγκαλιάσουμε την ακροδεξιά, αντίθετα την αποβάλλουμε», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ