Η Νέα Δημοκρατία «δεν είπε ποτέ ότι έχει το "μαγικό ραβδάκι" και όποιος το πει, προσπαθεί να εξαπατήσει» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 Fm» η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ και πρόσθεσε: «Εμείς δεν λέμε ότι έχουμε μαγικές λύσεις, ούτε ότι την επόμενη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας θα αλλάξουν όλα. Λέμε όμως κάτι άλλο: ότι η κυβέρνηση αποδεδειγμένα έχει χάσει την αξιοπιστία της [...] Εμείς μιλούμε από την πρώτη στιγμή, ο (πρόεδρος της ΝΔ) Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε αναλυτικά στη Θεσσαλονίκη, αναλυτικά με ποσοτικοποίηση, με αριθμούς με χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία πρόκειται να ληφθούν, μέτρα πολιτικής εννοώ στη διακυβέρνηση της ΝΔ».
Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε: «Δεν καταλαβαίνει η κυβέρνηση ότι είτε το θέλουμε, είτε όχι, είτε η ΝΔ είναι στο "τιμόνι", εμείς το λέμε, η αδύνατη θέση είναι η δική μας που ζητούμε χρήματα. Την ισχυρή θέση σε μια διαπραγμάτευση έχει αυτός που δίνει που προσφέρει, επομένως απαιτεί. Το κλίμα η κυβέρνηση το δημιούργησε, τις προϋποθέσεις να βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση λες και ξεκίνησε τώρα».
Σημειώνοντας, εξάλλου, ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί εικόνα αναμονής καθώς -όπως είπε- «όλοι ασχολούνται με την προεκλογική εκστρατεία των μεγαλύτερων χωρών που είναι πια και οι χρηματοδότες της χώρας μας» η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε πως «συζητούν ότι ουσιαστικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα».
Πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν σοβαρές συζητήσεις για Grexit, αυτό νομίζω ότι έχει φύγει από το τραπέζι που συνομιλούμε, είναι άλλο αν σε κάποια ρητορική τους συγκεκριμένη ο κ. Σόιμπλε, ή κάποιοι, μπορεί να το βάζουν στο τραπέζι, αλλά η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο».
Η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το μόνο στο οποίο –αν θέλετε– εξαντλείται η ρητορική της κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι ότι θα ληφθούν και αντίμετρα. Αυτό κατά την άποψή μου είναι μια μεγάλη πολιτική απάτη και το λέω απροκάλυπτα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, που είναι ίσως σκληρότερες από ποτέ, εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της σκλήρυνσης της στάσης του Αμερικανού Προέδρου σε ό,τι αφορά τα θέματα της αγοράς απέναντι και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε: «Θα μπορούσαμε να το εντάξουμε σε μια σκλήρυνση της πολιτικής Τραμπ, αλλά ουσιαστικά το ΔΝΤ πάντα απαιτεί και εμείς ως ΝΔ έχουμε χαρακτηρίσει εξαιρετικά σκληρές τις απαιτήσεις». Όμως -συμπλήρωσε- «σκεφτείτε αν η κυβέρνηση τις συζητήσεις αυτές τις έκανε πριν από έναν χρόνο που είχε την υποχρέωση και διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό, τότε και το ΔΝΤ θα είχε μια άλλη ρητορική μπορούμε να υποθέσουμε και κυρίως δεν θα υπήρχαν αυτά τα μέτρα πάνω στο τραπέζι».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων που έθεσαν οι τέσσερις από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία και μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης, η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε: «Βλέπουμε τους δείκτες στις επίσημες μετρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη... αυξάνονται εκείνες οι αμφισβητήσεις θα έλεγα -όχι άρνηση- κάποιων, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για την ευρωπαϊκή οικογένεια».
Σύμφωνα με την ίδια, το στοίχημα της Ευρώπης είναι «να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και να επικοινωνήσει εκ νέου με τις αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε. Με τη δικαιοσύνη απέναντι στα κράτη μέλη, με την ίση μεταχείριση, με την αλληλεγγύη. Αυτά τα έχει χάσει τα τελευταία χρόνια και το πληρώνει τώρα με τα ακροδεξιά κινήματα τα οποία αναπτύσσονται».
«Η αισιοδοξία μου είναι ότι επειδή οι ιθύνοντες νόες αυτό το οποίο θέλουν είναι να παραμείνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σταθερό θα πρέπει ίσως να ενοποιηθεί η οικονομική πολιτική για τα κράτη μέλη που είναι στην ευρωζώνη, δηλαδή να ενισχυθεί η ευρωζώνη και γι αυτό πρέπει κι εμείς να παραμείνουμε σ'' αυτήν και από εκεί και πέρα, αν μιλάμε για άλλες ταχύτητες, θα αφορούν περισσότερο στο εμπόριο και στις συμβάσεις που αφορούν στα οικονομικά συμφέροντα».
Επισήμανε τέλος ότι, «αλλά στα άλλα ζητήματα, στην ίση και δίκαιη κατανομή ευθυνών στα κράτη μέλη αυτό, αν δεν ισχύσει ως κανόνας, τότε πραγματικά θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και αυτο το πρόβλημα το όποιο έχουμε τώρα θα διογκωθεί. Σ'' αυτό θα πρέπει να εστιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί και εμείς χωρίς την ευρωπαϊκή οικογένεια χαμένοι θα είμαστε».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ