Γράφει ο Γιάννης Κ.Τρουπής
Το γυαλί φαίνεται πως έχει ραγίσει μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, παρά τις συνεχείς διαρροές που εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Το «βαρομετρικό χαμηλό» που επικρατεί στις σχέσεις των δύο αντρών έγινε ορατό ακόμα και στο Βερολίνο, με τον «μαρτυριάρη» Wolfgang Schaeuble να μην κρατάει μυστικό, φτάνοντας στα όρια της προβοκάτσιας.
Όπως πρώτο είχε επισημάνει το liberal.gr, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετράει αντίστροφα ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα. Κομβικό σημείο θεωρείται από πολλούς το eurogroup της 22ας Μαΐου, όταν μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από τον πρωθυπουργό, έκανε στροφή 180 μοιρών και άλλαξε τελείως διαπραγματευτική προσέγγιση. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε αυτοί που μετά και τη δημοσιοποίηση των σχετικών πρακτικών μιλούσαν για «πρωθυπουργικό άδειασμα» στον κ. Τσακαλώτο, όπως είχε σημειώσει με σχετικό ρεπορτάζ στις 2 Ιουνίου το liberal.gr.
Για όσους γνωρίζουν καλά τον υπουργό Οικονομικών, εδώ και περίπου δύο μήνες στις κινήσεις του αποτυπώνεται ότι δεν δείχνει να πιστεύει απόλυτα τη γραμμή που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου. Στέλεχος μάλιστα που παρακολουθεί τη διαπραγμάτευση τονίζει ότι «εδώ και κάποιο διάστημα προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από τα υπουργικά καθήκοντα, προκειμένου να παίξει ρόλο στην επόμενη μέρα εντός ΣΥΡΙΖΑ.»
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η πορεία του κ. Τσακαλώτου στην καρέκλα του τσάρου της ελληνικής οικονομίας θα μπει στην τελική της φάση, μόλις εξασφαλιστεί η δόση και ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί στο eurogroup της Πέμπτης. Από εκεί και πέρα άγνωστο είναι βέβαια ποια επικοινωνιακή φόρμουλα θα προτιμηθεί, ώστε να υλοποιηθεί ο διακαής πόθος του κ. Τσακαλώτου, να απαλλαγεί από τα καθήκοντα του υπουργού των οικονομικών. Σενάρια πάνω σε αυτό ακούγονται πολλά.
Για παράδειγμα εάν ο κ. Τσίπρας προκρίνει τη λύση της εκλογικής αναμέτρησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, τότε βέβαιο θεωρείται ότι μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμός και έτσι ο κ. Τσακαλώτος θα βρεθεί εκτός, μαζί και με άλλους υπουργούς κάτι που επικοινωνιακά θα φανεί πιο «γλυκό».
Στην περίπτωση όμως που «τρέξουν» άλλου είδους εξελίξεις πχ. εκλογές μέσα στο 2017, τότε ο κ. Τσακαλώτος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μεμονωμένη κίνηση, επιλέγοντας το δρόμο της παραίτησης. Όλα αυτά μένει να φανούν μέσα στους προσεχείς μήνες.
Ποια όμως είναι η αιτία της διαφωνίας Τσίπρα-Τσακαλώτου, η οποία έχει οδηγήσει σε μία «ιδιότυπη» απομόνωση του υπουργού των Οικονομικών από την ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου;
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διαφορά έγκειται στην σχέση χρέους και ανάπτυξης και πώς την αντιλαμβάνονται οι δύο άνδρες.
Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι προϋπόθεση για επίτευξη ανάπτυξης είναι η διευθέτηση του χρέους, γι'' αυτό και έχει σηκώσει τόσο πολύ επικοινωνιακά το αφήγημα της ρύθμισής του. Από την άλλη, ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει πρωτίστως ανάγκη ρευστότητας, η οποία θα επιτευχθεί μέσα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Το χρέος έρχεται μετά πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών, που διατηρεί και αμφιβολίες για το κατά πόσο η ιεράρχησή του σε νούμερο ένα θέμα της κυβέρνησης εξυπηρετεί.
Σε αυτή τη διελκυστίνδα Τσίπρα-Τσακαλώτου ρόλο παίζει και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος αν και είχε ως σημείο εκκίνησης το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει να έχει έρθει πιο κοντά στη λογική του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Οι αρνητικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη σχέση του πρωθυπουργού και του υπουργού των Οικονομικων δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τη ΝΔ, που παρακολουθεί το συγκεκριμένο δίδυμο. Ειδικά για το eurogroup του Λουξεμβούργου, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας έχει προχωρήσει τις τελευταίες μέρες μόνο σε επικοινωνιακή διαχείριση, εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα και σε καμία κίνηση ουσίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και τις κυβερνητικές διαρροές περί προσφυγής στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. «Η κυβέρνηση πιθανόν να βρει κάποια λεκτική διατύπωση από το κείμενο που θα εκδοθεί μετά το eurogroup, θα εκφράσει την ικανοποίησή της και θα το παρουσιάσει ως επιτυχία» τονίζει στο liberal.gr συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος πάντως δεν αποκλείει ο πρωθυπουργός να συντηρήσει για κάποιες μέρες ακόμα το κλίμα σύγκρουσης με τους δανειστές. «Όλα είναι ανοιχτά» σημειώνει η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με το Μέγαρο Μαξίμου». Το μόνο βέβαιο για την Πειραιώς είναι πως ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή δεν είχε συγκεκριμένο σχέδιο, με αποτέλεσμα ειδικά στο θέμα του χρέους να αυτοεγκλωβιστεί, όπως σημείωσε και ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει πάντως να μην περιμένει να «πέσει» η εξουσία ως ώριμο φρούτο στα χέρια του, όπως συνηθίζει να λέγεται.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο επαφής του προέδρου της ΝΔ με τους πολίτες, μια και στη ΝΔ εκτιμούν ότι η απευθείας σχέση του κ. Μητσοτάκη με τον κόσμο αποτελεί συγκριτικό του πλεονέκτημα, ειδικά την ώρα που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί , όπως λένε, να περπατήσει ούτε στους δρόμους της πόλης.
Τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τόσο τη Λέσβο, όσο και το Αμύνταιο δύο περιοχές της χώρας που δοκιμάζονται η κάθε μία για διαφορετικούς λόγους. Αποτελεί στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να επιμείνει στο να βρεθεί κοντά ειδικά σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την πολιτική της κυβέρνησης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να αποδομήσει το κυβερνητικό αφήγημα περί προστασίας του κ. Τσίπρα προς τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μη προνομιούχους. Ένα αφήγημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την πορεία του.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη προγραμματίζει και άλλες στοχευμένες επισκέψεις, με πιθανότερο πρώτο προορισμό το θεσσαλικό κάμπο. Εκεί θα θελήσει να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον αγροτικό κόσμο της χώρας, ο οποίος μάλιστα στην πλειοψηφία του είχε στηρίξει τον κ. Τσίπρα στις τελευταίες εκλογές.
(φωτογραφία: SOOC)