Του Χρήστου Κώνστα
Οι Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα επικυρώσουν, δύο φορές φέτος το καλοκαίρι, το «τέλος των Μνημονίων» και το ξεκίνημα της «αυστηρής μετα-μνημονιακής επιτροπείας», με την ψήφο τους πάνω σε συγκεκριμένα προ-απαιτούμενα και δεσμεύσεις που θα φτάνουν τουλάχιστον μέχρι το 2022.
Μόλις ολοκληρωθεί, με το καλό, η 4η Αξιολόγηση στα τέλη Μαϊου, οι επικεφαλής των «θεσμών» θα συντάξουν δύο κείμενα:
1. Μία έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) που θα πιστοποιεί ποια προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να δοθεί το «πράσινο φως» για την –τμηματική μάλλον- εκταμίευση της τελευταίας μεγάλης δόσης.
2. Ένα «συμπληρωματικό Μνημόνιο» (Supplement MoU) που θα καταγράφει αναλυτικά τις επόμενες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με prior actions (προ- απαιτούμενα) και benchmarks της επόμενης περιόδου.
Αυτά ακριβώς τα κείμενα θα μετατραπούν σε νομοσχέδιο που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Στη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2019-2022 στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι μετα-μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, με σαφή –σαφέστατη- αναφορά ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, επομένως και τα πλεονάσματα, δεν θα διαφοροποιηθούν στην επόμενη τετραετία.
Με απλά λόγια, οι 154 θα κληθούν με την ψήφο τους να διαψεύσουν τις όποιες ελπίδες, υποσχέσεις και ψευδαισθήσεις για χαλάρωση της λιτότητας.
Επίσης μέσα στον Ιούνιο, οι 154 θα κληθούν, για μία ακόμη φορά, να ψηφίσουν υπό μορφή νομοσχεδίου ή τροπολογίας σε κάποιο νομοσχέδιο, τον αναλυτικό κατάλογο με τα prior actions, τα προ-απαιτούμενα που θα καταγράψουν οι επικεφαλής των θεσμών στο supplement MoU.
To Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών πιέζει ώστε το κλείσιμο της αξιολόγησης να συνοδευτεί από μία ρήτρα μη αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει στα τρία προηγούμενα μνημόνια, χωρίς εκπτώσεις και αλλαγές ούτε στα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός κ.λπ.).
Πιο σημαντικό είναι ωστόσο το λάφυρο που επιθυμεί να πάρει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το άτυπο Eurogroup της Σόφιας, έχει μεταφέρει στην Κυβέρνηση το μήνυμα της Γερμανίας ότι θέλει να ελέγχει απόλυτα το Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από τα αποτελέσματα του οποίου θέλει να εξαρτήσει τις όποιες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του Χρέους κριθούν απαραίτητες.
Φωτογραφία αρχείου Intimenews