Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Η νούμερο ένα προϋπόθεση για την επίτευξη κάθε σημαντικού πολιτικού εγχειρήματος ή συμφωνίας είναι αυτή η προσπάθεια να έχει ευθεία αναφορά στον πολίτη. Με άλλα λόγια να έχει την στήριξη της πλειοψηφίας του λαού ή των λαών, στους οποίους απευθύνεται και εν τέλει αφορά. Σε αντίθετη περίπτωση, το όποιο διακύβευμα ισοδυναμεί με «αδειανό πουκάμισο».
Από τα όσα έγιναν στα Σκόπια την Κυριακή, αυτό που ασφαλώς και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο αναλύσεων και συζητήσεων είναι το ποσοστό συμμετοχής. Οι 623.147 Σκοπιανοί που πήραν μέρος στη διαδικασία προφανώς και δεν μπορούν να εκληφθούν ως νίκη του Ζόραν Ζάεφ.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αρκετά χαμηλός, έστω και αν παρέχει στον σκοπιανό πρωθυπουργό τη δυνατότητα για μία ακόμα τελευταία (ίσως) πολιτική ζαριά. Αυτή της ψήφισης της συμφωνίας στο κοινοβούλιο, με φόντο τις πρόωρες εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση όμως το ποσοστό συμμετοχής στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν συναντά την μεγάλη αποδοχή που θα ήθελε η ηγεσία της γειτονικής χώρας.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί και αυτή με τη συμφωνία που υπέγραψε, έχοντας διαφορετικούς λόγους. Παρ'' ολ'' αυτά επιμένει να την στηρίζει.
Μια συμφωνία που ήδη δείχνει να έχει προκαλέσει τα πρώτα αποτελέσματά της αν θυμηθούμε και την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να λένε «ναι» στη συμφωνία, όταν και οι ίδιοι βλέπουν ότι ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στα Σκόπια βρίσκει απήχηση.
Φαίνεται πάντως ότι ακόμα και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διχάζει τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Από την μία ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με τουίτ του εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το δημοψήφισμα είναι δεσμευτικό και άκυρο, βάσει του σκοπιανού συντάγματος, όπως ο ίδιος έγραψε. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και εξέφρασε την πίστη του στη συνέχεια της όλης διαδικασίας.
Μία διαφορετική προσέγγιση που προφανώς και δεν συνιστά έκπληξη αλλά η χρονική συγκυρία στην οποία καταγράφεται έχει τη δική της σημασία.
Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν δικαιωμένοι για τη στάση που έχουν κρατήσει στο ζήτημα της ονομασίας όλο το διάστημα μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, ειδικά μετά και το δημοψήφισμα στα Σκόπια.
Στον τρίτο όροφο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν να ζητούν προσφυγή στις εθνικές κάλπες ως την καλύτερη λύση προκειμένου να εκφραστούν οι πολίτες και για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για όλα τα μείζονα ζητήματα με την ψήφο τους. Στελέχη μάλιστα της Πειραιώς υπενθυμίζουν τη φράση του Κυριακού Μητσοτάκη πως «οι εκλογές είναι η δημοκρατική λύση για να τοποθετηθούν όλοι οι πολίτες και για αυτό το ζήτημα. Είναι ένα αίτημα το οποίο έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια η ΝΔ, κι αν είχε κάνει ήδη εκλογές ο κ. Τσίπρας τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα».
Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να «βγάζει στη σέντρα» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, λέγοντας πως εφόσον θέλει καταγράψει την πλήρη αντίθεσή του προς την συμφωνία, ο μόνος δρόμος είναι η άρση της εμπιστοσύνης του κόμματός του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό.