Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μέρα με την μέρα πλέον γίνεται ολοένα και πιο φανερό το υπό εξέλιξη σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη και πιθανότατα τον Μάιο του 2019.
Η πρόθεση αυτή του κ.Τσίπρα παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας έγινε αντιληπτή και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή. Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η απουσία σχετικής απάντησης από τον πρωθυπουργό κατέδειξε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο τον κυβερνητικό σχεδιασμό για κάλπες εντός των επόμενων μερικών μηνών.
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ σε μία αποστροφή του λόγου του, στις πρώτες κιόλας παραγράφους της ομιλίας του πρότεινε στον πρωθυπουργό να δοθεί παράταση στην κοινοβουλευτική διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, μια και οι δύο μήνες που έχει θέσει ως όριο η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα για μία τόσο σοβαρή συζήτηση.
«...Aν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το Σύνταγμα προφανώς και δεν μπορούμε να την κάνουμε μέσα σε δύο μήνες. Γιατί δύο μήνες είναι η χρονική διάρκεια την οποία φαίνεται να θέλει να καθορίσει η κυβερνητική πλειοψηφία για να μπορέσουμε να συζητήσουμε προτάσεις που κινούνται σε μεγάλο εύρος συνταγματικών αλλαγών. Θα σας θυμίσω ότι σε προηγούμενες αναθεωρήσεις υπήρχε πάντα επαρκής χρόνος ώστε να ακουστούν στην αρμόδια επιτροπή όλες οι προτάσεις και όλες οι απόψεις όλων των βουλευτών και όλων των κομμάτων» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Η πρόταση αυτή του κ. Μητσοτάκη έπεσε στο κενό, μια και ο Αλέξης Τσίπρας την προσπέρασε χωρίς να την σχολιάσει.
Με την πρόταση αυτή ο κ.Μητσοτάκης υπονόησε ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει σφιχτό χρονοδιάγραμμα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως αυτό της συνταγματικής αναθεώρησης γιατί αμέσως μετά το τέλος της σχετικής προθεσμίας, το βάρος της πολιτικής δράσης θα επικεντρωθεί στις σχετικές διαδικασίες για τις εθνικές εκλογές, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις αναφορικά με τις αλλαγές στο σύνταγμα.
Με άλλα λόγια αν ο κ.Τσίπρας έχει όντως στους σχεδιασμούς του την εξάντληση της τετραετίας και άρα την προκήρυξη των εκλογών το φθινόπωρο του 2019, όπως ο ίδιος δημοσίως επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία, γιατί δεν είπε ναι στην πρόταση Μητσοτάκη για παράταση της συζήτησης για την αναθεώρηση ή ακόμα καλύτερα γιατί από την αρχή δεν όρισε ένα μεγαλύτερο διάστημα διαβούλευσης εντός του κοινοβουλίου;
Η συζήτηση πάντως στο κοινοβούλιο χαρακτηρίστηκε και από ένα «καρφί» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως το προσπέρασε σαν να μην το άκουσε.
Αφορμή ήταν η συζήτηση περί αναγκαιότητας ή μη της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Σε μία αποστροφή του λόγου του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό αλλά με την ιδιότητα του γονιού.
«Αν κάποιος, όπως εσείς, εγώ, μπορεί πολλοί συνάδελφοί μας, εμπιστευόμαστε την ιδιωτική εκπαίδευση για τα τα παιδιά μας στο γυμνάσιο, στο δημοτικό, ακόμη και στο νηπιαγωγείο, γιατί τους στερούμε αυτό το δικαίωμα στο Πανεπιστήμιο; Γιατί, με τη στάση σας συναινείτε στο να φεύγουν από την Πατρίδα μας δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά για να σπουδάσουν στο εξωτερικό σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στερείτε με αυτό τον τρόπο από την οικονομία μας πολύτιμα έσοδα;» αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με αιχμηρό λοιπόν τρόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε μία παραδοξότητα. Ο πρωθυπουργός να μην δέχεται την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, την ώρα που ως γονιός ο ίδιος επιλέγει την ιδιωτική εκπαίδευση για τα παιδιά του.
Κάποιοι μπορεί να σπεύσουν να κατηγορήσουν τον κ. Μητσοτάκη για επιχείρηση εμπλοκής στην πολιτική αντιπαράθεση των ανήλικων παιδιών του κ.Τσίπρα.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ζήτημα δεν τα παιδιά, τα οποία ασφαλώς και δεν πρέπει να αποτελούν μέρος της πολιτικής κόντρας. Το ζητούμενο είναι ότι ο κ. Τσίπρας με τις επιλογές του ως γονιός αποδομεί τα όσα πρεσβεύει ως πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να λες άλλα και άλλα να κάνεις.. Σε μία τέτοια περίπτωση κάτι δεν πάει καλά...