Του Γιάννη K. Τρουπή
Κάθε κουβέντα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες «ξεκόβει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορεί η σεναριολογία για μη εξάντληση της κυβερνητικής θητείας να αποτελεί το αγαπημένο θέμα δημοσιογράφων και όχι μόνο, όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός δε δείχνει διατεθειμένος να θέσει την πορεία της χώρας σε κίνδυνο, μπροστά στον πειρασμό να «κάψει» την απλή αναλογική.
Είναι σαφές ότι για τον κ. Μητσοτάκη η χώρα θα πάει ξανά σε κάλπες μέσα στο 2023. «Δεν έχουμε εκλογές μέχρι το 2023» τονίζει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός ο οποίος συνδέει ευθέως την σταθερότητα της χώρας με την οικονομική ανάκαμψη. «Η Ελλάδα θα είναι η επενδυτική έκπληξη της Ευρωζώνης και είναι ευκαιρία να επενδύσετε τώρα στη χώρα. Εμείς δεν λέμε λόγια. Από τους πρώτους μήνες δείξαμε τι θέλουμε να κάνουμε και το κάνουμε» συνηθίζει να λέει ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου «ποντάρει τα λεφτά του» στο δημιουργία ενός νέου φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, ως ένα μονοπάτι που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη.
Τι έχει γίνει όμως μέχρι σήμερα στον τομέα των Επενδύσεων; Ο απολογισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός σε επίπεδο κινήσεων τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, που σημειώνει με νόημα ότι οι επιλογές αυτές μέσα στο 2020 θα αποφέρουν σημαντικούς καρπούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει ότι ο μεγάλος στόχος του είναι η ανάπτυξη κι αυτή μπορεί να έρθει με την αύξηση των επενδύσεων.
Για το 2020 υπολογίζεται ότι θα αθροιστούν 7,3 δις στο εθνικό εισόδημα και ότι σταδιακά οι επαφές με τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους θα αρχίσουν να αποδίδουν, δημιουργώντας για τη χρονιά που έρχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα ανακτά σταδιακά, σταθερά, το διπλωματικό, πολιτικό και οικονομικό εκτόπισμα και αρχίζει να στέκεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, περισσότερο κύρος και ρεαλιστική αισιοδοξία τονίζει πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, η οποία χαρακτηρίζει ως πρώτο ζητούμενο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
«Έχουμε ήδη χειροπιαστά αποτελέσματα», επιμένει συνομιλητής του κ. Μητοτσάκη που περιγράφει ορισμένα από αυτά:
- Ραγδαία μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
- Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και μεγάλων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών,
- Προσέλκυση μεγάλων διεθνών επενδυτών, σε εμβληματικά έργα, από το Ελληνικό και τον Πειραιά, μέχρι τις Σκουριές στη Χαλκιδική.
Υπογραφή σημαντικών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση επενδύσεων και τη διευκόλυνση του εμπορίου, όπως η υπογραφή στην Αθήνα 16 συμφωνιών και Μνημονίων Κατανόησης με την Κίνα.
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα κρίνει πολλά για την πορεία της οικονομίας αλλά και της κυβέρνησης, καθώς πιθανότατα τον ερχόμενο Απρίλιο θα κατατεθεί επισήμως το ελληνικό αίτημα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.