Μια εισήγηση που δεν αποκλείεται να καθορίσει τελικώς τις εξελίξεις σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα της προσεχούς εκλογικής διαδικασίας βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγηση αναφέρεται ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε κάθε περίπτωση πριν από τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα στον πυρήνα της πρότασης βρίσκεται η άποψη που λέει ότι η όποια «κυβερνητική εκκρεμότητα» στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει διευθετηθεί πριν ο κ. Ερντογάν φτάσει στις δικές του εκλογές. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται, σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της εισήγησης, η ετοιμότητα της χώρας μας μπροστά στο όποιο σκηνικό διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα από τη δική της εκλογική διαδικασία.
Με βάση λοιπόν την πρόταση αυτή που έχει τεθεί στον κ.Μητσοτάκη οι δύο εκλογικές διαδικασίες (απλής αναλογικής και ενισχυμένης) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου όταν και στην Τουρκία πραγματοποιηθούν οι εκλογές.
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον ο πρωθυπουργός υιοθετήσει την πρόταση αυτή, δύο είναι οι ημερομηνίες που μοιάζουν οι επικρατέστερες. Η Κυριακή 2 Απριλίου και η επόμενη Κυριακή 9 Απριλίου. Σε αυτό το σενάριο οι δεύτερες κάλπες μπορούν να στηθούν στις 7 ή 14 Μαΐου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σε σχέση με το χρόνο των εκλογών κάτι που θα συμβεί εκτός απροόπτου γύρω στον Δεκέμβριο.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι η ΝΔ μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογή. Μια εκτίμηση που εδράζεται στο σύνολο σχεδόν των δημοσκοπικών δεδομένων που έχουν στη διάθεση τους τα κυβερνητικά στελέχη.
Πληροφορίες από την κυβέρνηση επιμένουν ότι στη δεύτερη κάλπη όταν το δίλημμα της σταθερότητας θα τεθεί με ένταση τότε η ΝΔ θα κερδίσει την πλειοψηφία των λεγόμενων αναποφάσιστων, στοιχείο που θα δώσει στο κυβερνών κόμμα την ευκαιρία να αγγίζει το όριο της αυτοδυναμίας που βρίσκεται στο 37,5%. Προϋπόθεση πάντως για να συμβεί αυτό είναι μία καλή επίδοση στην κάλπη της απλής αναλογικής γύρω στο 33%-34%.