Το βράδυ των εθνικών εκλογών του 2019, σε ένα από τα πάνελ αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, ο Ανδρέας Δρυμιώτης, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη συγκέντρωση και μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα, από το 1981, είχε δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 6%!
Το εκλάβαμε ως εκφραστική υπερβολή, σχήμα εμφατικού λόγου. Αφορούσε ένα κόμμα που ναι μεν είχε μόλις χάσει τη διακυβέρνηση, είχε ωστόσο λάβει το 31,53% των ψήφων, κατέκτησε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το τρίτο κόμμα ΚΙΝΑΛ, εκείτο μακράν, με 8.10 % των ψήφων.
Η θέση του στην αξιωματική αντιπολίτευση φαινόταν κατοχυρωμένη, και το στοίχημα που ξεκινούσε από εκείνη τη βραδιά (για μας), ήταν αν η νέα κυβέρνηση θα τα καταφέρει ή θα δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να επανέρχεται στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο ο ίδιος ο κ. Δρυμιώτης επανήλθε μήνες αργότερα σε άλλη εκπομπή, και το επανέλαβε!
Με βάση την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στα πρόσφατα γεγονότα (κυρίως πανεπιστημιακό νόμο, Κουφοντίνα, Ν. Σμύρνη), τείνουμε αν όχι να αποδεχτούμε, σίγουρα να μην απορρίψουμε άνευ προβληματισμού, τη βεβαιότητα Δρυμιώτη.
Αφότου πέρασε ο η ηρωικός καιρός των καταγγελιών, των ρωμαλέων υποσχέσεων, της υποταγής στις απαιτήσεις των δανειστών, και της απώλειας εξουσίας, βρέθηκε σε κενό στρατηγικής και άρχισε να επανέρχεται στον εαυτό του. Στις ιδεολογικές σταθερές του μικρού κόμματος που δεν έχει συντονισμό με την κοινωνία. Και όσο τα προβλήματα στην κοινωνία μεγαλώνουν, τόσο δείχνει να από συντονίζεται από αυτή.
Και μόνο η συμπεριφορά του στα τρία προαναφερθέντα προβλήματα της επικαιρότητας, δημιουργεί απορία, αν στο κόμμα βλέπουν την πραγματικότητα υπό πρίσμα στοιχειώδους λογικής. Φυσικά, η ριζοσπαστική αριστερά έχει άλλο τρόπο ανάγνωσης, όμως δεν μπορεί να αντιστρατεύεται το στοιχειώδες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το αντιστρατεύεται.
Η επέμβαση π.χ. της Αστυνομίας στην κατάληψη του ΑΠΘ, απέδειξε ότι από τους καταληψίες σχεδόν οι μισοί δεν ήταν φοιτητές! Και όμως την είχαν υποστηρίξει αντιστεκόμενοι (δια της παρουσίας τους), στα ΜΑΤ οι βουλευτές Νοτοπούλου, Αυγέρη και -ο συνήθως μετριοπαθής- Γιάννης Αμανατίδης!
Η κα. Νοτοπούλου (πρώην υπουργός σημειωτέον) είχε χαρακτηρίσει «αντιδημοκρατικό κατήφορο» το γεγονός ότι η Πολιτεία είχε στείλει δυνάμεις τάξης να απελευθερώσουν το πανεπιστήμιο! Και αφότου εισήλθε η αστυνομία έγραψε στα σόλιαλ μήντια: «παρά την απόφαση των φοιτητικών συλλόγων για λήξη της κατάληψης σε λίγες ώρες, έγινε εκκένωση της Πρυτανείας. Επίδειξη ισχύος. Τρομοκρατία. Αυταρχισμός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να δυναμιτίζει το κλίμα χωρίς λόγο. Εμείς επιμένουμε στην κοινωνική ειρήνη».
Βέβαια της διέφυγε και το απλό: 33 καταληψίες, από τους οποίους οι 14 δεν είχαν καν σχέση με το πανεπιστήμιο, δεν είναι φοιτητικοί σύλλογοι!
Στο ίδιο μήκος και η Αυγή, διαπίστωνε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποφάσισε να κινηθεί σε «επικίνδυνα μονοπάτια» επειδή έστειλε τις δυνάμεις των ΜΑΤ προκειμένου «να εκφοβίσουν τους φοιτητές» και ενώ η κατάληψη είχε τελειώσει (;). Δηλαδή η Πολιτεία έπρεπε να διαπραγματευθεί με 33 εκ των οποίων οι 14 δεν ήταν καν φοιτητές και δεν είχαν λόγο να βρίσκονται στο ΑΠΘ!
Αλλά αν αυτά εκληφθούν ως περιπτωσιολογία, αν δηλαδή θεωρηθεί ότι ανάγουμε το ειδικό σε γενικό, αρκεί η ανακοίνωση του κόμματος για τη Ν. Σμύρνη, για να μείνει κάποιος ενεός:
Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ότι ενώ γνώριζε για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν, ενορχήστρωσε τη συκοφαντία εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, αντί ως όφειλε να φροντίσει να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη»! Εξ αυτού «πρόκειται για ένα επικίνδυνο πρωθυπουργό»!
Από τα γεγονότα της Ν. Σμύρνης όμως πως τεκμαίρεται; Μα η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που ήρθε σε συγκερασμό στόχου (προσοχή, δε λέμε συνεννόηση), με τον Ρουβίκωνα, τις αναρχικές ομάδες, τους χουλιγκάνους (αδελφωμένους κιόλας για πρώτη φορά !), και συνδιοργάνωσε τη διαδήλωση στη Ν. Σμύρνη; Ποιος ήξερε «για το ραντεβού βίας των χουλιγκάνων» και ποιος ενεργά συμμετείχε;
Είναι η ίδια νεολαία που εν μέσω πανδημίας (506 διασωληνωμένοι χθες), διαβεβαιώνει ότι καθημερινά θα γίνονται συλλαλητήρια εάν δεν αποσυρθεί ο νόμος Κεραμέως! (Σημ: Η νεολαία είναι όργανο του κόμματος, το δεσμεύει όπως δεσμεύει και τον Πρόεδρο Τσίπρα, δεν είναι ο Κυρίτσης που είπε ένα λόγο παραπάνω).
Την ίδια στιγμή οι ευρωβουλευτές του, με επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου και λοιπές ομάδες του οργάνου, καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να φυλάξει τον θεσμό της Αστυνομίας και ότι… «με πρόσχημα την πανδημία παρατηρείται περιορισμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών (!) , ενώ με την συμπεριφορά της αστυνομίας «ενσωματώνεται η βία στην καθημερινότητα του πολίτη».
Θα πρέπει να κατανοήσουν στο κόμμα ότι η καθημερινή τριβή δημιουργεί το κομματικό προφίλ, όχι οι υποσχέσεις. Αυτό μια φορά έγινε. Και στην καθημερινή τριβή δείχνουν την εικόνα νεαρών που δεν κατάφεραν να μεγαλώσουν…