Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καλεί την Κομισιόν να μην ξεκινήσουν οι μεταφορές προσφύγων προς την Ελλάδα, εφόσον δεν έχει επιτευχθεί πρώτα ο στόχος των 2.000 – 3.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα από τη χώρα.
Ειδικότερα, με αφορμή τις τελευταίες ανακοινώσεις της Κομισιόν σχετικά με την υλοποίηση του στόχου 2.000 – 3.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα από την Ελλάδα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, αλλά και τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών αιτούντων άσυλο προς τη χώρα βάσει του κανονισμού του Δουβλίνου, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε νέα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να επανεξετάσει πλήρως τα δεδομένα που διαθέτει.
Επιπλέον, ζητά οι επιστροφές, εφόσον πραγματοποιηθούν, να γίνονται μόνο από κράτη μέλη που έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις τους για μετεγκατάσταση προσφύγων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού έχει ως εξής:
«Το Δεκέμβριο 2016 η Επιτροπή, στην τέταρτη σύσταση για σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει Δουβλίνου, διαπιστώνει ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη θέσπιση των βασικών δομών για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ασύλου. Μάλιστα, σημειώνει ότι η επανέναρξη των μεταφορών θα γίνει σταδιακά από 15 Μάρτιου 2017, βάσει ατομικών εγγυήσεων από τις ελληνικές αρχές ότι κάθε πρόσφυγας που επιστρέφει θα γίνεται δεκτός με αξιοπρέπεια. Επιπλέον, καλεί όλα τα κράτη μέλη να συμμορφωθούν πλήρως με τις υποχρεώσεις τους για μετεγκατάσταση.
Παράλληλα, στην όγδοη έκθεση για την υλοποίηση της μετεγκατάστασης - επανεγκατάστασης υπογραμμίζει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αποσυμφόρησης της χώρας, τα κράτη μέλη πρέπει στο εξής να πραγματοποιούν μηνιαίως τουλάχιστον 2.000 μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα, ενώ από τον Απρίλιο 2017 ο μηνιαίος αριθμός μετεγκαταστάσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον 3.000.
Δεδομένου ότι α) η μέση ημερήσια άφιξη αλλοδαπών στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι περίπου 100 - 150 άτομα και β) ότι κάποια κράτη μέλη παραμένουν απρόθυμα να δεχθούν πρόσφυγες στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης, ερωτάται η Επιτροπή:
- Δεν θεωρεί ως αναγκαία προϋπόθεση για τη σταδιακή επανέναρξη των μεταφορών, την υλοποίηση των προβλεπόμενων 2.000 – 3.000 μετεγκαταστάσεων το μήνα από την Ελλάδα;
- Σκέφτεται να μην επιτρέψει επιστροφές στην Ελλάδα από κράτη μέλη, που δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις τους για μετεγκατάσταση προσφύγων;».