Δύο κόμματα – δύο διαφορετικές εικόνες
Eurokinissi
Eurokinissi

Δύο κόμματα – δύο διαφορετικές εικόνες

Άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος και φαίνεται πως στη Νέα Δημοκρατία θα συμμετάσχουν στον αγώνα και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Η ενότητα της παράταξης πάντα ήταν δεδομένη για έναν απλό λόγο. Γιατί υπήρχε και υπάρχει μια βάση που είναι νομιμόφρων στην εκάστοτε ηγεσία. Την ακολουθεί πιστά, όποια και αν είναι αυτή. Συνεπώς, για όλα τα στελέχη του κόμματος η συστράτευση γύρω από τον πρωθυπουργό είναι μονόδρομος και για αυτόν τον λόγο. 

Προχθές, ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, συνέβαλε σημαντικά στη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές, εμφανίστηκε μαζί του στην Καλαμάτα δίνοντας το παρόν στον προεκλογικό αγώνα. Μια σημαντική είδηση δεδομένου της απήχησης του στην παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας. Στις αρχές Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής θα εμφανιστούν από κοινού στην εκδήλωση για την επέτειο ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η εικόνα των τριών θα αποτυπώσει συμβολικά και την ενότητα της παράταξης.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας δεν παρατηρήθηκαν εσωκομματικοί κραδασμοί, αν και πολλά συνέβησαν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Υπήρξε μια επιφυλακτική στάση, με στοιχεία κριτικής, για την υπόθεση των υποκλοπών, αλλά μέχρις εκεί. Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε μια ομάδα που νικά, δε χωρούν γκρίνιες και αμφισβητήσεις. Τελεία, παύλα. 

Στο άλλο κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί το πρόβλημα Πολάκη να εξαφανίστηκε με την εξαφάνιση και του ίδιου του Πολάκη—άφαντος τόσο καιρό—όμως το πρόβλημα που ανέκυψε με τη διαφοροποίηση Τσακαλώτου—Δραγασάκη σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης από τους «ηττημένους», δύσκολα ξεπερνιέται. Είναι διαφωνία στρατηγικής. Αφορά μια άλλη αντίληψη για το μετεκλογικό τοπίο από αυτή του Αλ. Τσίπρα. 

Και επί της ουσίας τα δύο ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δίκιο από την πλευρά τους. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε την απλή αναλογική, την ψήφισε για δύο λόγους: πρώτον, για να δυσκολέψει τη Νέα Δημοκρατία στον σχηματισμό κυβέρνησης και δεύτερον, αν βγαίνουν τα κουκιά να συγκυβερνήσει με το τρίτο ή και με το τέταρτο κόμμα. Δηλαδή ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ την απλή αναλογική για να του δοθεί η δυνατότητα να επανέλθει στην εξουσία με συνεταίρους. 

Συνεπώς, η θέση του Τσίπρα πως θα απευθυνθεί στα άλλα κόμματα μόνον σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, αντιστρατεύεται τον λόγο που ψήφισαν την απλή αναλογική. Και αυτό του λένε οι Τσακαλώτος και Δραγασάκης, οι οποίοι δηλώνουν παρόντες για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. 

Εκτιμώ πως η υπόθεση Γεωργούλη δε θα επηρεάσει, σε τελική ανάλυση, την εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς τα στελέχη του θα πρέπει να ασχολούνται, σε θέση άμυνας, με αυτό το θέμα μέσα στην προεκλογική περίοδο. 

Φαίνεται πως πέραν της δημοσκοπικής πρωτοκαθεδρίας της, η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται στην τελική ευθεία ενωμένη και βέβαιη για τη νίκη. Στον ΣΥΡΙΖΑ η προοπτική μιας νέας ήττας, όσο θα περνούν οι μέρες και το κλίμα δε θα αλλάζει, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα συνοχής στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. 

Βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας.