Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Κυριακής έστειλε το μήνυμα από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ότι οι εκλογές είναι θέμα μηνών. Ο πρωθυπουργός όμως δε θέλησε να μείνει μόνο σε αυτό. Το διήμερο που επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη, απέδειξε για μία ακόμα φορά πως δεν σκοπεύει να ξεχάσει τον κυβερνητικό του εταίρο στο δρόμο προς την κάλπη.
Παρά τις όποιες σημαντικές διαφορές τους Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος «θα πάνε μαζί μέχρι τέλους», όπως έχει ειπωθεί άλλωστε και στο παρελθόν. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός της ανακοίνωσης του κ.Τσίπρα περί της κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ σε χώρο, προσέξτε, που ανήκει στο υπουργείο Άμυνας!
«...Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι παραχωρούμε άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, το χώρο του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που αξίζει τόσο στην ιστορία του συλλόγου όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.
Σε μία πρώτη ανάγνωση, η κίνηση αυτή του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται να έχει στόχο την ενίσχυση της εικόνας και της απήχησης του κυβερνώντος κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την καθίζηση που έχει υποστεί λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε ο ΠΑΟΚ αποτελεί μία μεγάλη δύναμη στα δρώμενα της Μακεδονίας.
Η αλήθεια όμως δείχνει να είναι διαφορετική και επί της ουσίας αποκαλύφτηκε δύο 24ωρα μετά την ομιλία του κ.Τσίπρα στο Βελλίδειο, όταν ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος επισκέφτηκε το χώρο, στον οποίο θα δημιουργηθεί το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.
«...Είναι επιθυμία της Κυβέρνησης να βοηθήσουμε στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν η Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ για να αποκτήσουν ένα μεγάλο και σύγχρονο γήπεδο, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες και να αποτελεί ένα στολίδι στην πόλη της Θεσσαλονίκης» τόνισε ο κ.Καμμένος, ο οποίος με την εκεί παρουσία του έκανε φανερό σε όλους πως αυτός ήταν ο αποδέκτης της πολιτικής κίνησης του πρωθυπουργού να εξαγγείλει τη δημιουργία του νέου γηπέδου της μεγάλης ομάδας του Βορρά.
Για να έχουμε όμως την πλήρη εικόνα, για το τί τελικά έσπρωξε τον κ.Τσίπρα να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή, αρκεί να εξετάσουμε με προσοχή τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Κοινός τόπος των ερευνών είναι πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απέχουν από την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, αφού καταγράφουν «δημοσκοπικό» ποσοστό αρκετά κάτω του 3%.
Παράλληλα είναι γνωστό πως ο κ.Καμμένος θεωρεί την Βόρεια Ελλάδα ως μία από τις σημαντικές δεξαμενές ψηφοφόρων του, μια και έχει αναδείξει ως «σημαία» του κόμματός του το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης των ΑΝΕΛ.
Η κατάσταση όμως έγινε πολύ πιο δύσκολη στην Μακεδονία για τον Πάνο Καμμένο, εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προκάλεσε ένα ισχυρό «δημοσκοπικό» χτύπημα στους ΑΝΕΛ και παράλληλα έδειξε να ενισχύει την Ένωση Κεντρώων, μετά τη δημόσια θέση που πήρε ο Βασίλης Λεβέντης κατά της συμφωνίας. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα, η οποία έδωσε στην Ένωση Κεντρώων ποσοστό στην πρόθεση ψήφου 2,5% και στους Ανεξάρτητους Ελληνες 1,2%. .
Με άλλα λόγια δηλαδή ο κ.Λεβέντης μοιάζει να έχει περισσότερες πιθανότητες εισόδου στο κοινοβούλιο αυτή την περίοδο από ότι ο Πάνος Καμμένος, με τη Βόρεια Ελλάδα να αποτελεί και για τα δύο αυτά κόμματα, εν δυνάμει προνομιακός εκλογικός χώρος.
Πώς η παραπάνω κατάσταση συνδέεται με την πιθανότητα επίτευξης αυτοδυναμίας για την ΝΔ ;Στην περίπτωση λοιπόν που παρά την πόλωση και την μεγάλη προσπάθεια του κ.Καμμένου αλλά και του κ.Τσίπρα, τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και η Ένωση Κεντρώων ή ένα από τα δύο κόμματα, μείνουν εκτός τελικά Βουλής, αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά προς την ενίσχυση της αυτοδυναμίας της ΝΔ. Το σενάριο άλλωστε της πεντακομματικής ή και εξακομματικής βουλής, με την κατάκτηση και των ανάλογων ποσοστών για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τότε το σενάριο κατάκτησης της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι εξαιρετικό πιθανό.