Του Θανάση Παπαδή
Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι καθοριστικό για την θεμελίωση υλοποίησης των βασικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση. Ένας εξ αυτών, ίσως και ο σημαντικότερος είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν άριστα ότι η επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν, με νόμο, αλλά χρειάζεται να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που έχει κλονιστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Και η εμπιστοσύνη θέλει χρόνο, κάτι που όμως η κυβέρνηση και η χώρα δεν τον διαθέτουν. Βιάζονται και μάλιστα πάρα πολύ. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το δείχνει, το ίδιο και οι συναρμόδιοι υπουργοί. Δεν θέλουν όμως να κάνουν λάθη και δεν θέλουν να δείξουν προχειρότητα στις κινήσεις τους.
Σε δύο άξονες θα κινηθούν οι ενέργειες του οικονομικού επιτελείου. Ο ένας είναι να φύγουν βαρίδια που καθιστούν την χώρα αναξιόπιστη και επίφοβη για επενδύσεις, όπως για παράδειγμα τα capital controls. Μέσα στον επόμενο μήνα, το αργότερο, θα κινηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, που θα στείλουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στον χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Δεύτερος άξονας είναι η επιχείρηση να γοητευτούν οι οίκοι αξιολόγησης. Όσο η Ελλάδα δεν έχει επενδυτική βαθμολογία, είναι εξαιρετικά δύσκολο κάποιος να επιλέξει την χώρας μας ως βασικό του προορισμό προκειμένου να τοποθετήσει κεφάλαια και να περιμένει να του αποδώσουν.
Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη και το γνωρίζουν. Οι οίκοι αξιολόγησης είναι δύσπιστοι και ειδικά για χώρες σαν την Ελλάδα, που η συνέπεια μάλλον δεν είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό. Απαιτείται χρόνος και κυρίως έργα. Στην κυβέρνηση θέλουν να τρέξουν εμβληματικές κινήσεις που έχουν τελματώσει τα τελευταία χρόνια, όπως το Ελληνικό, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η διάσωση της ΔΕΗ, η πώληση των Ελληνικών Πετρελαίων και η άρση των προστατευτικών διατάξεων για μία σειρά αγορών. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες θέλει η κυβέρνηση να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας.
Το άλλο μεγάλο στοίχημα είναι βέβαια οι αλλαγές στο φορολογικό με την μείωση της επιβάρυνσης. Στο υπουργείο Οικονομικών ξέρουν ότι η όποια μείωση θα πρέπει να συνοδεύεται και από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου «μείωσε» τα κέρδη των ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που σημαίνει ότι αυξήθηκε η φορολογική παραβατικότητα.
Ο Χρ. Σταϊκούρας πρέπει να ισορροπήσει πάνω σε μία σκληρή πραγματικότητα. Να μειωθούν οι φόροι χωρίς να μειωθούν τα έσοδα. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Μέσα από ένα κοκτέιλ μέτρων που θα φέρνουν μαζί το καρότο και το μαστίγιο. Μέσα από την αύξηση των ελέγχων, στοχευμένων και εξ αποστάσεων (ηλεκτρονικά), αλλά και μέσα από την ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους.