Στα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη, στην ανάκαμψη και στην επενδυτική βαθμίδα, αναφέρεται ο διεθνής Τύπος την επομένη της νίκης της ΝΔ στις εκλογές.
Για «απροσδόκητα χαμηλή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο ο βρετανικός Guardian σε ανάλυσή του τη Δευτέρα σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα.
«Οι Έλληνες ψήφισαν για σταθερότητα», προστίθεται, ενώ τονίζεται ότι «η εκλογική νίκη του Έλληνα πρωθυπουργού οφείλεται στην ανάκαμψη από την οικονομική κρίση».
«Σε μία εκλογική αναμέτρηση όπου κυριάρχησε η αγωνία για την κρίση του κόστους διαβίωσης, οι Έλληνες ξεχώρισαν την οικονομία, με νωπές τις μνήμες από την κρίση χρέους της χώρας πριν από μια δεκαετία και την τιμωρητική λιτότητα που επιβλήθηκε σε αντάλλαγμα για τα κεφάλαια έκτακτης ανάγκης που διατέθηκαν για να μην βυθιστεί η χώρα», σημειώνεται στην ανάλυση.
Ο Guardian επισημαίνει ακόμα ότι «η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν η πρώτη από τότε που η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο -οργάνωσαν τη διάθεση του μεγαλύτερου πακέτου διάσωσης στην παγκόσμια οικονομική ιστορία για να αποτρέψουν μια ελληνική χρεοκοπία- έπαψαν να εποπτεύουν τα οικονομικά της χώρας».
Η «εκτίναξη» του Τσίπρα και η «καταστροφική ήττα» του
«Ο Τσίπρας εκτινάχτηκε στην εξουσία χάρη στη διάχυτη οργή για τη λιτότητα, μετατρέποντας το κόμμα του από μια περιθωριακή ομάδα ικανή να συγκεντρώσει περίπου το 4% των ψήφων σε υπολογίσιμη πολιτική δύναμη».
Λίγες ώρες μετά την καταστροφική ήττα του την Κυριακή, στελέχη του κόμματος δήλωσαν ότι ο 48χρονος θα οδηγήσει το κόμμα σε εκλογές τον Ιούνιο, αλλά θα προχωρήσει αμέσως σε «αλλαγή στρατηγικής». Υπήρχε όμως και η αίσθηση ότι οι ημέρες του Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν επίσης να είναι μετρημένες, αν το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου είναι εξίσου καταστροφικό.
Reuters: Τέλος εποχής έπειτα από 15 χρόνια οργής
Στο ίδιο πνεύμα, το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα δείχνουν ότι η κοινή γνώμη 'μαλακώνει' από τον θυμό της εποχής της κρίσης». Κάνει λόγο για τέλος εποχής μετά από «15 χρόνια οργής για τη λιτότητα που προκλήθηκε από την εξουθενωτική κρίση χρέους».
«Ήταν εντυπωσιακή ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το στυλ ενός ριζοσπαστικού, αντικαθεστωτικού κινήματος που αντιτίθεται σε όλα, είχε βρει απήχηση στους οργισμένους ψηφοφόρους πριν από μια δεκαετία, όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε προγράμματα διάσωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση του ξένου πρακτορείου ειδήσεων που επισημαίνει ότι «ωστόσο, από τότε που έληξε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2018, η χώρα ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές, μείωσε το χρέος - ρεκόρ της και η ανάπτυξη πρόκειται να ξεπεράσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης - και ως αποτέλεσμα η πολιτική και η δημόσια οργή έχουν ηρεμήσει.»
Αυτή την αλλαγή διάθεσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν έδειξε να μπορεί να την παρακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
CNN: Το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας στις κάλπες
Οι Έλληνες προσήλθαν στις κάλπες με το μέλλον της οικονομίας και τα τεταμένα προσωπικά τους οικονομικά να βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, αναφέρει στην ανάλυσή του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.
«Η υποψηφιότητα της Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη θητεία επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την ανάληψη της εξουσίας το 2019, με τον Μητσοτάκη να παρουσιάζεται ως η ασφαλής επιλογή για την περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης», σημειώνεται.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη, στο CNN, στο οποίο προεκλογικά, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ήμασταν ουραγοί όσον αφορά την ανάπτυξη το 2019 και τώρα είμαστε μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη».
«Η οικονομία της χώρας έχει πραγματοποιήσει εκπληκτική ανάκαμψη την τελευταία δεκαετία και τώρα βρίσκεται στα πρόθυρα επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα στην παγκόσμια αγορά για πρώτη φορά από τότε που έχασε την πρόσβαση στην αγορά το 2010», σημειώνεται επίσης στην ανάλυση.