Διεθνή ΜΜΕ για συμφωνία των Πρεσπών: Ρήξη Αλ. Τσίπρα με Π. Καμμένο

Διεθνή ΜΜΕ για συμφωνία των Πρεσπών: Ρήξη Αλ. Τσίπρα με Π. Καμμένο

Στις πιέσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Γερμανίας προς την Ελλάδα και τα Σκόπια για να υπάρξει συμβιβασμός αναφέρθηκε η Wall Street Journal.

«ΗΠΑ, Γερμανία και αρχές της ΕΕ πίεσαν σκληρά ώστε Ελλάδα και «Μακεδονία» να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβαστικό όνομα και προκειμένου η Αθήνα να άρει το βέτο για τις συζητήσεις με ΕΕ και ΝΑΤΟ, ως μέρος της στρατηγικής της δύσης για τη σταθεροποίηση της βαλκανικής περιοχής», σχολιάζει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, όπου «ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί να φέρει τη Συμφωνία για κοινοβουλευτική έγκριση μέσα σε 10 ημέρες από την επικύρωσή της». Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για εβδομάδες απειλεί να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν η συμφωνία πάει στη βουλή. Όμως, κάποιοι βουλευτές του έχουν πει ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση και ότι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία.

«Η Συμφωνία αναμένεται να περάσει στην Ελλάδα, χάρις και στη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει οργισμένα αποκηρύξει τη Συμφωνία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ότι εάν ο κ. Καμμένος πείσει αρκετούς βουλευτές του να αποσυρθούν, τότε «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συνεχίσουν ως κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι τις πρόωρες εκλογές που πιθανότατα θα γίνουν τον Μάιο». Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές και θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.».

Στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας από την Ελλάδα αναφέρονται οι New York Times. «Η Ελληνική Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία, κάτι που πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση, δεδομένου πόσο βαθιά διχαστικό παραμένει το θέμα στη χώρα», σημειώνει.

Αν και στην ΕΕ, η υπερψήφιση της συμφωνίας στα Σκόπια αντιμετωπίστηκε ως καλά νέα και θρίαμβος της επιμελούς διπλωματίας, «πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη».

Η κύρωση της συμφωνίας «μεγαλώνει τη ρήξη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό εταίρο του Πάνου Καμμένο. Ο κ. Καμμένος έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, μία κίνηση που θα μπορούσε να υποχρεώσει σε πρόωρες εκλογές. Παρότι εκφράζεται ολοένα και περισσότερο, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του.

Αν ο κ. Καμμένος έφευγε, θα αποχωρούσε από τη θέση του υπουργού Άμυνας χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορούσε να εμποδίσει να προχωρήσει η αλλαγή της ονομασίας», αναφέρουν οι NYT, που υπενθυμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε στο Open ότι είναι σίγουρος πως ο κ. Καμμένος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης αν ο εταίρος του αποχωρήσει.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία, που αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για να υποκινήσει τα πάθη για το ζήτημα στην Ελλάδα πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. «Ακόμη και χωρίς εξωτερική παρέμβαση, το θέμα μπορεί να βγάλει στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, όπως έχει γίνει σε κάθε σημαντικό ορόσημο στον δρόμο προς τη λύση», σχολιάζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, «οι φόβοι ότι ο Πάνος Καμμένος θα αποσυρθεί από τον συνασπισμό ρίχνοντας την κυβέρνηση για το μακεδονικό “ξεθώριασαν” την Παρασκευή, όταν διάφοροι βουλευτές του, υφυπουργοί, εξέφρασαν απροθυμία να παραιτηθούν. Ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν έχει παραιτηθεί και σε tweet έγραψε “Η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας. Τα υπόλοιπα λύνονται κοινοβουλευτικά”».

Από την πλευρά του, ο Associated Press υποστηρίζει ότι η κύρωση της συμφωνίας στην Ελληνική Βουλή είναι «μια ζόρικη αποστολή για τον Αλέξη Τσίπρα που αντιμετωπίζει ισχυρή διαφωνία από τον κυβερνητικό εταίρο του».

Από την πλευρά του, το Bloomberg σχολιάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αντιμετωπίζει δύσκολο καθήκον για να ξεπεράσει τους εθνικιστές εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Έχουν απειλήσει να φύγουν από την κυβέρνηση αν καταφέρει να περάσει από την πλευρά του τη Συμφωνία».

Le Monde

«Μετά από μια μακρά και δύσκολη πορεία με πολλά εμπόδια, η ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας επικυρώθηκε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και η χώρα θα έχει πλέον νέο όνομα: «Βόρεια Μακεδονία», γράφει η γαλλική Le Monde.

H συμφωνία εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια με οριακή πλειοψηφία (81 βουλευτών που υπερβαίνει όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων), γράφει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει: «Τώρα εναπόκειται στην Αθήνα να εκπληρώσει τη δική της υποχρέωση και να επικυρώσει τη συμφωνία για να τερματιστεί μια διαμάχη σχεδόν τριάντα ετών μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει η Le Monde και σημειώνει ότι «όλα τα μάτια επικεντρώνονται τώρα στην Ελλάδα, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει με τη σειρά του να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έλαβε την Παρασκευή την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, κατά την επίσκεψή της στη χώρα, εξέφρασε την "ευγνωμοσύνη" της στον Αλέξη Τσίπρα για την "αποφασιστική του δράση" στο θέμα αυτό.Το έργο του κ. Τσίπρα φαίνεται μάλλον δυσχερέστερο από το έργο του ομόλογου Ζόραν Ζάεφ, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί επίσης την αντίθεση των Eλλήνων εθνικιστών».

Guardian

Η βρετανική Guardian σημειώνει ότι το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ψήφισε την Παρασκευή τροποποίηση του συντάγματος για να μετονομάσει τη χώρα σε Βόρεια Μακεδονία, εγκρίνοντας τη συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό μιας 27χρονης διαμάχης. Ογδόντα ένας βουλευτές στο κοινοβούλιο -σε σύνολο 120 - ψήφισαν υπέρ.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στη συμφωνία με την Ελλάδα, απειχαν απο την ψηφοφορία. «Ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας μας γράφτηκε σήμερα το βράδυ», δήλωσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, τηλεφώνησε μάλιστα στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για να τον συγχαρεί, τονίζει ο Guardian.

El Pais

Το Κοινοβούλιο των Σκοπίων ψήφισε υπέρ της μετονομασίας της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, γράφει η ισπανική El Pais, κάνοντας λόγο για «ιστορική συμφωνία, η οποία τελειώνει 27 χρόνια αντιπαράθεσης, με την Ελλάδα». «Ξεπερνώντας την αντίσταση δύο μελών ενός μικρού κόμματος της αλβανικής μειονότητας, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατάφερε να περάσει την Παρασκευή στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων τη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο με την Ελλάδα για την τελική ονομασία της χώρας, η οποία είναι ήδη επίσημα ονομάζεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζει η ισπανική εφημερίδα και προσθέτει ότι «από την ανεξαρτησία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας το 1991, η Αθήνα είχε θέσει ως προϋπόθεση για να αναγνωρίσει τη γείτονά της, την αλλαγή του ονόματος της χώρας ώστε να αποκλείει κάθε ιστορική αναφορά ή εδαφικές αξιώσεις στην ελληνική περιφέρεια της Μακεδονίας».

Όπως τονίζει η El Pais, «η μπάλα είναι τώρα στο ελληνικό γήπεδο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή. Όμως ο Τσίπρας φαίνεται να έχει τα πάντα πολύ δεμένα, κρίνοντας από τη δήλωσή του στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο τηλεοπτικό κανάλι Open».

Der Spiegel

Η μετονομασία της χώρας ήταν μια βασική προϋπόθεση για να διευθετήσει η πΓΔΜ μια διαφωνία 27 ετών με την Ελλάδα, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel σημειώνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χαϊκο Μάας χαιρέτισε την απόφαση. «Οι εθνικιστές των δύο χωρών απορρίπτουν πάντως αυτή τη λύση εκφράζοντας φόβους για απώλεια της εθνική τους ταυτότητας», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

«Με την ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης μια διατύπωση που δηλώνει ότι η πΓΔΜ δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», προσθέτει. «Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία του ονόματος.

Αν και ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του για να λύσει το ζήτημα, επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος, το κόμμα του εθνικιστή Πάνου Καμμένου, δεν θέλει να τον ακολουθήσει σε αυτό το θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία», γράφει το Spiegel. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που τον είχε συναντήσει την Πέμπτη στην Αθήνα, ενίσχυσε την πλάτη του. Σε τηλεοπτική συνέντευξη πριν από δύο ημέρες, ο Τσίπρας ήταν αισιόδοξος: «Είμαι βέβαιος ότι θα πάρω αυτή την πλειοψηφία».

Die Zeit

Η πΓΔΜ θα πρέπει πλέον να αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία, γράφει η γερμανική Die Zeit τονίζοντας ότι οι βουλευτές του κοινοβουλίου στα Σκόπια αποφάσισαν να μετονομάσουν τη χώρα τους. «Οι 81 από τους 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αντίστοιχης συνταγματικής τροπολογίας, επιτυγχάνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Για το λόγο αυτό, η κεντροαριστερή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στηρίχθηκε και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης», σημειώνει η Die Zeit.

«Τώρα το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει με το βήμα αυτό. Η μετονομασία αποτελεί μέρος της συμφωνίας με την Ελλάδα για να τερματιστεί μια 30ετης διαφωνία για το όνομα μεταξύ των δύο χωρών. Με την τελική επικύρωση της συμφωνίας, η συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας θα ήταν δυνατή και στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τονίζει η γερμανική εφημερίδα. Ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας (SPD) δήλωσε ότι τώρα επιμένει ότι το κοινοβούλιο της Αθήνας θα συμφωνήσει με τη συμφωνία. Στη συνέχεια, η χώρα της Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούσε «σύντομα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ανοίξει συνομιλίες για ένταξη με την ΕΕ».

Frankfurter Rundchau

Το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ αποφάσισε να μετονομάσει τη νότιοβαλκανική αυτή χώρα σε Βόρεια Μακεδονία, εκπληρώνοντας τη δική του υποχρέωση στη διευθέτηση της διαμάχης με την Ελλάδα, γράφει η Frankfurter Rundchau. «Με την ψηφοφορία της Παρασκευής το κοινοβούλιο των Σκοπίων άλλαξε το σύνταγμα σε πολλά σημεία. Εκτός από την αλλαγή ονόματος, οι βουλευτές υιοθέτησαν επίσης μια τροπολογία που καθιστά σαφές ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν διεκδικεί εδάφη γειτονικών κρατών», τονίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Τώρα εναπόκειται στην Ελλάδα να επιλύσει τελικά τη διαφωνία για το όνομα. Αν και ο Τσίπρας χρειάζεται μόνο μια απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να λύσει το ζήτημα, επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος, δεν θέλει να τον ακολουθήσει σε αυτό το θέμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιδιώξει μια νέα πλειοψηφία».

 Με πληροφορίες και από ΑΠΕ