Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Εάν η επαφή με την κοινωνία, που θα γίνει πράξη με στοχευμένες επισκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα, συνιστά κεντρικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας από εδώ και στο εξής στο εσωτερικό της χώρας, η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ρίξει βάρος και στην ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας το επόμενο διάστημα σειρά επισκέψεων εκτός συνόρων.
Η αρχή θα γίνει την προσεχή Δευτέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι, για διήμερη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Angel Gurria. Κατά την παραμονή του στην γαλλική πρωτεύουσα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με κορυφαίους παράγοντες της γαλλικής κεντροδεξιάς και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων με τον πρώην Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζι, με τον Αλ. Ζιπε, καθώς και και με τον υπουργό Οικονομίας, Εμμ. Μακρόν. Σημειώνεται ότι τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και ο κ. Μακρόν βρέθηκαν πρόσφατα στη λίστα των τριών Ευρωπαίων πολιτικών που το Politico Europe προέβλεψε ότι θα έχουν ουσιαστική επιρροή στις πολιτικές εξελίξεις τόσο στη χώρα τους, όσο και γενικότερα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
Επόμενος σταθμός του προέδρου της ΝΔ αναμένεται να αποτελέσει το Λουξεμβούργο όπου θα παραστεί στις 30 Μαΐου σε εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ, στην οποία θα είναι ομιλητές μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να έχει κατά την παραμονή του και κατ'' ιδίαν επαφές με κεντροδεξιούς ηγέτες.
Τον Ιούνιο προγραμματίζονται δύο επισκέψεις στις Βρυξέλλες, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ, ενώ όπως ο ίδιος γνωστοποίησε στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην δημόσια τηλεόραση εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη και στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα που επιδιώκει να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ στο εξωτερικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης παίρνει πάντως αποστάσεις από απόψεις παραγόντων του ΕΛΚ, όπως του Μάνφρεντ Βέμπερ, που δεν αναγνωρίζουν ευθύνες και των δανειστών στην εξέλιξη των πραγμάτων στη χώρα μας. Αντιθέτως ο Πρόεδρος της ΝΔ εντάσσει ολοένα και περισσότερο στην επιχειρηματολογία του και το στοιχείο της κριτικής προς τους Ευρωπαίους εταίρους, που για πρώτη φορά ήταν τόσο σαφές κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, αλλά είχε συνέχεια και κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν είναι υποχρεωμένο να συντάσσεται πάντοτε με ότι λέει το ΕΛΚ.
Στρέφει μάλιστα αυτή την κριτική προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός το γεγονός ότι δεν άνοιξαν πιο νωρίς τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, παρά το γεγονός ότι είχε αναληφθεί εκ μέρους τους συγκεκριμένη δέσμευση από τον Νοέμβριο του 2012, η οποία είχε επιβεβαιωθεί και το 2014. Και αφετέρου επειδή αποδέχονται το μείγμα μέτρων που προτείνει η σημερινή κυβέρνηση, αντί, όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, να επιμείνουν στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Διαβάστε ακόμα:
- Γ. Κουμουτσάκος: Η χώρα χρειάζεται πολιτικό κόφτη στο ψέμα