Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την απόσυρση διάταξης για τους χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας σήμερα στη Βουλή. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να καταψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, η «γαλάζια» βουλευτής υπογράμμισε ότι προκύπτουν προβληματισμοί σχετικά με την έλλειψη μελετών αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των εν λόγω χώρων.
«Αυτό το άρθρο του υπουργείου Υγείας κύριε υπουργέ να το βγάλετε από το νομοσχέδιο. Θα συμφωνήσω με το ΚΚΕ. Και όλη η νομοθεσία για τα ναρκωτικά πρέπει να αλλάξει. Είναι ιδεολογικά επικίνδυνη η κατάσταση στη χώρα μας με τον τρόπο που κινείται για τα ναρκωτικά. Οι ΧΕΧ δεν έχουν μελετηθεί στο εξωτερικό για να δούμε τα αποτελέσματά τους. Δεν θα το ψηφίσω αν το κρατήσετε. Θα το καταψηφίσω δημοσίως στην Ολομέλεια», είπε.
Νωρίτερα, και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης είχε ζητήσει να μην προχωρήσει η ρύθμιση, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «Χώρους Εποπτευόμενου Θανάτου» και πως δεν βοηθούν στην απεξάρτηση.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε ότι η διάταξη για εποπτευόμενους χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών από ΟΤΑ είναι ανθρωπιστικού χαρακτήρα και προστατεύει χρήστες και δημόσια υγεία.
«Η διάταξη που προβλέπει τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων για χρήση ναρκωτικών ουσιών και από τους ΟΤΑ, αντιμετωπίζει ένα ανθρωπιστικό ζήτημα προστατεύοντας τόσο τους χρήστες από μολυσματικές ασθένειες όσο και τη δημόσια υγεία. Δεν έχει να κάνει με χρήση ναρκωτικών ουσιών. Δεν αφορά χρήση με τη συμμετοχή του κράτους, για τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών», είπε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη ουσιαστικά θεσπίζονται επιτηρούμενοι χώροι από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε οι χρήστες να μπορούν να χρησιμοποιούν ναρκωτικές ουσίες κάτω από ασφαλέστερες και πιο υγιεινές συνθήκες.
«Είναι σαφές ότι η διάταξη υπάρχει, ψηφίσθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυο μήνες πριν τις εκλογές και αυτό που γίνεται είναι ότι προστίθενται και οι ΟΤΑ στο να μπορούν να λειτουργούν χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών ουσιών» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης