Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Η Ολομέλεια την περασμένη Πέμπτη «μπλόκαρε» την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία δεν ξεκινήσει στην επόμενη Βουλή νέα διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, τότε θα έχει χαθεί μια ακόμη ευκαιρία! Εκτός φυσικά αν -όπως υποστηρίζουν ορισμένοι- το ζήτημα λυθεί νομοθετικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή χρονοβόρες διαδικασίες, ενδεχομένως και δικαστικές.
Ποιοι, όμως, ήταν οι βουλευτές που θεώρησαν ότι δεν πρέπει στη χώρα μας να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια; Άνθρωποι που είτε έχουν σπουδάσει είτε έχουν διδάξει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, πολλά εκ των οποίων είναι μη κρατικά. Για του λόγου του αληθές 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τους 145 έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Από τους 145 θα πρέπει κανείς -όπως εξήγησε στη Βουλή ο «γαλάζιος» Χρήστος Δήμας- να αφαιρέσει τους 17 που δεν έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Άρα με απλά μαθηματικά ένας στους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Ή διαφορετικά ένας στους δύο Υπουργούς έχει κάνει σπουδές σε χώρες που επιτρέπουν μη κρατικά Πανεπιστήμια ενώ πέντε Υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν διδάξει σε μη κρατικά Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.
Για την ιστορία σύμφωνα με μελέτη της UNESCO του 2009 μόνο τέσσερις χώρες στον πλανήτη το 2009 απαγόρευαν, η Βόρειος Κορέα, η Κούβα, το Μπουτάν και η Ελλάδα. Στη Βόρεια Κορέα το 2011 πήγε ένα Αμερικάνικο πανεπιστήμιο, το Μπουτάν δημιούργησε ένα, καθώς επίσης και η Κούβα. Συνεπώς, πλέον μόνο(!) η Ελλάδα δεν έχει παγκοσμίως μη κρατικά πανεπιστήμια…
Αυτό, βέβαια, ουδέποτε αποτέλεσε πρόβλημα για τους αριστερούς βουλευτές και υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σπούδασαν ή δίδαξαν σε… προοδευτικές χώρες. Επί παραδείγματι, ο Υπουργός Παιδείας, που μόλις χθες χαρακτήρισε στη Βουλή κακή την ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχουν τα εν λόγω ιδρύματα, έχει έχει σπουδάσει Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο του Lancaster. Επίσης έχει σπουδάσει στο Cambridge University ενώ είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Βρετανικού Πανεπιστημίου Imperial College.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι γνωστό ότι έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη, ο Νίκος Παππάς όταν τον πήρε τηλέφωνο ο Αλ. Τσίπρας να γυρίσει την Ελλάδα έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και δη στο Fraser of Allander.
Ο Κώστας Δουζίνας, είναι διδάκτωρ του Νομικού Τμήματος του London School of Economics και τακτικός καθηγητής της Νομικής και Κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει, επίσης, διδάξει στα Πανεπιστήμια Middlesex και Lancaster και υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος της Νομικής Σχολής του Κολλεγίου του Birkbeck.
Ο βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης το 1998 πήγε στην Κραϊόβα της Ρουμανίας, όπου σπούδασε Φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της πόλης, ο Θεόδωρος Παραστατίδης είναι πτυχιούχος της φαρμακευτικής σχολής του πανεπιστημίου της Παβίας στην Ιταλία, η Χρυσούλα Κατσαβριά είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών «Academia di Belle Arti di Brera» - Τομέας Διακόσμησης, του Μιλάνου Ιταλίας, ο Χρήστος Καραγιαννίδης αφού σπούδασε ηχοληψία στη Σχολή Κινηματογράφου Παπαντωνοπουλου, συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο στο School of Audio engineering.
Επίσης, ο Χρήστος Σιμορέλης σπούδασε φαρμακευτική στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, ενώ η Εύη Καρακώστα είναι πτυχιούχος Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.
Και όλοι αυτοί μαζί καταψήφισαν το άρθρο 16…