Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει με πρόσθετα μέτρα, και τον Ιούλιο αν χρειαστεί, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του κορονοϊού, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Έχει τεθεί «προσεκτικά σε επανεκκίνηση ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ανάλογα με την ανταπόκριση είμαστε εδώ για να μελετήσουμε την περαιτέρω ενίσχυση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής».
«Η κυβέρνηση άκουσε τους ειδικούς και κινήθηκε με σχέδιο, πήρε τολμηρές αποφάσεις, οι πολίτες είδαν το αποτέλεσμα, εμπιστεύτηκε τους πολιτικούς και το ίδιο έκανε και ο κόσμος της αγοράς» υπογράμμισε και σημείωσε πως «το κράτος έπρεπε να συμπαρασταθεί στην αγορά για να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ρευστότητας, να στηρίξει την αγορά εργασίας σηκώνοντας ένα κομμάτι του μισθολογικού βάρους».
Σημείωσε δε, πως «καταφέραμε και αποτρέψαμε τα χειρότερα και το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με ύφεση χαμηλότερη του μέσου όρου στην Ε.Ε., ενώ αναμένουμε, όπως είναι φυσικό, χειρότερη εικόνα στο δεύτερο τρίμηνο», συμπληρώνοντας ότι «αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, που φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στον κόσμο της εργασίας θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερη».
«Έχουμε ακόμα εφεδρείες αν αυτό κριθεί απαραίτητο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε εδώ να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων παραγωγής πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου δεν θα διστάσουμε να τη δώσουμε», είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με την αγορά, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και όποτε χρειάζεται προσθέτει και άλλα όπλα και άλλα βέλη στη φαρέτρα των μέτρων που έχει λάβει για να απαλύνει τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης.
«Αυτός ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού για την Ελλάδα τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα ξανανοίξουμε την αγορά του τουρισμού», σημειώνοντας ως προς τους στρατηγικούς άξονες αυτή την στιγμή είναι να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας και να μπορέσει η χώρα να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από τη διαχείριση της κρίσης, ώστε ο κλάδος να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021.
«Πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν. Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» ανέφερε και σημείωσε τη «διπλή υπεροχή της Ελλάδος στην επόμενη μέρα, εκτός από την ομορφιά και στο πεδίο της ασφάλειας».
«Το πρώτο θύμα του υιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.
Εν συνεχεία ζήτησε, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία το σχέδιο του τουρισμού για την επόμενη δεκαετία να διορθώσει παθογένειες ετών. «Η κυβερνητική επιλογή για lockdown ήταν απόλυτα συνειδητή. Είχαμε συζητήσει ότι κλάδοι όπως ο τουρισμός και η εστίαση θα πλήρωναν ένα σημαντικό τίμημα αλλά πρόσκαιρο. Η προτεραιότητα ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των Ελλήνων» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην επιτυχημένη διαχείριση και τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού τόνισε ότι «αυτή την στιγμή και μετά το άνοιγμα των πτήσεων στα δύο αεροδρόμια, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι 1 στους 1000 από αυτούς που ταξίδεψαν τις τελευταίες 10 μέρες διεγνώσθη από κορονοϊό και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό εν όψει και του περαιτέρω ανοίγματος από την 1η Ιουλίου».
Όσον αφορά τον κλάδο του τουρισμού αναγνώρισε ότι «ένα μεγάλο μέρος της φετινής τουριστικής κίνησης έχει ήδη απωλεσθεί. Πλησιάζουμε τον Ιούλιο και γνωρίζουμε ότι ο πήχης εξ ορισμού είναι χαμηλός. Η συμμετοχή του τουρισμού στον εθνικό πλούτο για το 2020 θα είναι συρρικνωμένη», υπογραμμίζοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός τουρισμός όλα αυτά τα χρόνια σημείωνε μία ανοδική πορεία και υπάρχουν δυνάμεις ώστε να αντέξουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά».
Επίσης, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ισόρροπη ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, με έμφαση και την προστασία του περιβάλλοντος. «Η χώρα θα έχει στη διάθεσή της σημαντικά κονδύλια και πόρους από την Ευρώπη, ώστε να αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα. Θα πρέπει να μπουν θεμέλια όχι για βραχυχρόνιο όφελος αλλά για μακροχρόνια όφελος για όλους τους Έλληνες», τόνισε.