Είναι η νοοτροπία μας ως λαού, που σίγουρα την τροφοδοτεί η επιθετικότητα του πολιτικού διαλόγου, και τη μεγεθύνει η ελαφρότητα της τηλεοπτικής εντυπωσιοθηρίας. Και δεν το υποστηρίζουμε σήμερα. Τα ίδια υποστηρίζαμε διαχρονικά, σε κάθε μεγάλη χιονόπτωση. Και σε αυτή του 2004 επί ΠΑΣΟΚ και το 2017 επί ΣΥΡΙΖΑ που έκλεισε η εθνική οδός και καθηλώθηκαν οι εποχούμενοι επί οχτάωρο.
Το χιόνι είναι η χαρά της τηλεόρασης. Μετατρέπεται σε υπερπαραγωγή. Δεινοπαθούν όντως οι ρεπόρτερ, ξεπαγιάζουν μέσα στο κρύο, για να μας δείξουν… ότι χιόνισε! Συνήθως σε μέρη που είναι συνηθισμένα τα βουνά από τα χιόνια. Και αφού αποστέλλονται εκεί, πρέπει να διεκτραγωδήσουν τα τεράστια προβλήματα που - μπορεί να - έχουν οι κάτοικοι, οι οποίοι κανένα τεράστιο πρόβλημα δεν έχουν αφού κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν τα ίδια, απλώς φέτος λίγο περισσότερο.
Το χειρότερο βέβαια είναι οι εγκλωβισμένοι πολίτες μόλις δουν μικρόφωνο. Αρχίζουν τα παράπονα του αγανακτισμένου λαού. Τρία χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:
Χθες οδηγός ωρυόταν, με ποιο δικαίωμα ο υπουργός έκλεισε τον δρόμο! Ο υπουργός Προστασίας δηλαδή δεν είχε δικαίωμα να κλείσει το δρόμο για να προστατέψει τους πολίτες!
Επί ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ οι τηλεοράσεις επέμεναν επί ημέρες ότι επίκειται μεγάλη χιονόπτωση, κάποιος σύλλογος το θεώρησε σκόπιμο να εκδράμει σε ορεινό μοναστήρι! Εγκλωβίστηκαν εκεί, όπως οι άλλοι στην εθνική, πήγαν όντως τα εκχιονιστικά να τους απεγκλωβίσουν, αλλά επειδή το χιόνι δεν είναι στιγμιαίο εμπόδιο, απεγκλωβίστηκαν μετά από ώρες. Μόλις είδαν κάμερες άρχισαν να διαμαρτύρονται οργισμένοι γιατί επί οχτώ ώρες δεν τους έφερε κανείς… φαγητό! (προφανώς στο σπίτι τους δεν είχαν περάσει ποτέ ένα οχτάωρο χωρίς να φάνε!).
Το 2004, όταν έκλεισε η εθνική οδός και εγκλωβίστηκαν ολόκληρη νύχτα, πάλι πάλι τα κανάλια επί ημέρες προειδοποιούσαν (είναι η περίπτωση που είχε πάει ο Γιώργος Παπανδρέου με γαλότσες ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ). Παρά τις προειδοποιήσεις, πολλοί, με συζύγους και παιδιά, θεώρησαν σωστό να ταξιδέψουν για Σαββατοκύριακο στα χωριά τους ή σε ορεινά χωριά τουριστικής διαμονής. Όταν καθηλώθηκαν, η οργή ξεχείλιζε εκρηκτικά μόλις έβλεπαν κάμερα. Είχαμε ακούσει και καταγγελίες, επειδή ολόκληρο βράδυ κανείς «υπεύθυνος» δεν τους πήγε… τσιγάρα!
Εν τω μεταξύ οι εφτά στου δέκα δεν είχαν αλυσίδες - για χιονολάστιχα δεν το συζητάμε. Σχεδόν κανείς μας δεν έχει, και είναι λογικό. Σε μια χώρα που μπορεί να χρειαστούν για δυο ημέρες κάθε τρία -τέσσερα χρόνια, είναι περιττό έξοδο.
Το ίδιο περιττό έξοδο είναι και για το κράτος. Ένα μεσογειακό κράτος με τέτοια ηλιοφάνεια, χωρίς δριμείς χειμώνες, δεν μπορεί, και δεν χρειάζεται, να έχει την εκχιονιστική υποδομή ενός βόρειο ή κεντροευρωπαϊκού κράτους. Τσάμπα, λεφτά, τσάμπα ανταλλακτικά τσάμπα μεροκάματα, που ίδιος ο πολίτης θα πλήρωνε.
Με το δεδομένο ότι τα ίδια λέγαμε και επί ΣΥΡΙΖΑ, δικαιούμαστε να χαρακτηρίσουμε ως πολύ φτηνή την αντιπολίτευση που κάνουν.
Το Γραφείο Τύπου του κόμματος, της κυβέρνησης που επί των ημερών της έκλεισε η εθνική από χιόνι και εγκλωβίστηκε κόσμος ενώ έμειναν από ρεύμα και πολλές περιοχές της χώρας, διέγνωσε ότι η «επιτελική ανικανότητα είναι στα καλύτερά της». Εντάξει θεσμικό όργανο είναι, κάτι πρέπει να καταγγείλει.
Αλλά να βγαίνουν και να καταγγέλλουν στελέχη που η μνήμη τους έχει κάνει reset το 2017 και το 2018 (που επί δυο ημέρες ήταν κλειστό το κέντρο της Θεσσαλονίκης και δεν μπορούσε να πάει ο κόσμος στη δουλειά του), αποτελεί καρικατούρα αντιπολίτευσης.
Ο μειλίχιος βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης μας ενημέρωσε ότι «με λίγες ώρες χιονόπτωση κλείνει η εθνική οδός». Του διέφυγε ότι δεν έκλεισε με εγκλωβισμένο κόσμο όπως επί των ημερών τους. Ο δε πιο «πολεμικός» Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του υποστήριξε «μπάχαλο σε δρόμους, τρένα, λεωφορεία. Τα επιτελικά στελέχη της ΝΔ ενώ γνώριζαν από μέρες για την έλευση τη Μήδειας, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους». Αυτά από πρώην υπουργό του 2017 και 18, και του μπάχαλου στα Μέσα Μεταφοράς.
Θα πείτε τα ίδια έλεγε και η ΝΔ ως αντιπολίτευση. Θα πω ναι. Ωστόσο άλλο είναι μια «θεσμική» ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, και άλλο οι βολές κατά ριπάς από στελέχη και troll. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τελειώνει αυτού του είδους η αντιπολίτευση. Εν έτει 2021 η αντιπολίτευση να γίνεται με όρους δεκαετίας ‘80.
Κλείνουμε με τη διήγηση ενός πρώην κομματικού στελέχους:
«Το 2002 μετά από μια μεγάλη κακοκαιρία και χιονόπτωση που κράτησε αποκλεισμένα τα βόρεια προάστια για δυο μέρες, ρώτησα φίλο δήμαρχο μεγάλου δήμου τη Αττικής γιατί δεν είχε προβλέψει να υπάρχουν αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα.
Η απάντησή του: Φαντάζεσαι καλοκαίρι με 40 βαθμούς υπό σκιά, να έβαζα στο δημοτικό συμβούλιο θέμα: Αγορά εκχιονιστικών και αλατιέρας για τις ανάγκες του δήμου, προϋπολογισμού καμιά πεντακοσαριά χιλιάρικα; Τι επίθεση θα δεχόμουν από την αντιπολίτευση και τον κόσμο. Κι αν τον επόμενο χειμώνα (όπως σχεδόν κάθε χειμώνα) δεν χιόνιζε τόσο για να χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε, τι κράξιμο θα έπεφτε; Συν τα έξοδα συντήρησης και ανταλλακτικά για ένα μηχάνημα που θα δούλευε δυο μέρες στα δυο χρόνια! Ας καθίσουν σπίτι τους να ξεκουραστούν και ας φωνάζουν γι’ αυτό. Εδώ δεν βγαίνουν να καθαρίσουν την πόρτα του σπιτιού τους».
Ό,τι πιο ορθολογικό έχουμε διαβάσει!