Του Τάσου Ευαγγελίου
Ο Αλέξης Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν το τελευταίο διάστημα να θέσουν θέμα... μακροημέρευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και να δημιουργήσουν μια εικόνα αντίθετη με την πραγματικότητα γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Αν και είναι βέβαιο πως επιθυμούν να παραμείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι πλέον δεδομένο πως τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και που εξακολουθούν να δημιουργούνται, βάζουν μπροστά μπροστά στο τραπέζι των σεναρίων αυτό των πρόωρων, αλλά αιφνιδιαστικών, εκλογών.
Οι αρχές της εβδομάδας βρήκαν τον Αλέξη Τσίπρα στις συμπληγάδες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ με ένα μείζονος σημασίας θέμα για την επιβίωση της κυβέρνησής του. Αυτό των περικοπών στις συντάξεις τις οποίες η συγκυβέρνηση θεσμοθέτησε με τον νόμο Κατρούγκαλο.
Και αυτό διότι ναι μεν ο πρωθυπουργός έχει σχεδιάσει να ζητήσει πολιτική λύση και επικαλούμενος τα «ματωμένα», όπως τα αποκαλούσε ο ίδιος, υπερπλεονάσματα, να επιτύχει να μην ισχύσουν από την 1-1-2019 οι μειώσεις στις συντάξεις κατά 18%, εν τούτοις οι δανειστές δείχνουν αμετακίνητοι.
Η έκθεση της Κομισιόν αποτελεί κόλαφο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης δεδομένου ότι σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, αναφέρει πως «είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση».
Με λίγα λόγια ζητεί εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει περικοπές κατά 18%, τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος αυτός δείχνει να ξηλώνεται τμηματικά μέσα από αποφάσεις του ΣτΕ που ελήφθησαν κατόπιν προσφυγών.
Πρέπει να σημειωθεί πως στην ίδια έκθεση αποκαλύπτεται πως το πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα παραμένει άλυτο διότι το 2015 η πρώτη φορά Αριστερά Κυβέρνηση κατήργησε τον νόμο του 2010. Επίσης επιβεβαιώνεται πως μετά την λεγόμενη περήφανη διαπραγμάτευση σύρθηκε στο νομοθέτημα Κατρούγκαλο με τις γνωστές προβλεπόμενες περικοπές.
Ανάλογη πίεση όμως δέχεται και από την πλευρά του ΟΟΣΑ παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια που κατέβαλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εμφανίσει την έκθεση του Οργανισμού ως μια ακόμη επιτυχία της διακυβέρνησης της χώρας από του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
«Η χώρα μας πέρα από την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή με πλεονάσματα που αποτελούν "διαβατήριο" για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις. Κομβικές, μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά αναγκαίες γιατί ανοίγουν προοπτικές. Συγκρουστήκαμε με βασικές παθογένειες της οικονομίας και καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως βρεθήκαμε σε εξαιρετικά θετικό σημείο» ήταν η δήλωσή του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση της Δευτέρας με τον επικεφαλής του Οργανισμού, Άνχελ Γκουρία.
Μόνο που μέσα σε αυτή την έκθεση περιλαμβάνονται προτάσεις τις οποίες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός κατήγγειλε όπως συνολικά κατήγγειλε την λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Προτάσεις που δείχνουν ότι η επόμενη ημέρα των μνημονίων μόνο ανέφελη δεν είναι.
Άλλωστε μεταξύ όλων όσων προτείνει για αύξηση του ΦΠΑ στο 24% παντού, μείωση του αφορολόγητου και άλλα, περιλαμβάνει και την αύξηση κατά τέσσερα χρόνια του πραγματικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Θεωρείται βέβαιο πως τις προσεχείς ημέρες ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών προκειμένου να τύχει μιας ακόμη ευνοϊκής μεταχείρισης, σε πολιτικό πάντα επίπεδο, στηριζόμενος στην πρόθεση των Ευρωπαίων να κλείσουν τον Αύγουστο το κεφάλαιο Ελλάδα.
Επικαλούμενος τα υπερπλεονάσματα θα ζητήσει να μην ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους ο νόμος που προβλέπει περικοπές και να μεταφερθούν τυχόν αποφάσεις για τις αρχές του 2020.
Προς το παρόν τα μηνύματα είναι αρνητικά έως κάθετα αρνητικά. Ο κ. Τσίπρας αισιοδοξεί και για αυτό στη συνάντηση με τον κ. Γκούρια πρόταξε το θέμα λέγοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με την υπερκάλυψη των στόχων, αποδεικνύουν ότι «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από άλλες επιβαρύνσεις αλλά από ελάφρυνση των υφιστάμενων επιβαρύνσεων».
Όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ούτε με τους δανειστές ούτε στο εσωτερικό. Και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων και το πως θα εμφανισθούν στις περιφέρειές τους όταν αυτό ισχύσει.
Άλλωστε ο συγκυβερνήτης Πάνος Καμμένος ήταν ξεκάθαρος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη όταν αναρωτήθηκε «Μας έχετε για αφελείς, να πάμε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις;».