Μετά τις ανακοινώσεις για τους 150.000 που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα στις εσωκομματικές εκλογές ο εκ νέου πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για ένα «άλλο κόμμα» και μια εντολή μετασχηματισμού που έλαβε. Μόνο που η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως και διά των στελεχών του, στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, δείχνουν ότι το κόμμα παραμένει ίδιο ως προς τη λογική που το διέπει και τη λαϊκίστικη αντιπολιτευτική τακτική της μιζέριας που διαμορφώνεται με γνώμονα ένα άνευ ουσίας Όχι σε όλα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκη στις δύο ημέρες που βρέθηκε στην Ουάσινγκτον εκπροσώπησε την Ελλάδα σε ένα επίπεδο που όμοιό του δεν υπήρξε στο παρελθόν. Η συνάντηση με τον Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο έφεραν στο προσκήνιο τη χώρα η οποία δια του πρωθυπουργού της εμφανίσθηκε όχι σαν εσαεί ζητιάνος ούτε όμως και ως εκβιαστής (όπως ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνοντας να πράξει αυτό που τελικά έπραξε ο Ερντογάν με τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας). Εμφανίσθηκε ως κρίσιμος σύμμαχος παραθέτοντας όλα τα δεδομένα και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην περιοχή προτάσσοντας ένα κυρίαρχο στοιχείο. Ποιο; Το πιο απλό, δηλαδή ότι σε αυτά λύση είναι η Ελλάδα. Μια ισχυρή Ελλάδα σε έναν χώρο που αποτελεί ένα σημείο αιχμής για τον δυτικό κόσμο όπως είναι η ανατολική Μεσόγειος.
Τα σχόλια διθυραμβικά για την παρουσία και την ομιλία. Κυρίως για την εκπροσώπηση μιας Ελλάδας που ξεφεύγει της μιζέριας και της ικεσίας προς τρίτους για βοήθεια αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράθεσε τα δεδομένα, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στο νέο γεωπολιτικό παιγνίδι που διαμορφώνεται μέσα από την εισβολή της Ρωσίας της Ουκρανίας και τον αναθεωρητισμό που αυτή πρεσβεύει ταυτιζόμενη με τις αναθεωρητικές βλέψεις της Τουρκίας. Δεν εμφανίσθηκε ως ικέτης δεν επιχείρησε να εκβιάσει κανέναν και αυτό πιστώνεται στο σύνολο της παρουσίας και στα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Ουάσινγκτον.
Όμως στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη και μάλιστα σε ένα θέμα που θα μπορούσε να δείξει πως πράγματι μπορεί να εξελιχθεί σε ένα άλλο κόμμα μέσα από τη διαδικασία που ακολούθησε ως προς την εκλογή αρχηγού, έστω και αν δεν υπήρχε άλλος διεκδικητής, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έδειξε να προσομοιάζει στα λεγόμενα αστικά κόμματα. Αυτά που επιθυμούν να κυβερνήσουν όχι μέσα από κύματα αγανάκτησης αλλά με σχέδιο και προτάσεις. Οι 150.000 ψήφοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια παρακαταθήκη και η εξοστράκιση των εκπροσώπων μια ριζοσπαστικής αριστεράς το έναυσμα για το άλλο κόμμα που επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Φευ! Η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος για το ταξίδι Μητσοτάκη αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκπληρώσει το ρόλο που της ανέθεσε ο ελληνικός λαός το 2019 και να αξιοποιήσει την κατά Τσίπρα «γλυκιά ήττα» προς όφελος των συμφερόντων της χώρας.
Έτσι, σε συνέχεια της καταψήφισης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και των καταγγελιών για την ανάδειξη του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ως γεωπολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό κόμβο κατέληξε στο συμπέρασμα πως «Σε μια περίοδο επικίνδυνων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και ραγδαίας αναβάθμισης τόσο της Τουρκίας όσο και των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ Μητσοτάκης επιστρέφει από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχοντας εισπράξει πολλά χειροκροτήματα αλλά καμία ουσιαστική δέσμευση για τα εθνικά μας συμφέροντα». Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει πως στα χειροκροτήματα αναφέρθηκαν και οι Τούρκοι που σφόδρα ενοχλημένοι εμφανίσθηκαν να απειλούν θεούς και δαίμονες έχοντας προτάξει τον εκβιασμό ως το χαρτί που θα ρίξουν στο παζάρι ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το ζήτημα είναι όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στο συμπέρασμα που από την αρχή είχε προδικάσει όπως διεφάνη και από τις δηλώσεις του γραμματέα του κόμματος, Δ. Τζανακόπουλου.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως ο Πρωθυπουργός «Δεν διεκδίκησε και συνεπώς δεν απέσπασε καμία δέσμευση απέναντι στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία Δεν απέσπασε ούτε, έστω, ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις κάτω από 6 νμ. Δεν έθεσε και συνεπώς δεν κέρδισε καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική» για να καταλήξει ως εξής:
«Με αυτά τα δεδομένα, η όποια επικοινωνιακή και συμβολική αξία της επίσκεψης δεν μπορεί να συγκαλύψει την αποτυχία της στρατηγικής του προβλέψιμου και δεδομένου "συμμάχου". Ενός "συμμάχου" που σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Τέλος η ανακοίνωση αγοράς F35 - για μια ακόμη φορά πέρα και έξω από κάθε προβλεπόμενη διαδικασία - δυστυχώς αποτελεί θλιβερή και δαπανηρή παραδοχή από πλευράς του κ. Μητσοτάκη ότι ουδέν ψέμα υπήρξε στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών και ο Αμερικανός Πρόεδρος του επιβεβαίωσε την πώληση F16 στην Τουρκία. H Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει άμεσα σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε μια Κυβέρνηση που διεκδικεί και αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».
Είχαν προηγηθεί και ακολούθησαν δηλώσεις στελεχών με χαρακτηριστικότερη αυτή το Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος εκτίμησε πως το χειροκρότημα προς τον Πρωθυπουργό από σύσσωμο το αμερικανικό Κογκρέσο ήταν διότι υπήρξε «διασκεδαστικός». Επίσης, υπήρξαν και δηλώσεις αναφορικά με το γεγονός πως δεν ειπώθηκε η λέξη Τουρκία, θυμίζοντας την ανακοίνωσή που έβγαλε η Ελληνική Λύση το βράδυ της Τρίτης.
Το ζήτημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είτε με 62.000 μέλη είτε με 172.000 παραμένει σταθερός στη γραμμή της άρνησης και στην επιλογή του λαϊκισμού. Οι προσπάθειες των στελεχών του και τα δημοσιεύματα των φίλα προσκείμενων μέσων ενημέρωσης αναδεικνύουν αυτή την τακτική. Την τακτική της ατάκας της εύκολης αντιπολίτευσης με τη διαρκή επίκληση των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Η πεπατημένη του λαϊκισμού, του καταγγελτικού και διχαστικού λόγου δεν αλλάζει, αντιθέτως από την επιλογή των προσώπων που εμφανίσθηκαν να πρωτοστατούν και να κυριαρχούν στις εκλογές ανάδειξης των μελών της κυβερνητικής επιτροπής έρχεται απλά να το επιβεβαιώσει. Οι σκληροπυρηνικοί εκφραστές μια εμφυλιοπολεμικής αντιπολιτευτικής τακτικής αναδείχθηκαν καθορίζοντας ουσιαστικά και τα επόμενα βήματα ενός κόμματος που ούτε άλλο είναι ούτε πορεία μετασχηματισμού διαθέτει.
Το γεγονός πως εντάσσουν τα εθνικά θέματα στη ρητορική τους στην απέλπιδα προσπάθεια επανάκαμψης στην εξουσία μέσα τη δημιουργία ενός κύματος οργής και αγανάκτησης έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τον Κυριάκο Μητσοτάκης ο οποίος στο συνέδριο της Ν.Δ προειδοποίησε ότι «στο διάστημα που ακολουθεί ο λαϊκισμός θα παίξει το τελευταίο του χαρτί» προσθέτοντας μάλιστα πως «Θα πρόκειται για την πιο απεγνωσμένη επίθεσή του, θα είναι η πιο σκληρή και πιο χυδαία από ποτέ. Τορπιλίζοντας τη θέση της χώρας μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον».