Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Είναι Τετάρτη βράδυ και το προσυνέδριο των Ιωαννίνων για τις κοινωνικές πολιτικές της ΝΔ έχει μόλις ολοκληρωθεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους «γαλάζιους» βουλευτές της Ηπείρου αποσύρονται διακριτικά και κάθονται σε ένα τραπέζι του ξενοδοχείου, στο οποίο πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, προκειμένου να δειπνήσουν όλοι μαζί.
Στην παρέα εκτός από τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή (Γιώργος Στύλιος, Κώστας Τασούλας, Στέργιος Γιαννάκης, Βασίλης Γιόγιακας), βρίσκονται μαζί ο Γιάννης Βρούτσης τομεάρχης εργασίας, ο Βασίλης Οικονόμου τομεάρχης Υγείας, ο Ιάσωνας Φωτήλας αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.
Το κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο μια και όλοι είναι ικανοποιημένοι με την πορεία του προσυνεδρίου, το οποίο είχε μόλις τελειώσει. Γρήγορα η κουβέντα ξεφεύγει από το περιεχόμενο της προσυνεδριακής διαδικασίας και η τρέχουσα πολιτική κατάσταση τίθεται επί τάπητος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την τακτική που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επέμεινε στον κομβικό ρόλο των βουλευτών στην ανάδειξη των θεμάτων, κάτι που είχε ήδη επισημάνει με την τοποθέτησή του στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαφορά μεταξύ του κόμματος του και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι μεγάλη και έδειξε σίγουρος ότι η ΝΔ θα “φλερτάρει” μέχρι τέλους με την αυτοδυναμία.
Από την κουβέντα που ακολούθησε δεν έλειψαν και οι αναφορές στα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για τη διαδικασία που «τρέχει» αυτές τις μέρες στο χώρο της κεντροαριστεράς και την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε στους συνδαιτημόνες του πως καθοριστικό ρόλο θα παίξει το μέγεθος της συμμετοχής των πολιτών, στοιχείο που θα καθορίσει και την τελική έκβαση. Στην συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του και για την κατάσταση που βιώνει η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι αλβανικές αρχές τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί σε μια διαρκή προσπάθεια καταπάτησης περιουσιακών και άλλων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, κάνοντας ειδική αναφορά στα γεγονότα της Χειμάρας, όπου με την αδικαιολόγητη συνδρομή ισχυρής αστυνομικής δύναμης, επιχειρήθηκε η κατεδάφιση σπιτιών που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής μειονότητας, όπως είπε.
Την ανησυχία αυτή ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε και στην επιστολή του στον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Johannes Hahn, ακριβώς εκείνη την μέρα.
Μεγάλο τμήμα της κουβέντας μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και των «γαλάζιων» βουλευτών καταπιάστηκε και με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το τί θα κάνει το κόμμα του αναφορικά με τα χρίσματα , επέμεινε όμως στην ανάγκη σημαντικών ανοιγμάτων σε τοπικό επίπεδο. Ερωτηματικό, όπως φάνηκε από την κουβέντα, αποτελεί το πότε η κυβέρνηση θα αποφασίσει να στήσει τις αυτοδιοικητικές κάλπες.
«Θα είναι τον Οκτώβριο του 2019;» αναρωτήθηκαν ορισμένοι από τους παριστάμενους , δηλώνοντας βέβαιοι ότι ο χρόνος καθορισμού των δημοτικών εκλογών θα αποτελέσει παράμετρος και στην εξίσωση των εθνικών εκλογών.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως συνεχίζει να φτιάχνει γέφυρες και εκτός Ελλάδος, μια και στρατηγική του επιλογή είναι να κάνει όλες τις απαραίτητες συμμαχίες, προκειμένου να είναι έτοιμος όταν η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιεί ταξίδι αστραπή στο Παρίσι για να συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο του τετ α τετ, για το οποίο δεν προβλέπεται δημοσιογραφική κάλυψη, θα βρεθεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος με τον κ.Μητσοτάκη να έχει ως βασική θέση ότι οι θυσίες των Ελλήνων δε θα πρέπει να πάνε χαμένες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο κ. Le Maire δεν είναι μία τυχαία προσωπικότητα, δεν είναι ένας απλός υπουργός οικονομικών μιας χώρας της ευρωζώνης. Αποτελεί έναν από τους πιθανούς διαδόχους του Jeroen Dijsselbloem στην προεδρία του Eurogroup, στις αρχές του 2018.
Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν το ταξίδι Μητσοτάκη στην Γαλλία έχει καθαρή στόχευση στο αύριο, αφού ο κ. Le Maire είναι ένας από τους πιθανούς δυνατούς παίχτες της επόμενης μέρας.