Ιστορική απόφαση, που διαμορφώνει μία κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ1, τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.
Ήρθε ύστερα από μεγάλες δυσκολίες οκτώ χρόνων και τριών προγραμμάτων και αξίζουν όλες οι προσπάθειες που έγιναν, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, γιατί «διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση για την κοινωνία και την οικονομία».
«Πλέον παίρνουμε ανάσα, έχουμε τη δυνατότητα να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να έχουμε τον βραχνά του ελληνικού χρέους, ως μία διαρκή απειλή και ως μία διαρκή ενόχληση» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η απόφαση εξασφαλίζει απολύτως τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς με τα 10 χρόνια της επιμήκυνσης, τα δέκα χρόνια της περιόδου χάριτος, αλλά και με το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαμορφώνεται, υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού Δημοσίου, «χωρίς άγχος, χωρίς πιέσεις, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες».
Όπως είπε, το κριτήριο που είχε θέσει η Ελλάδα, να είναι πειστική η συμφωνία στις αγορές, «δικαιώθηκε και ικανοποιήθηκε απολύτως» και τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει».
Το ελληνικό χρέος, για πρώτη φορά, έπειτα από οκτώ χρόνια είναι αδιαμφισβήτητα βιώσιμο, τόνισε και πρόσθεσε ότι από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, «θα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα οκτώ χρόνια».
«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για οριστική λήξη των προβλημάτων χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, μιλάμε για μία οριστική λήξη της περιόδου των μνημονίων» είπε και συμπλήρωσε ότι δεν θα επιμείνει στα επιχειρήματα της ΝΔ μπροστά σε μία μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία της κυβέρνησης.
Έκανε λόγο για «αστειότητες», σχολιάζοντας την ανάρτηση του Κ. Μητσοτάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για απόφαση του 2012 και πρόσθεσε ότι δεν αξίζει μία τέτοια αντιπολιτευτική τακτική, χαρακτηρίζοντάς την «παράδοξη και παράλογη» που «καταλήγει να είναι γελοία».
Σχετικά με τις αιτιάσεις περί συμφωνίας για το Μακεδονικό, έναντι ικανοποιητικής λύσης για το χρέος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι όσοι μιλάνε για συναλλαγές και αλισβερίσια, το μόνο που φαίνεται να εξυπονοούν είναι ότι υπάρχει μία πάρα πολύ θετική ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, και άρα θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να απομειώσουμε τη σημασία της και την διαπραγματευτική ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης.
«Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς την λογική της ΝΔ. Πλέον έχει φτάσει στο απώτατο όριο τα παραδοξολογίας» είπε.
Σχολιάζοντας τις απόψεις περί «καμουφλαρισμένου» τέταρτου μνημονίου, είπε προς όποιον προβάλει τέτοιους ισχυρισμούς, «να ρίξει μία ματιά στις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup». Και πρόσθεσε ότι καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, μέχρι και το τέλος, τουλάχιστον, του 2020, με το μαξιλάρι ρευστότητας, «χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία πίεση να βγούμε στις αγορές». Όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει «ότι δεν θα συνεχίσουμε την πορεία εξόδων στις αγορές».
Επίσης, το δεύτερο που εξασφαλίζεται, είναι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF και η περίοδος χάριτος για τα επιτόκια και για τις αποπληρωμές κεφαλαίου, κάτι το οποίο μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας «και δημιουργεί μία καθαρή 15ετία για την ελληνική οικονομία, η οποία θα μπορεί να αφοσιωθεί στην αναπτυξιακή της στρατηγική».
Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η απόφαση του Eurogroup προβλέπει ότι δεν εξαρτώνται πλέον από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων οι οιεσδήποτε εκταμιεύσεις. Τόνισε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός καταναγκασμού και πρόσθεσε ότι τα μέτρα για το χρέος είναι εμπροσθοβαρή.
Πρόσθεσε ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε δημοσιονομικά μέτρα και σε καινούργιες μεταρρυθμίσεις που επιβάλλονται απ'' έξω και «άρα τα πεδία στην άσκηση οικονομική πολιτικής αυξάνονται» με τον περιορισμό των στόχων του 3,5%.
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να διαθέτει τα υπερπλεονάσματα, για την ελάφρυνση των αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, με απόφαση που η ίδια θα παίρνει.
Όπως είπε, «η μοναδική υποχρέωση που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να τηρεί τον στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος και από κει και πέρα να μην αμφισβητήσει μία σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και σχετίζονται, αφενός με την ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων και αφετέρου με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών».
Όσον αφορά τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Όλα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και θα πρότεινα στη ΝΔ να μην ποντάρει όλα της τα λεφτά σ΄ αυτού του τύπου την αντιπολίτευση».
Επίσης, αναφερόμενος στο στρατηγικό μοντέλο, είπε ότι η αντίληψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν πρέπει να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας και στο χαμηλό εργατικό κόστος, αλλά στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην αξιοποίηση του «εξαιρετικά καταρτισμένου εργατικού μας δυναμικού», στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.
Πρόσθεσε δε στο σημείο αυτό ότι η ΝΔ επιμένει σε «παρωχημένες και αγκυλωμένες αντιλήψεις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ