«Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Χίλτον και θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες ή μικρότερες αποστάσεις όπως τα εργασιακά, τα ενεργειακά και στο σκέλος των δημοσίων δαπανών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και προσέθεσε:
«Υπάρχουν δυνατότητες να υπάρξει συμφωνία στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Είναι όμως σαφές ότι αυτό απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές. Η βούληση της ελληνικής πλευράς για να υπάρξει συμφωνία δεν συνεπάγεται και την λήψη νέων μέτρων λιτότητας, ούτε υποχωρήσεις αρχών όπως στο ζήτημα των εργασιακών», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την απογοήτευση της κυβέρνησης για την τροπή που πήραν οι χθεσινές συνομιλίες στη Γενεύη. «Βρισκόμαστε σε στενή επικοινωνία και διαρκή συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε «τη σταθερή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στις συνομιλίες, ώστε να καταλήξουμε σε δίκαιη και βιώσιμη λύση βάσει των διεθνών συνθηκών και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ε.Ε με κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά και είναι απολύτως προσηλωμένη στην επίλυση όλων των ανοικτών θεμάτων, με αίσθημα ευθύνης, με μεθοδικότητα και συνέπεια» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά τη συνθήκη της Λωζάνης και τις θέσεις του T. Erdogan σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν σχολιάζει δημοσιεύματα, ενώ η θέση της για το θέμα είναι γνωστή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως, εξ όσων γνωρίζει, δεν πρόκειται για δήλωση του Τούρκου προέδρου αλλά για «ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα».
Για τη σχεδιαζόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία συνεννόηση.
«Δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία», σημείωσε. Το Κυπριακό είναι ένα ιδιαίτερο ζήτημα που «θέλει εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς».
Αναφερόμενος στα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και υπέρβαση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος του 1,75% του ΑΕΠ. Πρόσθεσε δε, ότι ενσωματώνει μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις, όπως την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ύψους 760.000.000 ευρώ, που προβλέπεται να καλύψει πάνω από 250.000 νοικοκυριά. Προβλέπει επίσης την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με επιπλέον 300.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής προστασίας. Ακόμη, τη συνεισφορά 100.000.000 ευρώ, για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και την αύξηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 250.000.000 ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης.
«Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% σε μια ήδη επιβαρυμένη κοινωνία, αποτελεί ήδη μια δύσκολη επιλογή, ήταν όμως σαφής από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και αναφερόμενος στην αντιπολίτευση, τόνισε πως «σε κάθε περίπτωση, αυτοί που ασκούν κριτική ανέξοδη και εύκολη, πρέπει να θυμηθούν ότι το προηγούμενο πρόγραμμα προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3% για το 2015, 4,5% για το 2016, και 4,5% για το 2017. Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, απαιτούνταν προϋπολογισμοί πολύ πιο σκληρής και αντικοινωνικής λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε ό,τι αφορά την κριτική για τις φορολογικές επιβαρύνσεις που πράγματι είναι μεγάλες, οφείλουν όσοι ασκούν κριτική και υπόσχονται τάχα φοροελαφρύνσεις στον ελληνικό λαό, να μας πουν με ποιο τρόπο νομίζουν ότι θα έπρεπε να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν. Η κριτική στην υπερφορολόγηση είναι θεμιτή και εύλογη, πρέπει όμως να συνοδεύεται και από συγκεκριμένη αντιπρόταση. Και αν η αντιπρόταση αυτή εμπεριέχει περικοπές δαπανών από τους τομείς της υγείας και της παιδείας, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και εξοικονομήσεις από ανελαστικές δημόσιες δαπάνες, και μαζικές απολύσεις στον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα, πρόκειται για μια αντιπρόταση κοινωνικά καταστροφική. Επομένως, δεν μπορεί να γίνει αποδεικτή, ούτε από την κυβέρνηση, αλλά ούτε και από τον ελληνικό λαό» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Βασική μας μέριμνα» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «είναι η ανακατανομή των βαρών και η στήριξη παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς όσων έχουν περισσότερο ανάγκη. Η αντιπολίτευση οφείλει να ακολουθήσει μια αντίστοιχη πορεία και να αποφεύγει τοποθετήσεις που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση και την αποτυχία. Τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν οι δυνατότητες για να γίνουν τα αποφασιστικά βήματα εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία. Οι συστρατεύσεις και οι ανένδοτοι που εισηγείται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζοντας την τακτική της καταστροφολογίας και του μηδενισμού, είναι επικίνδυνες για τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό πλαίσιο αλλά και το πολιτικό προσωπικό της συστράτευσης που εξήγγειλε χθες ο αρχηγός της Ν.Δ, είναι προφανές ότι στοχεύει στην παλινόρθωση του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Εξάλλου, έγινε σαφές ότι το πολιτικό προσωπικό στο οποίο απευθύνεται, αναζητά με ακατανόητο και αδικαιολόγητο από τις εξελίξεις ναρκισσισμό και επιδιώκει απλώς τη δικαίωσή του και όχι την έξοδο από την κρίση. Στον αντίποδα αυτής της εκστρατείας παλινόρθωσης του πολιτικού συστήματος, συνεχίζουμε με σταθερά βήματα την δουλειά μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση με βασική μέριμνα την κοινωνική προστασία».
Ερωτηθείς για το τι θέλει η κυβέρνηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απάντησε σημειώνοντας, «η κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ να μην βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος. Το Ταμείο οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα που προβλέπονται, είναι εξαιρετικά υψηλά, επίσης αν θεωρεί ότι νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλέσουν ύφεση -πράγμα το οποίο θεωρεί και η ελληνική κυβέρνηση- τότε θα πρέπει να πει ανοιχτά και με παρρησία τη θέση του».
Τέλος, ερωτηθείς, για τη στάση του ΣΕΒ στο θέμα, παρατήρησε: «Η θέση του ΣΕΒ είναι άλλη το πρωί και άλλη το βράδυ. Όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις πρέπει αυτές να συμπίπτουν με όσα έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr