Την απελευθέρωση 10.000 θέσεων στο Δημόσιο, οι οποίες θα καλυφθούν με προσλήψεις για τις ανάγκες του κράτους, έπειτα από τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας, προανήγγειλε ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει το 2019 καθώς δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.
«Επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν τη λήξη των μνημονίων που προβλέπει το 1:1 στο Δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όποιες άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν», συνέχισε ο ίδιος.
Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μια ιστορική πρόθεση και όχι συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, η οποία προκύπτει «μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως υπάρχει συζήτηση για το θέμα με τον Π. Καμμένο αλλά οι ΑΝΕΛ δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν τη συμφωνία.
«Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσαν χθες την πρόθεσή τους να προτείνουν μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας η οποία θα οδηγήσει στον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ τους», είπε, σημειώνοντας πως «στόχος της πρότασης είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».
Στη συνέχεια, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία. «Επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη», ανέφερε, ενώ επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία.
«Στελέχη της ΝΔ έφτασαν να μιλούν για κατάργηση των Χριστουγέννων ή αφαίρεση του σταυρού από τη σημαία. Πρόκειται για ασόβαρες κριτικές που επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας ότι η ΝΔ υιοθετεί την ακροδεξιά κουλτούρα του ανορθολογισμού & της παραδοξολογίας».
Ο Δ. Τζανακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση υποστήριξε ότι η μισθοδοσία των κληρικών θα επιδοτείται από την ελληνική πολιτεία, ενώ θα διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις κληρικών και λαϊκών. Παράλληλα, η Εκκλησία παραιτείται από οποιεσδήποτε αξιώσεις επί του περιουσιακού μέχρι την περίοδο του 1939, που υπήρξε σχετική νομοθεσία.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε και το «πώς» θα καλύπτεται η μισθοδοσία των κληρικών στο εξής, μέσω της επιδότησης που θα καταβάλλει το κράτος: «Στο ζήτημα της επιδότησης η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ως το 2030 τα έσοδα από το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας να είναι τέτοια που να αρκούν ώστε να καλύπτουν το ποσοστό επιδότησης που θα δίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία».
Τόνισε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι έως το 2030 το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα έχει τόσα έσοδα ώστε να καλύψει το ποσό της επιδότησης, ενώ είπε, επίσης, ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου δεν έχει να κάνει με την περιουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία χαρακτήρισε «μια κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία» είπε πως απαιτείται υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων, σημειώνοντας πως η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη είναι αμφίσημη.
«Αυτό μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι η αμφίσημη στάση του σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών», σχολίασε.