«Η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και αυτό καλά θα κάνει η ΝΔ να το αναγνωρίσει», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real 97,8» και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κρύβεται. Προσέθεσε δε ότι η κυβέρνηση είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα.
Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι είναι παράλογη και στερείται πολιτικής και οικονομικής λογικής η απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση 4,5 δισ. μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος. Τόνισε ότι βεβαίως η αβεβαιότητα είναι προβληματική και πως όμως αυτή τη συντηρεί και την τροφοδοτεί η στάση του ΔΝΤ. «Ωστόσο εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόθεση να συντηρηθεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ό,τι είναι πολιτικά και κοινωνικά δυνατό, ώστε να κλείσουμε την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», σημείωσε. Ενόψει τη συνεδρίασης του ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, σχολίασε ότι το Ταμείο δεν συνηθίζει να παίρνει καθαρές αποφάσεις, και οι περισσότερες είναι ήξεις-αφήξεις. «Ας περιμένουμε να δούμε τι θα προκύψει από τη συνεδρίαση του ΔΣ», είπε και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την κυβέρνηση εσκεμμένα να συντηρηθεί η αβεβαιότητα - δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά ώστε να βρούμε τη βέλτιστη λύση καταρχήν κοινωνικά αλλά και οικονομικά για να μπορέσουμε να βρούμε το αναγκαίο σημείο ισορροπίας που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της β'' αξιολόγησης». «Αυτό», τόνισε, «είναι το σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουμε και πάνω στο οποίο θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε το επόμενο διάστημα».
«Αναδείχτηκε ο σκελετός του τρόπου που λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια»
Ειδικότερα, για τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, είπε ότι στην Εξεταστική αναδείχτηκαν σωρεία παραβάσεων και ποινικών αδικημάτων, ο σκελετός του τριγώνου διαπλοκής, του τρόπου που λειτουργούσε το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, οι ειδικές σχέσεις πολιτικού συστήματος-τραπεζών-ΜΜΕ και επιβαλλόταν να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια ώστε να τοποθετηθεί το σύνολο του Κοινοβουλίου και των αρχηγών. Γιατί, σχολίασε, πολλοί έσπευσαν να πουν μετά το πόρισμα ότι αποδείχτηκε πως διαπλοκή δεν υπήρχε. Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι υπήρξαν δεσμεύσεις και εξαγγελίες εκ μέρους και του πρωθυπουργού ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη δανειοδότηση των κομμάτων. Είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα νομοθετηθεί, επισημαίνοντας ότι «μιλήσαμε για απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, για ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις δανειοδοτήσεις τους, για έναν διαφορετικό τρόπο εντοπισμού των προσώπων που θα έχουν την ευθύνη για τη δανειοδότηση των κομμάτων». Σημείωσε ότι επιπλέον υπάρχει και το δια ταύτα «της διαβίβασης του πορίσματος στις εισαγγελικές αρχές που αυτές από δω και στο εξής έχουν τον πρώτο λόγο ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τον εντοπισμό πια ποινικώς υπευθύνων προσώπων για όλα αυτά που αναδείχτηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής».
«Βούληση της κυβέρνησης είναι να δουλέψει σκληρά ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα της αξιολόγησης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις ούτε βούληση κανενός να ξαναπάμε σε μια παρατεταμένη περίοδο μετωπικών συγκρούσεων και τόνισε ότι «βούληση της κυβέρνησης είναι να δουλέψει σκληρά ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και έχω την εντύπωση ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει επιτάχυνση της κατάστασης». Επισήμανε ότι ωστόσο τα πολιτικά ζητήματα παραμένουν και συγκεκριμένα ότι «παραμένει η παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτική νομοθέτηση 4,5 δισ. μέτρων, που δεν έχει καμία οικονομική και πολιτική λογική». Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη ένα τμήμα αυτών των μέτρων να τα αντιμετωπίσει με τη μείωση του αφορολόγητου, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Θα ήθελα να μη σπεύδουμε να προεξοφλήσουμε αποφάσεις στη βάση διαρροών ή δημοσιευμάτων. Δεν θα προεξοφλούσα αν ήμουν δημοσιογράφος μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης».
«Οικονομικά και πολιτικά παράλογη η απαίτηση του ΔΝΤ»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης και χαρακτήρισε οικονομικά και πολιτικά παράλογη την απαίτηση του ΔΝΤ. Οικονομικά παράλογη γιατί, όπως είπε, τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι για το 2016 θα είμαστε το λιγότερο 1% πάνω από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και είναι μια εξέλιξη που θα έπρεπε να αλλάξει πλήρως και τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Επομένως, σημείωσε, εδώ υπάρχει ένας οικονομικός παραλογισμός, μια αμφισβήτηση του ΔΝΤ απέναντι στην αξιοπιστία των αριθμών και των στοιχείων των ευρωπαϊκών θεσμών και των δικών τους προβλέψεων για την πορεία του προγράμματος. Πολιτικός παραλογισμός, εξήγησε, γιατί ζητούν να δεσμευθεί η χώρα για 3 χρόνια μετά. «Είναι ζήτημα και πολιτικής βούλησης και δημοκρατικών αρχών», υπογράμμισε.
«Η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και καλά θα κάνει η ΝΔ να το αναγνωρίσει»
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ στη συγκεκριμένη σύγκρουση: «Όταν λέμε ότι δεν έχει κανένα πολιτικό και οικονομικό νόημα και κανέναν νομιμοποιητικό λόγο η εξακολούθηση του ΔΝΤ να απαιτεί αυτά τα μέτρα, η ΝΔ κρύβεται. Θα πρέπει να μας πει τελικά: αναγνωρίζει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγνωρίζει την υπεραπόδοση των εσόδων που έχει γίνει, δικαιολογεί τη στάση του ΔΝΤ ή συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να παρθούν αυτά τα μέτρα;». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη που επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για κάτι που «είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας». «Η αποκλειστική ευθύνη για την καθυστέρηση έχει να κάνει με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και καλά θα κάνει η ΝΔ να το αναγνωρίσει».
«Η κυβέρνηση είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα»
Ερωτηθείς αναφορικά με το πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι ο δημοσιογράφος που έγραψε τη συγκεκριμένη ανάλυση μάλλον δεν ξέρει τον τρόπο που λειτουργεί το πρόγραμμα. Εξήγησε ότι πρώτα καταλήγουν τα τεχνικά κλιμάκια σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση μετά τη διαπραγμάτευση μαζί της, στην τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement), εκεί περιγράφονται τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η αξιολόγηση, στη συνέχεια αυτά υλοποιούνται και μετά από αυτή την υλοποίηση υπάρχει μια έκθεση των τεχνικών κλιμακίων προς το Eurogroup που λέει ότι υλοποιήθηκαν και ότι επομένως μπορεί και τυπικά να κλείσει η αξιολόγηση. Ως προς το τι έχει συμβεί αυτή τη στιγμή, εξήγησε ότι επειδή υπάρχουν κάποια ζητήματα που έχουν συμφωνηθεί απολύτως, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση προαπαιτούμενων πριν καν κλείσει η τεχνική συμφωνία, το 1/3 αυτών. Επιπλέον, το 1/3 των προαπαιτούμενων έχει συμφωνηθεί αλλά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και για 1/3 των προαπαιτούμενων υπάρχουν ακόμα κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να συμφωνηθούν ή δύο τρία ζητήματα που είναι αγκάθια: τα εργασιακά, η ενέργεια, το δημοσιονομικό.
«Επομένως, αν υπάρχει κάτι, υπάρχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό το αναγνώρισε και ο κ. Ντάισεμπλουμ αλλά και το ΔΝΤ που λέει ότι προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιεί τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα πριν να υπάρξει μια συνολική συμφωνία.
«Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες»
Σε ερώτημα για τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τον κ. Τσακαλώτο και αναφορικά με σχετική ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε ότι και μόνο ότι η ανακοίνωση αυτή προέρχεται από τη ΝΔ δίνει και την αντίστοιχη αξιοπιστία της είδησης. «Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές», τόνισε, προσθέτοντας πως «υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα». Σχολίασε ότι δεν έγινε κάτι τρομερό στη Βουλή, ότι κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κ. Τσακαλώτο, ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να πάρει το λόγο, ο κ. Βούτσης, ο πρόεδρος της Βουλής, αποφάσισε να δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό για να συνεχιστεί κανονικά η κοινοβουλευτική διαδικασία. «Δεν νομίζω ότι είναι ένα επεισόδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να ξεκινήσει σεναριολογία περί κακών σχέσεων», υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας ότι «οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι άριστες».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε μια περιγραφή κάποιων μέτρων και στον «κόφτη» και να απεμπλακεί η υπόθεση, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε σε σκωπτικό πνεύμα ότι όταν η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες δηλώσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού, είναι ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς στις εφημερίδες τι πρόκειται να αποφασίσει στο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ