Στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «42 λεπτά» με την Εύα Αντωνοπούλου, μίλησε ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι στην προσφυγική κρίση έγιναν λάθη.
«Όλα από την αρχή ήταν ένα λάθος και οι πολιτικές επιλογές που έγιναν είναι αδιέξοδες. Εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας. Αν συνεχιστεί η ροή αυτή και δεν λυθούν άλλα προβλήματα, αν δεν αλλάξει δηλαδή ριζικά η απόφαση που πάρθηκε στην Ε.Ε στη κοινή Σύνοδο με την Τουρκία, θα μιλάμε για πάρα πολλές χιλιάδες. Πολύ περισσότερο αν συνεχιστούν οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ που όπως φημολογείται ετοιμάζει νέα επέμβαση στη Λιβύη, θα έχουμε και νέο γύρο προσφύγων και από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Για το αν φταίει η πολιτική της κυβέρνησης και οι δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ο γ.γ του ΚΚΕ απάντησε: «Φταίει η κυβέρνηση γιατί έχει την ευθύνη της διαχείρισης των κρίσεων και τις πολιτικές επιλογές για τις αποφάσεις της». Ο κ. Κουτσούμπας καταλόγισε ευθύνες και στα υπόλοιπα κόμματα γιατί «στην σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτός του ΚΚΕ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν το κοινό ανακοινωθέν που έδινε τις βασικές κατευθύνσεις στον Τσίπρα για να πάει την επόμενη μέρα να διαπραγματευτεί, και αυτές ήταν ουσιαστικά η ψήφιση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής». Πρόσθεσε ότι με την απόφαση «εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και δεν τηρούν το προσφυγικό δίκαιο».
O γ.γ του ΚΚΕ χαρακτήρισε «γελοιότητες» τη δήλωση Μάρδα περί «Σύρους- πρόσφυγες επενδυτές», προσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτη» και ότι «δεν ξέρω γιατί (σ.σ ο Μάρδας) βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται».
Στην ερώτηση για το αν η πρόταση του ΚΚΕ είναι εφικτή, δεδομένου ότι ο βαλκανικός διάδρομος έχει κλείσει, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει να φεύγουν οι πρόσφυγες με βάση και το διεθνές δίκαιο, για τον τόπο προορισμού τους κατευθείαν από τις χώρες πρώτης υποδοχής -οι χώρες αυτές είναι η Τουρκια, ο Λίβανος, η Ιορδανία- και όχι να πέφτουν θύματα δουλεμπόρων με ευθύνη της Τουρκίας».
Χαρακτήρισε την Τουρκία «που βραβεύτηκε από την Ε.Ε» έναν από τους «βασικούς υπευθύνους και για τους βομβαρδισμούς στους Κούρδους και για τη Συρία», που «ανάγκασε τους πρόσφυγες να έρχονται στο έδαφός της και μετά να βάζει δουλέμπορους στο Αιγαίο να τους στέλνουν με σάπιες βάρκες και σωσίβια να θαλασσοπνίγονται». «Δεν μπορείς να επιβραβεύεις έναν που είναι συνεργός στο έγκλημα», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας. Σημείωσε ότι «υπάρχει αδιέξοδο σε αυτή τη κατάσταση» και ότι «θα μεγαλώνει το κύμα των προσφύγων, θα εγκλωβίζονται στη χώρα μας και θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας, «η κυβέρνηση έπρεπε να βάλει βέτο στην απόφαση της ΕΕ, καθώς μπορεί να το αξιοποιήσει για να μη περάσει μια αντιδραστική απόφαση». Συμπλήρωσε ότι «η κυβέρνηση θεωρούσε την απόφαση θετική, επειδή το ΝΑΤΟ που δήθεν θα ερχόταν στο Αιγαίο, θα τη βοηθούσε να αποφύγει προσφυγικές ροές, πράγμα που δεν έγινε». Συνέχισε λέγοντας: «Αντίθετα, μπλέκεται περισσότερο και δυναμώνουν οι προσφυγικές ροές, και τώρα έχουμε εγκλωβισμένους σε νησιά του αιγαίου».
Στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά τα κατάφερνε καλύτερα στο προσφυγικό, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «τότε δεν υπήρχε τόσο μεγάλο κύμα», αλλά και πως η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ τα ίδια θα έκανε γιατί έχει αυτή τη λογική. Να τα έχει καλά με την Γερμανία, την Ε.Ε και τους «δήθεν συμμάχους Τούρκους».
Ο γ.γ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει έναν σαφή στόχο, «την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, συγκυριαρχία στο αιγαίο» και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου.
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν φοβάται πολιτικές εξελίξεις και στα εξωτερικά ζητήματα της Ελλάδας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε: «Βεβαίως, είμαστε σε μια κρίσιμη και ασταθή περίοδο. Δεν ξέρω αν θα χάσουμε νησί αλλά αμφισβητείται η κυριαρχία της Ελλάδας σε μια σειρά νησιών και βραχονησίδων».
Σχετικά με μια παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τα θαλάσσια σύνορα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «είναι μια άποψη που δεν στέκει» και ότι «προφανώς ήθελε να πει κάτι άλλο». Πρόσθεσε: «Ήθελε να πει (σ.σ. ο Τσίπρας) ότι είναι δύσκολο στη θάλασσα να ελέγξεις όταν πνίγεται κάποιος, γιατί, πρέπει να τον σώσεις αν είναι στα δικά σου χωρικά ύδατα, ή να τον απωθήσεις για να τον σώσει το λιμενικό της απέναντι χώρας».
Ο κ. γ.γ του ΚΚΕ σημείωσε: «Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, εκτός αν στο βάθος του μυαλού του, που δε θέλω να το πιστεύω για Έλληνα πρωθυπουργό, έχει, το ίδιο ζήτημα με την τούρκικη αστική τάξη, ή το ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο ανάμεσα σε δύο εταίρους, γιατί λέει: 'κύριοι, και Ελλάδα και Τουρκία, είστε σύμμαχοι, είστε μέλη του ΝΑΤΟ. Αφού είμαστε σε κοινή συμμαχία, δεν αναγνωρίζω ότι έχετε σύνορα μεταξύ σας'. Άρα λοιπόν αμφισβητούνται αυτά τα ζητήματα και ξέρουμε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει και δεν έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο».
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, χαρακτήρισε "τσίρκο" την προχθεσινή συζήτηση στην Βουλή, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταπολεμήσει την διαφθορά η κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι η συζήτηση αποσκοπούσε στον αποπροσανατολισμό του λαού ενόψει των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων που ετοιμάζονται και επεσήμανε ότι κάθε φορά που έρχονται αντιλαϊκά μέτρα "βγαίνει και ένα σκάνδαλο".
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της διαφθοράς απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η δικαιοσύνη είναι έτσι κι αλλιώς εξαρτημένη από την εκτελεστική εξουσία, η οποία καταθέτει νόμους που ψηφίζει το Κοινοβούλιο, ενώ ταυτόχρονα οι δικαστικές αρχές διορίζονται από την κυβέρνηση.
Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για ανάδειξη των δικαστικών αρχών από ένα ευρύτερο εκλεκτορικό σώμα, ώστε να διασφαλιστούν κάποιες εγγυήσεις ανεξαρτησίας.
Ερωτηθείς "πώς από το σκίσιμο των μνημονίων φθάσαμε στο τρίτο μνημόνιο", ο γγ είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει στον ελληνικό λαό από πριν το τι θα συμβεί και επιβεβαιώθηκε, και τούτο "όχι γιατί είμαστε προφήτες", αλλά γιατί τέτοιο ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
"Όταν έχεις τέτοια πολιτική εκτίμηση, σαφώς δεν συμμετέχεις σε τέτοια κυβέρνηση, ενώ επιπλέον με τέτοιες κυβερνήσεις που δεν προχωρούν σε καμία ριζική αλλαγή, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έλθουν αντιλαϊκά μέτρα", πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα "αστικό κόμμα που θέλει να πάρει, αν δεν έχει ήδη πάρει, την θέση του ΠΑΣΟΚ".
Ερωτηθείς για την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι "έχει σύμμαχο στην κυβέρνηση έναν ακροδεξιό", ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι "θέλουν να εντάξουν τον Τσίπρα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής, αύριο μπορεί να είναι οργανικό μέλος".
Αναφορικά με το αν ο ΣΥΡΙΖΑ "κάνει κακό στη Αριστερά", ο κ. Κουτσούμπας τόνισε πως "πρώτα κάνει κακό στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα, απογοήτευσε οικτρά τον λαό και αυτό κάνει ζημιά και στο κίνημα". Χαρακτήρισε "αστεία προπαγάνδα" τον ισχυρισμό ότι "το ΚΚΕ βολεύεται στην αντιπολίτευση", προσθέτοντας "θα μπούμε σε διακυβέρνηση, όταν ο λαός είναι στην εξουσία".
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι και το ΚΚΕ επείγεται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, όμως είναι ο λαός που πρέπει να αποφασίσει την ανατροπή της πολιτικής που τον βασανίζει.
Ερωτηθείς αν η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει "πολυκομματισμό", είπε "τι σημαίνει πολυκομματισμός;" υπογραμμίζοντας ότι "έχουμε δικτατορία του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων και ιμπεριαλιστικές κρατικές ενώσεις και όταν τα έχεις αυτά ο λαός είναι δεμένος πισθάγκωνα".
Είπε ότι το ΚΚΕ προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό πολιτικό σύστημα με εντελώς νέους θεσμούς, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εκλογή των βουλευτών και από τους τόπους δουλειάς, ενώ οι βουλευτές θα είναι ανακλητοί από τους ψηφοφόρους τους. "Η ίδια η εργατική τάξη θα επιλέξει τις μορφές αυτών των θεσμών στο καμίνι του αγώνα", πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: skai.gr