Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας στην ΕΡΤ1 είπε ότι η συμφωνία της 7ης Απριλίου στο Eurogroup της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για 4ο Μνημόνιο, ανεξαρτήτως του πώς θα ονομασθεί αυτό.
Επισήμανε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει "να τα δώσει όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, πρώτα απ'' όλα της χώρας, στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια της ΕΕ" και υπογράμμισε ότι θα έλθουν σκληρά μέτρα για τον λαό.
Απέδωσε την "υποτιθέμενη καθυστέρηση" στις διαπραγματεύσεις στην διαχείριση του προβλήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης - όχι ως επικοινωνιακής τακτικής, αλλά στην προσπάθειά της "να πάει τα αντιλαϊκά μέτρα πιο πίσω".
Αναφέρθηκε στη μείωση του αφορολόγητου και στη μείωση των συντάξεων με την έκφραση "ένα το κρατούμενο" που απορρέει από την συμφωνία εις βάρος του λαού, ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα "έπεα πτερόεντα", σημειώνοντας ότι τα αντισταθμιστικά αυτά μέτρα είναι επίσης υπέρ του κεφαλαίου, ενώ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας, ουσιαστικά θα "πληρώνουν οι φτωχοί για τους φτωχότερους."
Αναφερόμενος στη ρύθμιση του χρέους, έκανε λόγο για "προπαγανδιστικά τερτίπια", τονίζοντας ότι το χρέος δεν είναι του ελληνικού λαού διότι δεν το δημιούργησε αυτός. Το δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και όσοι κατείχαν και κατέχουν τον πλούτο της χώρας στα χέρια τους.
Κάλεσε τον λαό να μην μπει στο "τριπάκι" της κυβέρνησης ότι η ρύθμιση του χρέους θα ελαφρύνει τα δεινά του και τόνισε ότι η απάντηση είναι διαγραφή του χρέους μαζί με άλλη δέσμη μέτρων.
Ερωτηθείς τι αντίκτυπο θα είχε μια τέτοια κίνηση, είπε ότι ο αντίκτυπος θα ήταν αποδέσμευση από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι "αυτό δεν γίνεται απλά. Απαιτείται κοινωνικοποίηση του παραγόμενου πλούτου, των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός, εν ολίγοις μια νέα κοινωνική οργάνωση."
"Όταν η εργατική τάξη λάβει την απόφαση να πάρει την εξουσία και να αναπτύξει έτσι την οικονομία, τότε θα μπορέσει να έλθει οικονομική ανάπτυξη προς όφελος της λαϊκής ευημερίας" ανέφερε, χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την θέση του ΚΚΕ ότι "έξοδος απο το ευρώ χωρίς ριζικές αλλαγές και εργατική λαϊκή εξουσία είναι «τίποτα»".
Ερωτηθείς ποιος είναι ο απαιτούμενος χρόνος για "επιστροφή στην κανονικότητα" έπειτα από μια τέτοια εξέλιξη, είπε "θα είναι λιγότερος από αυτά που τραβάει ο λαός μας, καθώς πάμε στον 9ο χρόνο που ματώνει από τα αντιλαϊκά μέτρα."
Είπε ότι η Ελλάδα "δεν πρέπει να ξαναμπεί στην λογική επιλογής ιμπεριαλιστικού μπλοκ".
Ανέφερε ότι σε μια εξέλιξη με τέτοιας ποιότητας ριζικές αλλαγές, οι δίαυλοι επικοινωνίας με όλες τις χώρες του κόσμου, βρίσκονται, τονίζοντας ότι η χώρα θα αναπτύξει ισότιμες, ειλικρινείς και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου.
Ως προς την σύνοδο των χωρών του Νότου της ΕΕ, σημείωσε ότι "οι κύριοι αυτοί υλοποιούν στις χώρες τους αντιλαϊκά προγράμματα", ενώ σε ότι αφορά τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της ΕΕ, είπε ότι "οι αλλαγές στο πολιτικό προσωπικό δεν μπορούν να αποτρέψουν την δρομολογημένη πορεία της ΕΕ", τονίζοντας ότι το πραγματικό δίλημμα δεν είναι "Βορράς-Νότος", αλλά "καπιταλιστική ή άλλη εξουσία".
Σημείωσε, εξάλλου, ότι ήδη στην ΕΕ γίνεται συζήτηση για την εξέλιξή της με τον Jean-Claude Juncker να παρουσιάζει πέντε σενάρια, εκ των οποίων μόνο το ένα αφορούσε το "βάθεμα" της Ένωσης και προσθέτοντας ότι εκ μέρους των λαών και της εργατικής τάξης, η συζήτηση αυτή πρέπει να αποκτήσει ταξικό περιεχόμενο.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διαπραγματευτική "Εθνική Ελλάδος", είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μέσα στον λαό ο οποίος πρέπει να οικοδομήσει την Κοινωνική Συμμαχία του η οποία θα στρέφεται εναντίον των αντιλαϊκών πολιτικών.
''Εθνική Ελλάδος με συνεννόηση κορυφών δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να γίνει. Ακόμα και όταν έγινε συγκυριακά δεν οδήγησε πουθενά και εκ του αποτελέσματος δεν έφερε τίποτα ριζικά διαφορετικό για τον λαό", πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τα υψηλά ποσοστά που καταγράφει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση είναι μεγάλη και επέρριψε τεράστιες ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προσδοκίες που καλλιέργησε στον λαό και τα ψέματα που είπε, "κάτι που ο ελληνικός λαός δεν θα συγχωρήσει εύκολα."
Παράλληλα είπε ότι ο λαός πρέπει να απαλλαγεί από την αντίληψη ότι η αλλαγή ενός αρχηγού κόμματος σημαίνει και αλλαγή στρατηγικής και προγράμματος και -από αυτή την σκοπιά και σημειώνοντας ότι ο κάθε αρχηγός βάζει ένα πολύ μικρό στίγμα σε σχέση με την συνολική στρατηγική του κόμματος- πρόσθεσε ότι "η ΝΔ -με τον Κ. Καραμανλή, τον Α. Σαμαρά, τον Κ. Μητσοτάκη- είναι ίδια".
Υπενθύμισε ακόμα ότι η ΝΔ ψήφισε το 3ο Μνημόνιο, και ως εκ τούτου η ηγεσία της είναι συνυπεύθυνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός, με την κυβέρνηση, βεβαίως να έχει την πρώτη ευθύνη.
Κληθείς να σχολιάσει το κείμενο που κατέθεσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία σύνοδο της ΚΕ του, είπε ότι "αποτυπώνει μια κατάσταση ενός κόσμου (που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ", εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το αν η εν λόγω διαφοροποίηση είναι ειλικρινής ή αποτελεί διαχειριστική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: "στην βουλή θα ψηφίσουν τα μέτρα. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της διαφοροποίησης. «Να την βράσω» τέτοια διαφοροποίηση."
Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε κάλπες το πιθανότερο το 2018, με δεύτερο ενδεχόμενο το φθινόπωρο, εκτός εάν συμβεί κάποιο "ατύχημα" στις διαπραγματεύσεις, επιταχύνοντας τις εξελίξεις ως το καλοκαίρι.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΚΚΕ μετά το 20ό Συνέδριο, είπε ότι βασικό καθήκον του Κόμματος είναι το πέρασμα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, η ανάπτυξη της Κοινωνικής Συμμαχίας και η ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε όλους τους τομείς.
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση με τις συνακροάσεις, είπε ότι πρέπει να ερευνηθεί αν έγιναν υποκλοπές και παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, υπογραμμίζοντας ότι "σίγουρα είναι αναμεμειγμένες ελληνικές υπηρεσίες" και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ που έχει ζητήσει άρση τηλεφωνικού απορρήτου "δεν θα το αφήσει έτσι το ζήτημα."
Ερωτηθείς για το πλήγμα των ΗΠΑ κατά αεροπορικής βάσης στην Συρία, είπε ότι οι ΗΠΑ βρήκαν την ευκαιρία να μπουν στον παιχνίδι των μεγάλων αντιθέσεων στην περιοχή με πρόσχημα την χρήση χημικών όπλων, αναφέροντας ότι το "Ισλαμικό Κράτος είχε χημικά όπλα, και το πιο πιθανό είναι να βρίσκονται "από πίσω" (από την χρήση τους) εκείνοι που ενισχύουν το ΙΚ".
Ερωτηθείς για την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι το "μήνυμα αφορά την Κίνα."
Ο κ. Κουτσούμπας, ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε τον νεοοθωμανισμό αντιδραστικό δόγμα, και είπε ότι θα συνιστά αρνητική εξέλιξη για τον τουρκικό λαό, "που πληρώνει πολλά", η ενδεχόμενη επικράτηση του "ναι" στο δημοψήφισμα της Τουρκίας που θα μετατρέψει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε "σουλτάνο".
Υπενθύμισε ότι η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε συγκεντρώσεις του ΚΚ Τουρκίας που τάσσεται υπέρ του "όχι", οι οποίες ωστόσο έγιναν, παρά την απαγόρευση, ενώ για το γεγονός αυτό το ΚΚΕ προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα.
Εξέφρασε την ανησυχία του για το Αιγαίο και τη Θράκη, σημειώνοντας ότι η αστική τάξη της Ελλάδας και η αστική τάξη της Τουρκίας έχουν ζωτικά και ανταγωνιστικά συμφέροντα στην περιοχή και οι αντιθέσεις θα οξυνθούν.
Είπε ότι το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων, επισήμανε ότι αυτά δεν αλλάζουν "βελούδινα" αλλά με πόλεμο, ενώ υπογράμμισε ότι ο λαός πρέπει να αντισταθεί στην ιμπεριαλιστική πολιτική και να παλέψει για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας, για την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και για την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό.
Τάχθηκε κατά της οποιασδήποτε μορφής συνεργασίας με το Ισραήλ, που το χαρακτήρισε ιμπεριαλιστική δύναμη με βλέψεις στην περιοχή και ταυτόχρονα χωροφύλακα των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και σφαγέα του Παλαιστινιακού λαού, ενώ είπε ότι στο ίδιο παιχνίδι -των βλέψεων- παίζει και η αστική τάξη της Αιγύπτου.
"Δεν είναι θετική η συνεργασία των αστικών τάξεων που ενδιαφέρονται για την μοιρασιά της λείας, γεγονός που δεν είναι καλό για τους λαούς" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Σημείωσε ακόμα ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ουδέποτε απέτρεψαν την όξυνση της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, προσθέτοντας πως "το πρόβλημα δεν λύνεται με συμμετοχή σε γεωστρατηγικά παιχνίδια σε συνθήκες καπιταλισμού. Το εργατικό κίνημα πρέπει να παλέψει ενάντια στις αστικές τάξεις για την δική του εξουσία. Εμείς αυτό το λέμε σοσιαλισμό και τότε εξασφαλίζεται πραγματική ειρήνη, και όχι, όπως τώρα «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.".
Ερωτηθείς για την αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι, παρότι είναι εν αναμονή της εξέτασης συγκεκριμένων προτάσεων, η βασική αντίληψη του ΚΚΕ είναι πως αυτή δεν είναι προοδευτική. "Δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση σε ένα σύστημα που στην προμετωπίδα του γράφει «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Αυτές οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ενισχύουν το αστικό σύστημα συνολικά" είπε ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος σε ορισμένες πτυχές της εν λόγω αναθεώρησης, όπως στην αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος, ώστε να επιταχύνονται κυβερνητικές διαδικασίες αν δεν τα καταφέρνουν τα δύο πρώτα κόμματα· στην μη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης τελικά από την στιγμή που τα στελέχη της ορίζονται από την κυβέρνηση· ή στην απουσία πρόβλεψης για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Κατέληξε σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί για την συνταγματική αναθεώρηση συνολικά στην βουλή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC