«Μεγάλες οι προκλήσεις, μεγάλες οι αλλαγές στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και το Κυπριακό σε τέλμα» τόνισε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο βουλευτής της ΝΔ και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, αναφερθείς στον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, συγχαίροντάς τον για τη νίκη του στις εκλογές.
Αφότου του ευχήθηκε καλή επιτυχία «στο πολύ δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει», επισήμανε ότι «συστρατευόμαστε όλοι στο κοινό όραμα της επανένωσης της Κύπρου που δήλωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος, η Κύπρος δεν μπορεί παρά να μας ενώνει όλους και στην Ελλάδα και στην Κύπρο».
Όπως ο Δημ. Καιρίδης παρατήρησε για τις εκλογές της Κύπρου: «Χάσανε και τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΔΗΣΥ στον πρώτο γύρο, το ΑΚΕΛ στον δεύτερο. Αυτό από μόνο του είναι κάτι το σημαντικό. Έχουμε μια τρίτη υποψηφιότητα που στηρίχθηκε από τον αδύναμο μεσαίο χώρο. Ο κ. Χριστοδουλίδης κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την όποια ευρύτερη δυσαρέσκεια με τα κόμματα τα παραδοσιακά, το έχουμε δει αυτό και αλλού στην Ευρώπη».
Ο Δημ. Καιρίδης συμπλήρωσε ότι «Ο ΔΗΣΥ έχει ένα μεγάλο ζήτημα, παρόλο που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, στην ουσία διεσπάστη, δεν κατάφερε να περάσει ο υποψήφιός του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον δεύτερο γύρο και στη συνέχεια υπήρξε ένα έντονο παρασκήνιο με αντεγκλήσεις μεταξύ του προέδρου του κόμματος και του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη».
Υπογράμμισε ότι «υπό μία έννοια έχουμε να κάνουμε με μία ασυνέχεια, ένας πρόεδρος που αναλαμβάνει εκλεγμένο αξίωμα για πρώτη φορά.». Διότι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έχει υπάρξει ούτε βουλευτής, ούτε δήμαρχος, ούτε δημοτικός σύμβουλος, ούτε μέλος σε κάτι εκλεγμένο. Εκλέγεται απευθείας στο ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας, αυτό από μόνο του είναι μια ανατροπή» τόνισε.
Υποστήριξε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έστειλε τα σωστά μηνύματα άμα τη εκλογή του για το δυτικό προσανατολισμό της Κύπρου, σημειώνοντας ότι υπάρχει κάποια ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον, η οποία παρακολουθεί πάρα πολύ στενά το ζήτημα.
«Εγώ ήμουν την προηγούμενη βδομάδα και συζήτησα για τις κυπριακές εκλογές και με τον Μενέντεζ, ο οποίος την ξέρει την Κύπρο πάρα πολύ καλά. Την έχει επισκεφτεί πάρα πολλές φορές και την έχει πραγματικά στην καρδιά του, το ζήτημα της τουρκικής κατοχής και της άρσης της, με μια αγωνία που δεν είναι συνηθισμένη σε ξένα πολιτικά συστήματα, ούτε και στο αμερικανικό. Στάλθηκε το σωστό μήνυμα νομίζω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη που είναι σημαντικό και τώρα όλοι πρέπει να βοηθήσουμε τον νέο πρόεδρο» συμπλήρωσε ο κ. Καιρίδης.
Συνάντηση Δένδια και Τσαβούσογλου
Αναφορικά με τη διπλωματία των σεισμών και τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «σε επίπεδο κλίματος υπάρχει μια σαφής βελτίωση. Όμως σε αντίθεση με το 1999, όπου υπήρχε κάτι πολύ απτό, όλο αυτό να αγκιστρωθεί πάνω του, που ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η ενταξιακή με το Ελσίνκι, τώρα όλα αυτά δεν υπάρχουν. Η Τουρκία έχει αλλάξει πάρα πολύ και κατά τη γνώμη μου έχει χαράξει ρότα για άλλα λιμάνια.
Είναι δομικό, η απομάκρυνση από τη Δύση, η αυτονόμησή της ξεπερνάει και τον ίδιο τον Ερντογάν. Βέβαια, ο Ερντογάν το εκμεταλλευόταν, το εργαλειοποιεί, το αξιοποιούσε, αλλά είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Άρα ναι, υπάρχει ένα παράθυρο για να μειωθεί αυτή η εκρηκτική ένταση που είχαμε ζήσει το προηγούμενο διάστημα και εμείς πρέπει να το αξιοποιήσουμε, να στείλουμε τα σωστά μηνύματα».
Ο κ. Καιρίδης εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αναβάλει τις εκλογές της 14ης Μαΐου, παρότι συνταγματικά δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει και εκτίμησε ακόμα ότι για ένα διάστημα θα πέσουν οι επιθετικοί τόνοι της τουρκικής ηγεσίας.
«Το Σύνταγμα αν το ερμηνεύσουμε πολύ αυστηρά, μιλάει μόνο για πόλεμο. Όμως επειδή ελέγχει και τα δικαστήρια και την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας, φαντάζομαι ότι θα βρει έναν τρόπο. Καταρχάς είναι η φυσική καταστροφή τεράστια. Σε αυτή την περιοχή, που είναι περίπου το 16% του τουρκικού πληθυσμού, δεν μπορούν να γίνουν εκλογές. Έχουν καταρρεύσει τα κτίρια, οι υποδομές, τα δίκτυα, τα πάντα. Μιλάμε για μια ολόκληρη πόλη, η Αντιόχεια έχει ισοπεδωθεί. Δεν μπορείς να κάνεις εκλογές στην Αντιόχεια, στο Γκαζιαντέπ, ακόμα και στα Άδανα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά» ανέφερε ο κ. Καιρίδης.