Δ. Βίτσας: Οριακή κατάσταση στη Σάμο - Διαμοιρασμός της ευθύνης για το προσφυγικό

Δ. Βίτσας: Οριακή κατάσταση στη Σάμο - Διαμοιρασμός της ευθύνης για το προσφυγικό

Την ανάγκη ύπαρξης ενός προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στο ευρωπαϊκό think-tank «Vocal Europe» ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στη Σάμο είναι οριακή.

Σε σχέση με τη αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι «λίγες χώρες εμποδίζουν από το να υπάρξει το Δουβλίνο IV» και υπογράμμισε ότι «μια λύση στο Δουβλίνο IV θα μπορούσε να δημιουργήσει κατάσταση συνευθύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα σε όλη την Ευρώπη». Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα προτείνει έναν μεταβατικό μηχανισμό ανάμεσα στις χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε έναν διαμοιρασμό της ευθύνης και πρότεινε να προβλεφθούν «ποινές για εκείνες τις χώρες που δεν θα συμμετάσχουν».

Ο κ. Βίτσας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα καταγράφεται πρώτη σε σχέση με τον πληθυσμό της στις αιτήσεις ασύλου και τρίτη σε απόλυτους αριθμούς, μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία. «Σε όλες τις προσομοιώσεις που έχουμε κάνει η Ελλάδα πρέπει να εξετάζει περίπου 20.000 αιτήματα ασύλου το χρόνο. Πέρυσι εξετάσαμε 69.000», είπε και συμπλήρωσε: «Η απάντησή μου στην σχετική κριτική είναι: ελάτε να συγκρίνουμε τα συστήματα υποδοχής, περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης».

Ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι στη Σάμο «η κατάσταση είναι οριακή» και γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν το ιατρικό προσωπικό και οι υπηρεσίες ασύλου, ώστε να μεταφερθούν «από τα νησιά και ειδικότερα από τη Σάμο, μέσα στον Μάρτιο, 3.000 άνθρωποι που είτε έχουν χαρακτηριστεί ως ευάλωτοι, είτε λαμβάνουν άσυλο».

Επιπλέον, τόνισε ότι η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επαρκής, ωστόσο «το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς προστίθενται και νέοι πληθυσμοί». Τέλος, αναφέρθηκε και στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη, στο πλαίσιο της οποίας ξεκινούν το επόμενο διάστημα δύο προγράμματα απασχόλησης προσφύγων. Το ένα σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά σε 2.000 άτομα που θα εκπαιδευτούν για να εργαστούν στον αγροτικό τομέα και το δεύτερο σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας αφορά σε 3.000 άτομα που θα ασχοληθούν με τον τομέα του τουρισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news