Δ. Αβραμόπουλος σε Τσίπρα: «Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά»

Δ. Αβραμόπουλος σε Τσίπρα: «Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Διττό μήνυμα σε Τουρκία και… Τσίπρα έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στη Βουλή. Συγκεκριμένα, κάλεσε την Τουρκία αλλά και την Ευρώπη να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ υπενθύμισε ότι στην γείτονα χώρα βρίσκονται εν αναμονή 3 εκατομμύρια πρόσφυγες!

«Είναι επωφελές για την Ευρώπη και την Τουρκία, ιδιαίτερα δε στο πεδίο, όπου συναντιούνται οι ανθρωπιστικές αρχές, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στον υψηλότερο βαθμό προτεραιότητας, σώζοντας ζωές και διαχειριζόμενη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, υπενθύμισε την ηθική και νομική υποχρέωση των χωρών να παρέχουν άσυλο σε εκείνους που δικαιούνται αλλά και την υποχρέωση όλων εκείνων, που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, να ακολουθούν νόμιμους δρόμους.

Την ίδια ώρα, εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να ξεχάσει τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρώπη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει εκ νέου θυσίες. «Ως ''Έλληνας, ειδικά θα ήθελα να τονίσω, ότι, αν για οποιοδήποτε λόγο το σενάριο που θα επικρατήσει θα είναι μια κοινή κατεύθυνση αλλά διαφορετικές ταχύτητες, για την Ελλάδα θεωρώ είναι μονόδρομος η θέση της στην πρώτη ταχύτητα, όσο και εάν αυτό συνεπάγεται μεγάλες προσπάθειες και ενδεχομένως θυσίες. Ζήσαμε στιγμές, όπου ο κίνδυνος υποβιβασμού ήταν κοντά.  Αυτό απεφεύχθη. Και κανείς από μας δεν θέλει να το ξαναζήσει Η πατρίδα μας ιστορικά, πολιτικά, πολιτισμικά και συμβολικά, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια», τόνισε.

Επανερχόμενος στο ζήτημα του προσφυγικού και αναφερόμενος στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι η Ευρώπη είναι μια όαση ασφάλειας και σταθερότητας, ένας ασφαλής προορισμός για όλους εκείνους, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως οικονομικοί μετανάστες, σε αναζήτηση μιας καλύτερης θέσης στον ήλιο.

Σε ότι αφορά τους πρόσφυγες σημείωσε ότι 14.500 περίπου έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, με τον ίδιο να έχει ήδη καταθέσει πρόταση για θέσπιση μόνιμου πλαισίου της Ένωσης για την επανεγκατάσταση. Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε, μπορεί να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ σχετικά με τα 3 δις της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία, για τα οποία έχει γίνει πολύ συζήτηση, δεν δίνονται στη Τουρκία, αλλά διατίθενται για να μπορεί το ειδικό ταμείο για τους πρόσφυγες από τη Συρία να ανταποκρίνεται στην αποστολή του, παρέχοντας ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα.

Photo by Sooc